Bulgaristan

Bulgaristan Haberleri

ARNAVUTLUK'TAKİ BULGARLAR, BULGARİSTAN'DAKİ TÜRKLER

Bugün (11 Mayıs) Teklas Bulgaria şirketinin Kırcaali’deki yeni yatırımlarının açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy da, davet üzerine katılarak bir konuşma yapmıştır. Dost, komşu ve müttefik Bulgaristan’da Teklas Bulgaristan gibi birçok Türk yatırımının bulunmasından duyulan memnuniyetin vurgulandığı konuşmada, Türk yatırımcılarının genel olarak Bulgarcanın yanısıra Türkçe’yi de iyi şekilde okuyup yazabilen Bulgaristan vatandaşlarına duydukları ihtiyaç da dile getirilmiştir. Konuşmanın bu bölümünün “Türkiye Büyükelçisi Bulgaristan’da zorunlu Türkçe eğitimi istiyor” şeklinde çarpıtılarak, yankı bulmasından üzüntü duyulmaktadır. 

SİNEKLER NEREYE GİTTİ

Adamcağız, anadilinden başka bir dil bilmiyor, göbeğini götüremiyor, tutturmuş; ” Avrupa Parlamentosu”na ben gideceğim!” diyor. Peki, günümüzdeki ülkenin çıban başı sorunlarına nedenli çözüm getireceklerdir? Bu, hemen hemen konuşulmuyor.

SESİNİZİ KİMİN DUYURMASINI İSTERSİNİZ ?

BULGARİSTAN'I SOYUP SOĞANA ÇEVİREN OLİGARK PEEVSKİ Mİ, YOKSA BALKANLAR'IN TÜRK OĞLU TÜRK NELSON MANDELA'SI - NURİ TURGUT ADALI'NIN TORUNLARI MI?

Лютви Местан и кандидатите на ДОСТ, бяха на традиционния мевлид в джамията “Йедикъзлар”

* ДОСТ остана верен на принципа да не се политизират традиционните религиозни обичаи на местните хора. * Ръководството на ДОСТ и кандидатите на партията се поклониха молитвено пред гроба на Нури Адалъ в с. Островец, общ. Кирково.

NAL DEYİP MIH DEMEMEK

Ah, şu "bölücü" Türkler yok mu! Hani azınlık statüsü istiyorlar ya. Yarın ki gün, bunlar cidden DPS'nin kapanmasını da talep edebilirler. O şatafatlı sarayların kapısına da dayanabilir bunlar. Vakıf mallarımızı kimlerin çarçur ettiğinin hesabını da sorabilirler. Kırcaali'deki Medrese'yi Türk lisesi yapabilirler. Hiç olacak iş mi bütün bunlar?

Irmaklar taşar ama yolundan şaşmaz...

Avrupa Parlamentosu seçimlerine ramak kala, medyaların duyurduğuna göre, güya 25 Türk isimli aday gösterilmiş. Ama gerçekte bunların kaçı Türk kökenli ve kaç tane Türk milletvekili seçileceği bayağı meçhul.

Çorap söküğü gibi gitmek...

Kırcaali Türklerine meydan okumalar. Sadece bana itaat edeceksiniz demeler. Senin patronluğun, bize sökmez, be arkadaş. Biz 7:0 da atarız ama 0:0 da yaparız. Bu sefer avucunu yalarsın, gerisini anlarsın.

KAŞIKLAR'DA 3000 KİŞİLİK PİLAV

Kaşıklar (Slivo pole, Ruse) kasabasında geleneksel hale getirilen Mevid'i Şerif ve Kurban günü, bu yıl stadyumda gerçekleşti. 13.kez tertiplenen bu dini merasimi, 30-40 yıl öncesi buraya Rodoplar'dan gelip yerleşen Pomaklar başlatmış.

DOST PARTİSİ, MİLLİ AZINLIK STATÜSÜ İÇİN İMZA KAMPANYASINI YARIN BAŞLATIYOR

Bilindiği gibi, DOST Partisi, ilk kez Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerine katılma kararı aldı ve milletvekili aday listesini açıkladı. Ayrıca, daha önce alınan karar gereği, yarınki gün, Milli Azınlık Statüsü için ülke bazında geniş çaplı imza kampanyasına start veriliyor.

GABROVOLULAR KIRCAALİ'YE DEMEK NE OLUYOR?

Şu malüm trafik kazasından sonra, azınlık toplumumuzdaki bazı dengeler değişebilir. Sizler müsterih olunuz ve sabrınızı kuşanmaya devam ediniz. Bu üzücü olay, şu an bütün Bulgaristan toplumunun gündemine oturmuş durumda. Birileri, bunca üzücü bir vukuattan bile siyasi rant elde etmek peşinde.

LÜTVİ MESTAN TRAFİK KAZASI GEÇİRDİ

Bugün (pazar) öğlen saatlerinde, DOST Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, Mestanlı'nın Makaza bölgesinde ağır bir trafik kazası geçirdi.

BULGARİSTAN'DAKİ AZINLIKLARA YASAL MİLLİ AZINLIK STATÜSÜ TANINMASI İÇİN ULUSAL İMZA KAMPANYASI DÜZENLEME DEKLARASYONU

Şunu da hatırlatmak isteriz ki, Bulgaristan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin No: 2/18.02.1999 tarih ve sayılı kararı ile (RKZZNM) “Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesini” kabul etti ve söz konusu sözleşme Bulgaristan Cumhuriyeti Anayasası'na da aykırı değildir, ayrıca söz konusu sözleşmenin, 38. Bulgaristan Parlamentosu tarafından onaylanmasına rağmen, Bulgaristan Cumhuriyeti ülkenin bölünmez ve eşit vatandaşları olan milli azınlıkların varlığını hala inkâr etmektedir.

BULGARİSTAN'IN ÇİFTE STANDARDI

Arnavutluk, Bulgar azınlığını tanıdığını duyurduğunda, DOST Partisi, Bulgaristan’da ikamet eden bir milyona yakın Türke azınlık statüsü verilmesi için deklarasyon yayınladı. Deklarasyon “ Bulgar milliyetçi kanadından" çok sert bir dille eleştirildi. Milliyetçiler ulusal güvenlik tehlikededir diye çığırtkanlık yaptılar.

EFREM MOLLOV YİNE SAHNEYE ÇIKTI

Karanlık perdenin arkasındaki tanıdık suflör, görünmeyen bir yerden, sahneye ittikleri Efrem Mollov'a hangi hususlara vurgu yapacağını özenle ikaz etmekte. Smolyan'daki, ona karşı açılan dava, bu mektubundan sonra, acaba tamamen düşecek mi? Norveç'teki derin dondurucudan çıkartılıp, ülkesine rahatlıkla dönebilecek mi? Hep merak konusu bunlar.

Обръщение на Председателя на ПП ДОСТ г-н Лютви Местан; ДА ИЗПЪЛНИМ ЧОВЕШКИЯ СИ ДЪЛГ! СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

ПП ДОСТ с официалното огласяване на Декларацията за организиране и провеждане на Национална подписка за признаване на статут на национално малцинство пое своята историческа отговорност. Независимо от този факт ние не гледаме на тази идея като на тясно партиен приоритет. За нас това е кауза, която стои по-високо от политиката и партиите.

Hasan Aziz rahatsız olmuş, imza kampanyasının arkasında güya düşkün insanlar duruyormuş

DPS Genel Başkanı Yardımcısı ve Kırcaali Muhtarı Hasan Azis, DOST Partisinin başlattığı Milli Azınlık Statüsü için imza kampanyasını, düşkün insanların, kendilerini siyasi ve toplum sahnesinde görebilmek için bir inisiyatif olarak yorumladı.

BAŞSAVCILIK DOST PARTİSİNE JET SORUŞTURMA AÇTI

Bulgaristan Başsavcılığının talimatıyla, bu sabah DOST Partisine jet soruşturma açıldığı bildirildi.

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА  НАЦИОНАЛНА ПОДПИСКА

Настояваме така както ние приемаме за свещени единството, неделимостта и границите на България, така и тя – нашата родина, да приеме за свещена нашата идентичност като условие за постигане на пълно зачитане на правата ни, а оттам и за пълноправната интеграция на малцинствата в демократичното гражданско общество на България.

Hey, Bulgaristan Türkü!

Saygıdeğer Bulgaristan Türkü! Oyunu hangi siyasi partiye veriyorsan ver, kimi destekliyorsan destekle! Bulgaristan'ın veya dünyanın neresinde olursan ol! Zengin ol, fakir ol! Eğitim düzeyin ne olursa olsun! Ulusal azınlık statü imza kampanyası partiler ve siyaset üstü bir faaliyettir. Bu hiçbir partinin tekelinde değildir! Kendini Türk hisseden ve doğal olarak, bu bizim kutsalımızdır diye düşünen her Bulgaristan Türkü, bu kampanyayı desteklemekle yükümlüdür ve boynunun borcudur. Dahası da, insan haklarına değer veren her demokrat, etnosu ne olursa olsun, bu kampanyayı desteklemekle ne kadar demokrat olduğunu kanıtlayacaktır.

Toplam 233 haber.