Bulgarca

Bulgarca Haberleri

И все още ме боли сърцето...

Крайно време е да отворим ръце и сърца към тези наши съотечественици. Да се извиним за причинените им исторически несправедливости и да ги направим пак част от нашето общество.

Hа сънъра с Турция ще има посадени малини

* Да отиде българин по онова време в Турция беше немислимо. Така се случи, че за първи път посетих Турция през 1990 г., тоест преди около 30 години. * Минахме границата тъмна и черна и попаднах в турската страна. Когато излезнах навън се разплаках. Плачех и не можех да сдържа сълзите си. Това бяха едни от най-горчивите сълзи, които съм плакал.

МЕХМЕД ИЛИ КОГАТО ДОБРОТАТА Е ГОСПОДЪТ НА СВЕТА...

*Виждам ги почти всеки ден в Париж - тях, турчетата на България.* Списъкът на Добрината е безкраен. И светът е един! Един общ и добър свят за всички хора! Когато запитах преди време един африканец каква религия изповядва, той ме погледна право в очите и така ме "зашлеви" с думите си, че ще го помня за цял живот: И повече никога не задавам този въпрос. - Мосю, всички идваме от земята и всички отиваме пак там

Балкански съюз или нещо по-голямо?

***Може би вече е дошло времето за реалното осъществяване на един силен Балкански съюз, който да съхрани стабилността и да гарантира просперитет, нови хоризонти и надежди за по-хуманно и благополучно развитие на балканските народи. Подобен нов съюз, като начало между Турция, България, Северна Македония и Босна и Херцеговина, би гарантирал политико-икономическото равновесие в региона, а в близко бъдеще би осъществил силна притегателна сила за още страни и народи, което ще го превърне в нова и могъща съюзна организация, включваща голяма география на Югоизточна Европа и Мала Азия.

Още две жертви на Възродителния процес осъдиха прокуратурата за 60 000 лева

*** В делото по ЗОДОВ е била назначена и съдебно-психологическа експертиза, в заключението на която се казва, че при Бекиров се наблюдава „Ефект на Зайгарник“ – това е състояние на човек, който е обсебен от натрапчиви мисли за нещо недовършено, което се помни и много по-дълго време, отколкото свършената работа. „Твърде дългото очакване и недочакване на справедливо според него приключване на следствените действия по т.нар. “Възродителен процес“ оказва особено силно влияние и служи като перманентно напомняне за случилото се. Така се подсилва депресивитета му и той не може да преработи свързаните с травмата от репресия спомени. При ищеца се наблюдава нужда от гаранции за бъдещето, би искал да има власт да раздаде справедливост, чувства се нещастен поради съпротивата, която среща, когато отстоява правата си –това предизвиква у него гняв и възмущение, но се чувства безсилен да бъде активен“, се казва в заключението на експертизата, възприето от съда.

АПЕЛ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ

* Във въпросния видеоклип изпълнителката полугола се кърши на фона на Джамия и най-пошлото на фона от строфи от свещенния Коран и Свещените и Святи за нас имена на Аллах и на Пророка Мухаммед с.а.в. * Този клип на практика разсича като с нож толерантността спрямо зачитането и уважението към мюсюлманската религия и зачитането на нейните ценности. * Призовавам Ви за подкрепа, гласност и повеждане на битка за запазване и опазване на основната човешка ценност – Вярата!

Новия ценоразпис на глобите от КАТ 

За всички, които се интересуват какви точно ще бъдат новите глоби, публикуваме ценоразпис на нарушенията на пътя. За да няма "не чули", "не разбрали"...

Знаех, че Наим ще бяга, но не го спрях

* Сюлейманоглу е синът, който цял живот съм искал да имам, изповядва се Папата на щангите. * Спомням си го като бял ден. Истината е, че аз знаех, че ще избяга, но не го спрях, защото много преди това да се случи, предусещах, че времето му в България изтича. Цялата тази история с имената, прекръстването му, унижението от околните, неприязънта, с която се отнасяха към него съотборниците му, това го побърка.

Манипулация е представянето на Живков в учебниците като човека, закрил комунистическите лагери в България

Борислав Скочев, авторът на най-подробното изследване за концлагерната система по време на комунизма в България е категоричен, че в част от новите учебниците по история за 10 клас информацията за лагерите по време на тоталитарното управление на БКП е подвеждаща и изопаченa.

Турци, заточени в концлагера „Белене”, излязоха с декларация срещу съдържанието на новите учебници

Гражданската организация на българските граждани от турското малцинство, въдворени без съд и присъда през концлагера „Белене” в периода 1985-1987 г. заради противопоставянето им на „възродителния процес”, излeзe със специална декларация срещу опитите в някои от учебниците комунистическият режим да бъде представен манипулативно или без отбелязването на важни факти и събития.

Бомбата от Пловдив-нещата са много по-тревожни, отколкото си мислим

* Това не е Сирия, нито Ирак. Това са пазарджишки цигани със знамето на ИДИЛ. Радикалният ислям набира скорост у нас. * Червената лампа свети за България - кой накара ученик да прави „мръсни бомби?“

В Кърджали и особено в окръга си беше военно положение. Не вярвате ли?

Плачат и разказват, плачат и разказват. На мен, който хем съм техния човек, хем в техните очи съм представител на властта. И нареждат -- така и така, ти си журналист, сигурно познаваш големи хора, иди и им кажи какво става тук. И още: знаеш, че нищо не сме направили, че работим от сутрин до вечер, че тук ни е Родината... Иди и им кажи да ни върнат вярата и имената, да оставят мъртвите ни на мира, да не бастисват гробищата... Седя, слушам, пръглъщам сълзите, а стаята вече е пълна, пълен е и коридора, а идват още от околните къщи.

РЕАКЦИЯТА НА БОРИСОВ НЕ Е ДЪРЖАВНИЧЕСКА, А ОТКРОВЕНO НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА

По тази тема наблюдаваме един изключително опасен и антидемократичен “консенсус” между всички партии. Не само националистите, но и другите системни партии вече 30 години от края на комунистическия режим упорито дискриминират най- голямото коренно малцинство на Балканския полуостров - турското национално малцинство в България по отношение на изучаването на майчиния ни език в раздел “Общозадължителна подготовка” на учебната програма.

Под прицела на бесовете...

В днешния глобален свят квалификацията включва и владеене на чужд език. Значи Н.Пр. Улусой е прав. Учете турски, освен английския, за да се реализирате по добре в „нашите“ заводи, казва той.

БЪЛГАРИТЕ В АЛБАНИЯ И ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Днес (11 май) на церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма Теклас България в гр. Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване.В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

И магаре да ви вържа,пак него ще изберете...

* За първи път в листа на ДПС няма нито един представител от големите бастиони на ДПС- Кърджали, Разград, Силистра, Търговище, Благоевград. Всички са непознати лица. Това ще изиграе лоша шега по време на кампанията. Очаквам голяма пасивност от регионалните ръководства за това, че няма техни представители. * Той продължава да наказва силните региони и да ги провокира, използвайки сантимента на мюсюлманите към ДПС. Едно време приказката на Ахмед Доган за изборите беше: „И магаре да ви вържа, пак него ще изберете“. С включването на Делян Пеевски в евролистата на ДПС, той се изгаври с нас, казвайки ни: „И прасе да ви вържа, прасе ще изберете“.

Прокуратурата и КАТ ме изкараха рецидивист на пътя, а през този период аз не съм шофирал, возеше ме НСО

Срещу мен се води преднамерена компания, тенденциозно ми се създава образа на убиец на едно невинно дете. Скърбя за бебето, но не мога да допусна да бъда обвинен неоснователно. Това обяви днес на пресконференция в Кърджали лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Повод за изявлението му стана тежката катастрофа с негово участие от преди седмица, при която загина шестмесечно бебе. Лютви Местан обяви, че иска да разсее манипулации и лъжи, които се мултиплицират около този тежък инцидент преднамерено и тенденциозно.

Toplam 34 haber.