Bulgaristan

Bulgaristan Haberleri

Boyko, perişan. Doğan, korkudan titremekte... ( -2. )

*** Siyah perdeleri ve arkasında gizlenenleri yok etmek bunca zor mu da diyebilirsiniz. Belki de, zor değildir ama 32 yıldır arzulanan değişim ve farkındalık bir türlü gerçekleşmedi... *** Karadayı, Borino'daki "aile otellerini", Doğan ise "saraylarını ve termik santralını" çoktan hazineye devretmeliydiler. Danço Mentata veya Atalay gibileri yeniden meclise girmemeliydiler. *** DPS, "Демократична България"partisine destek verecekmiş. Bir nevi, kendilerinin elinden sarayları almak isteyenlere gönüllü teslim olmaya razı geliyorlar...

Bizden biri - Taner Türkoğlu

*** Bu yola baş koyanlardan birisi de Taner Türkoğlu'dur, kendisi "İma takıv narod" ( Böyle Halk Var) partisinden Filibe'den ikinci sıra millet vekili adayı gösterilmiştir. Slavi Trifonov'un başkanlığını yaptığı, bu parti daha yeni kurulmasına ve ilk defa seçimlere girmesine rağmen - partinin seçim numarası 29'dur, pazar gün yapılacak seçimlerde ciddi teveccühe sahiptir.

Bizimkisi de bir nevi Çin zulmü olmuyor mu?

*Kimlere oyumuzu verelim?* Kardeşim, beni şu an, daha ziyade kendi ülkemde yaşayan Türk toplumunun durumu ilgilendirmekte. * Bulgaristan'daki azınlık haklarımız ne olacak? Kuzey Makedonya'da veya Batı Trakya'daki Türklerin belirli azınlık statüsü ve tanımı bulunurken, bizlerin durumu ise hala belirsiz ve meçhul.* Güya, bundan tam 32 yıl öncesinde haklarımızı ve özgürlüklerimizi savunacak parti kurmuştuk...

Sorulacak çok sorular var...

* Mukaddes Nalbant gibilerini milletvekili seçerek, Bulgaristan'daki bütün şehitlerimize ve gazilerimize, Kuzey Makedonya'daki rahmetli Yücelcilere, Batı Trakya'daki Sadık Ahmetlere, Bosna'da ve Kosova'daki kahramanlarımızın anısı önünde büyük bir saygısızlık etmiyoruz mu?

Kim Bulgar kmet istemiyorsa, Afganistan'a gitsin...

* "Kim başka aday teklif ederse, onu direktno şte go smaçkam!" * Yani, kendisini göklerde uçuşan bir beyaz bulut zanneden Tabakov, sadece demokratik haklarını kullanmak isteyen gençleri ezip geçecekmiş... * Sen, nereden çıktığını, kim olduğunu ne zamandır unuttun? * Vaktinde bizim buralarda Bulgar zulmü vardı, şimdilerde ise Sali Tabakov zulmü var. * Kim Bulgar kmet istemiyorsa, Afganistan'a gitsin..."

Poz Vermeler Başladı

Ürpek Camisi'nin restorasyonunda sona gelindi

*** Artık restorasyon çalışmalarımız son aşamaya ulaşmışken, yarım kalan bazı eksikleri tamamlamak için biraz daha maddi desteği ihtiyaç duyulmakta. Hayırseverlere buradan duyurulur.

Kesinlikle Şumnu'ya geri dönmeyeceklerini belirtiyorlar...

*** Yıllar acımasızca ve hızlı geçti. Benim evlatlarım diye andığım kızlarımın çocukları, gurbet koşullarında, artık okul çağına geldiler. Bazıları ana dillerini yarım yamalak öğrendiler, bazıları ise tamamen hiç bir zaman öğrenemeyecekler. Onlar artık sadece yaşadıkları devletin dilini bilecekler. Yabancı ulusların kültürlerini benimseyecekler ve yabancı toplumların içinde eriyip gidecekler...

Yoksa, sizlerin görevi, vatandaşa eziyet etmek mi?

*** Kırcaali'deki pasaport şubesinin önü erken saatlerden itibaren adeta bir mahşer günü manzarası andırıyordu. *** 100 - 200 bin arası çifte vatandaşın, bu yıl evrak değişimi için Bulgaristan'a geleceği resmi merciler tarafından çok iyi biliniyordu. *** Çoğu bütün gece uykusuz halde yolculuk etmiş ve gün boyunca sıcak güneşin altında, aç susuz sıra beklemekte ama işi yine bitmiyor ve ertesi güne kalıyor.

Amerika, gözlerden ırak, Türkiye bir adım ötede

*** FETÖ, Bulgaristan'daki Türk toplumunu gerçekten büyük bir tehdit altında tutmaya devam ediyor.*** Tamamen beyinleri yıkanmış binlerce genç " hizmet kadrosu," birden bire nereye kayboldu dersiniz? *** Bizler aramızdaki radikal FETÖ'cülerle aynı sofraya oturamayız ve ekmeğimizi paylaşmayız... *** Amerika, gözlerden ırak ama Türkiye bir adım ötede. Bizim kalemiz Ankara'dır, Pensilvanya değil... *** FETÖ'nün "F'sini" bilmeyenlere, apaçık ileriye dönük Türkiye karşıtlığı aşısı yapılıyor...

Siyah gözlüklüler uzay mekiğine binip kaçtılar...

***NSO'nun mutra kılıklı subayları nasıl da gaddarca böbürlenip ülkenin milli bayrağını bile bir paçavra bezi gibi tenha bir köşeye fırlattılar. *** Bulgaristan'ın en uç doğu yakasında, belli ki, 30 yıldır değişen bir şey yoktu.***Nerede kaldı şimdi o siyah gözlüklü sopacılar? Hangi delikte burnundan soluyor o herkese dayılanan ve avaz avaz tecavüzcü var diye bağıran?***Doğruların veya yanlışların, haram veya helalin, mafya mutralarının veya hür ruhlu özgür insanların yanında mı saf tutacağız?

Minareyi kaybedersek, köyümüzü kaybederiz...

*** Ürpek köyü, eski tarihlerde gerçekten meşhur bir ilim ve irfan yuvasıymış, Kırcaali şehrinin ileri gelenleri bile buradan çıkıyormuş. *** Acaba, şimdi nerelerde o çok değerli kitaplar ve defterler? Bilen yok! Ama, illa ki, bazı köylüler o kütüphanenin tek tük kitabını halen korumaktadır inancını taşımaktayım. *** Cami yapısı ise büyüktü ve tamirat faturasının epey kabarık çıkacağı belliydi ama ne olursa olsun, Küçük ve Büyük Arda'nın birleştiği yerde artık yepyeni ve bembeyaz bir cami abidesi yükselecekti.

Dalgalar yükseldi, yalanlar ortaya savruldu

*** Bizimkiler bunca saf mı oluyor, yoksa siyasi gündemden hiç mi ilgilenmiyorlar. *** Geçenlerde Rosenets sahilinde deniz dalgaları bayağı yükseldi ve köpürdü. *** AB Parlamentosu milletvekillerine ve komisyonlarına hemen bir karalama mektubu uçuruldu, acilen destek istendi. *** Daçian Çoloş, yayınladığı bildiride, özür diledi ve kendi fikirdaşları tarafından doğru bilgilendirilmediğini belirtti. *** Bir düşünün koskoca bir devlet, sanki başka hiç bir işi gücü kalmamış ve gidip bir mutra başını kaale alacak ve onunla uğraşacak.

Bir İbretlik Vaka: Mezar Taşlarından Cami İnşası

*** "Başmüftülükten haber geldi, mezarların taşları çıkartılıp atılacakmış. Taşları yerinden çıkaran gönüllü kişiler için, devlet, 5 emek günü yerine sayacakmış..." Fakat, doğal olarak, koskoca eski mezar taşlarını yerinden sökecek cemaatten kimse çıkmamıştır.

Kırcaalili engizisyoncular Dr. Sibel Musa'yı neden suçlamakta?

*** Sosyal medyada genç doktora karşı adeta bir linç kampanyası başlatıldı. *** Kırcaali Valisi beyanatlar verdi, savcılık hemen harekete geçirildi, fakat bugün başkent Sofya dan gelen bir açıklama olayı bambaşka bir boyuta çekmiş oldu. *** Doç Dr. Petır Atanasov; Dr. Sibel Musa suçlu kabul edilemez, çünkü üç ay boyunca Pirogov'da ön sırada olup 400’den fazla hastaya yardım etmiş ve kurtarmıştır.

8 göçmen suç üstü yakalandı

***Bir türlü laf dinlemez ve kimseye riayet etmez bir halk olduk.*** - Henüz Bulgaristan'a keyfi gitme zamanı gelmedi! dedik. - Biz gideriz! dedi. Gittiler ve sonra ne mi oldu ? *** Bugün sadece Kırcaali'deki pasaport değiştirme şubesinde 8 göçmen suç üstü yakalandı ve şimdi her biri 5000 leva tutarında para cezası ödeyecek.

Yeni bir Rus işgali kapıda mı?

*** Mister Boyko hükümeti, bu hafta, bütçeden 2 milyon leva ayırıp Kırca Ali merkezine büyük bir kilisenin daha temelini attı... *** Son 30 yılda Bulgaristan’da yaşayan Rusya vatandaşları neden 5 000 şirket kurdular? Bunu düşündünüz mü? *** Ahmet Doğan’ın, yüksek korumalı Rosenets Rus kampında neden esir tutulduğuna hiç kafa yordunuz mu? *** Yeni bir Rus işgali kapıda mı? Öyleyse Bulgarlarla birleşme ve ortak cephe kurma zamanı gelmiş demek...

Kısa Haberler

*** Rus uçağı restore edilecek *** Köpek ve kediler de Almanya'ya gidiyor *** Çengeli Ayşe ve Sabahattin İspanya'ya gönderilmeyecek *** Ulanlı'da ev yangını çıktı

T.C. Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ün Ramazan Bayramı Mesajı

*** Belki, Koronavirüs salgını nedeniyle birlikte oruçlarımızı aynı sofrada birlikte açamadık; Arzuladığımız kadar bir araya gelemedik; Ama yürekten ve kalpten bir bağ kurduğumuzu hissediyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Sizlerden aldığımız güç ve destekle Ramazan Ayı’nda çok anlamlı sosyal dayanışma faaliyetlerine imza attık.

Toplam 233 haber.