Bulgaristan

Bulgaristan Haberleri

SOFYA'YA YENİ TÜRK BÜYÜKELÇİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe'nin mandatı dolduğundan dolayı, yerine Hasan Ulusoy getirildi.

RODOPLAR: ACILARIN KADER ORTAĞI

Bizim buralarda, ayrılık ve hasretlik, milletimizin boynunu büktü. Benim de bir kardeşim Bursa’da soluk aldı. Diğeri ise baskılara dayanamayarak, tarlada kalp krizinden vefat etti. Ben ise yalnız kaldım. Şimdi kapılar açık. Yollar dümdüz. Lakin ne de olsa hasretlik belimizi büküyor. Her zaman beraber olmadığımız için tüm bunlar bize ağır geliyor. Ancak dağ eteklerinde yaşam zor.

AZINLIK, KAVRAM VE  STATÜMÜZ

Azınlık kavramı nedir? Bulgaristan'daki Türklerin resmi bir statüsü var mı? Ya da azınlık kavramı, Bulgaristan devletinin çıkarları doğrultusunda kullanılarak, politize edilmiş ve siyasi bir kavram olarak gündelik hayatımıza girmiş mi? Bir toplumda, nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan guruptan din, dil, etnik köken v.b. yönlerden farklı özelliklere sahip topluluktur.

NE MUTLU BİZE, ELÇİMİZ VAR...

Haksızlığa, ezilmeye, aldatılmaya ve soyulmaya terk edilen Bulgaristan'daki Türk Topluluğu fertlerine sahip çıkmak ve onların safında durmak, nedense hala bizim ülkemizde, başka bir devletin "iç işlerine karışmak" sayılıyor.

HOROZUN BULGARCA ÖTMEDİĞİ BESBELLİYDİ

Türkü, şarkı, ince belli derken, tatlı sohbet gırla giderken, artık sabaha karşı, yani horozların öttüğü vakit, birileri rahatsız olmuş ki, bizi milisyaya (polise) ihbar etmişler. Milisyonerler kapıya dayandı. Ellerinde Kalaşnikof tüfekler ve bize neden "anlaşılmayan yabancı bir dilde", yani anadilimiz Türkçede türkü söylediğimizi soruyorlar.

BULGARIN MEDYASI  AZDI

* Görevleri, Türkiye'yi yeşil eşek gözlüğünle görmek * Kim, utancından dolayı İstanbul’a gelemedi *Perde arkasındakiler,"ağır işçileri" gündelikçi olarak kiralıyorlar * Televizyon ekibi, şehitlerden yana değil, darbeci generallerden yanaydı. *Bulgaristan’a vahhabizmi kimler getirdi

GERB PARTİSİ İFTAR VERDİ

GERB Partisi, bu gece, Şumnu'nun Nikola Kozlevo küyünde iftar verdi. İlçe muhtarı Eşref Receb'in daveti üzerine, bu köyde yaşayan müslüman ve hristiyanlar hep beraber iftar sofrasına oturdu ve sohbet etme fırsatı yakaladı.

İHBARCI RADYOCU HÜSEYİN’İN AKIBETİ

Hüseyin, sevimsiz biriydi. Ağzı bol, düşünceleri tutarsızdı. Neyi niçin söylediği pek anlaşılmazdı. Bakarsın, birilerine sataşır, bakarsın, hiç ummadığın birini göklere çıkarırdı. Böylesinden her şey beklenirdi. Ummadığın işler açabilirdi insanın başına. Ondan yılandan sakınır gibi sakınıyorduk. Üstelik kadıncılıktan hapiste yatmıştı. Tuna boyu köylerinden birisiydi.

SİLİSTRELİ TÜLİN, KAİNAT YARIŞMASINA YOLUNDA

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Miss 7 Continents Güzellik Yarışması'nın birincisi, Belaruslu Veronika Karobka olurken, Bulgaristan'ın Silistre kentinden Tülin Salim üçüncü seçildi ve ayrıca "Miss Friendsip"ödülünü kazanmış oldu. Ülkelerinde mankenlik ve modellik yapan yarışmacıların katıldığı organizasyonu, ünlü modacı Ashot Khachatryan organize etmekte ve bu yarışmada dereceye girenlerin, Kasım ayında Malezya'da düzenlenecek kainat güzelliği yarışmasına katılmaya hak kazandıkları belirtildi.

DOKUZ YILDAN SONRA GELEN ADALET

Bugün, dokuz yıl sonra Strasburg'tan gelen bir habere göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Bulgaristanda'ki "Milli Türk Birliği" isimli sivil toplum örgütünün lideri Menderes Kungun'un, açtığı davayı karara bağladı ve Bulgaristan Devleti'ni suçlu gördü.

HÖH'ÜN PROVOKASYONU, SAVCILIĞI HAREKETE GEÇİRECEK Mİ

Son yıllarda Türkiye’ye ve Türklüğe karşı hainliğini açık açık belli eden sözde Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) yeni kukla başkanı Mustafa Karadayı, anma töreninin hemen öncesinde disko tarzı bir müziğe kendisini kaptırarak, büyük sevinç içinde göbek atarcasına dans etmeye başladı. Oysa, 19 Mayıs, Cebel’de şehitlerimizi ve Bulgar zulmüne karşı verilen mücadeleyi anma ve saygı duruşu günü olarak anılan bir geleneksel etkinliktir. Yine de, bir parti başkanının bu çirkince, saygısız tavrını ve neden böyle bir şaşkınlık içinde dans etiğini düşünmeden edemiyoruz.

CEBEL'DEKİ NANKÖRLER

Belki bilmeyen vardır. Halk arasında nankör sözcüğü sık kullanılır ama anlamının harfiyen ‘ekmeği görmeyen’, ‘kendisine yapılan iyiliğin değerini bilmeyen’ manasına geldiğini açıklayayım. 19 Mayıs Cebel etkinliğinde protokole dahil olan konuşmacılar sık sık yuhalanarak, susturulmaya çalışıldı. Tezahürat yapan binlerce kişinin arasında Türkiye’den törene katılan Bulgaristan göçmenleri de vardı. İşte Cebel’deki nankörler bunlardı. Neden mi?

BİR SAVAŞÇININ ÖZGÜRLÜK ÖZENTİSİ

Bir gün toplantı salonunda, karşılarına kırktan fazla “Türkten”oluşan garip bir heyet dikiyorlar. Öğrendiği bir yöntemle, kağıdın arkasına gizli ve gözle görünmez mektuplar yazıyor. Çevresine bir sürü Türk kökenli ajan ve ihbarcı sokuyorlar. Bunlardan birisi de o meşhur hain ve düşman Ahmed Doğan’dır. Beni birkaç kez Ahmed Doğan’la görüştürdüler, hatta, benden bir nevi vekalet mektubu bile aldılar. Trajikomik sahnelerdi bunlar! Cebel olayında, kesinlikle Ahmed Doğan’ın bir parmağı yoktur ve kimse günümüzde, Cebelli kahraman kardeşlerimizin hakkını yemeye yeltenmesin. Ahmed Doğan, benim daha erken özgür kalmama neden yardımcı olmadı? Hani, ben onun lider olması için vekalet vermiştim?

BİR SAVAŞÇININ ÖZGÜRLÜK ÖZENTİSİ

Ya ölüm ya kurtuluş, yoluydu bizimkisi. Şehitlerimiz düştü, ölüm hücrelerinde inanılmaz işkencelere maruz kaldık. Terörist grubu damgası yemesine rağmen, Uzun Kış Örgütü hiç bir terörist eylemde bulunmamıştır. Cezaevinde bulunduğu esnada yanına bir sürü Türk ajan ve ihbarcı sokuyorlar. Bunlardan birisi o meşhur hain ve düşman Ahmet Doğan’dır. Cebel Halkının kalkışmasını, Cebelli yerel kahramanlarımız gerçekleştirdi. Bunların Ahmed Doğan'la herhangi bir bağlantıları yoktu. Benim Killi’deki arkadaşlarıma bu konuda gönderdiğim gizli mektuplar ise mevcuttur.

MEZARINA BİR GÜL DİKMEDİK...

Namı değer Saatçi Ömer. Göbek adı Ömer Efendioğlu. Şehit ediliş tarihi; 25.02.1987 yılı. Yer; Sofya Ceza Evi. Suçu; Türk olmak! Hesabı; Sorulmadı! Sorulmayacak!

OKTAY ENİMEHMET; NEDEN AHMET DOĞAN’A GÖZDAĞI VERDİM

- İyi niyetli ve temiz yürekli insanlara karşı beslediğim sevgi ve saygı, tabi ki, hiç tükenmedi. Farklı düşünceye karşı bile saygım bulunmakta ama ihanetleri asla kabullenmem. Ev hapsim esnasında güzel bir Tatar kızıyla tanıştım, hatta onunla nişanlandım. Bana karşı sadakat yemini etti ama daha sonra sözünde durmadı. İşin içine yine gizli servis elemanları bulaşmıştı. Bir kadın ve erkeğin özeline kadar karışabiliyordu bu alçaklar. En üzücüsü de, bunun için bir dağ yığını kadar devlet parası harcanıyordu. Bir Ahmet Doğan için bütün yasalar çiğneniyordu. Korkudan küçük dilini yutmuş birisinin sadık piyonları, benim yatak odama kadar girebiliyordu. Düzlüğe çıkmamız için, bu ülkede şeriat kanunları mı esas alınmalı...

19 MAYISTA CEBEL'DE BULUŞALIM

Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan bütün demokratları ve vatanseverleri, 19 Mayısta, Cebel şehrinde düzenlenecek olan geleneksel kutlamalara davet ediyorum. Büyük milli ve ulusal değeri olan bu günde, Cebel'in Türk halkı tarafından, totaliter komünist rejime karşı ilk protesto yürüyüşleri ve eylemleri başlatıldı. İki ay boyunca 70 000 Türk kardeşimiz sokaklara döküldü. Bu eylemler esnasında şehit düşenler oldu. Hür dünyada yaşayanlar ve komünist rejimin esir bireyleri arasında kurulan gizli bağlantılar sayesinde, öldürülen sadece 7 Türkün ismini duyurabildik. Bu 19 Mayısta da, bütün onurlu Müslümanlar ve Hristiyanlar, Cebel Özgürlük Meydanı'nda yine hep beraber, omuz omuza olacağız!

BULGAR GÖZÜYLE TÜRKLER VE TÜRKİYE

Bulgaristan'da yaşayan Bulgar ve Türkler arasında herhangi bir gerginlik söz konusu olamaz. Çingenelere karşı olan tutum apayrı bir şey. Nisan Ayaklanması kutlamaları da eskiden gelen bir köhne propaganda eylemi. Bulgarlar için komşumuz Türkiye turizm alanında ciddi bir destinasyon. Eskiden bizim evlerimizin altından komşuluk yolu denen tüneller bulunuyormuş...

17 KERE TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİM

Bizim Bulgarlar son zamanlarda, komşumuz Türkiye'deki askeri darbe girişiminden ve bazı siyasi gelişmelerden dola bayağı endişelendiler. Şahsen ben, son yıllarda 17 kere Türkiye'yi ziyaret ettim ve Türk insanını iyi ve yakından tanıyorum. Aslında, bazı Bulgarların, Türklere karşı beslediği olumsuz duyguların kökenini de anlamış değilim.

Toplam 233 haber.