РЕАКЦИЯТА НА БОРИСОВ НЕ Е ДЪРЖАВНИЧЕСКА, А ОТКРОВЕНO НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА

По тази тема наблюдаваме един изключително опасен и антидемократичен 'консенсус' между всички партии. Не само националистите, но и другите системни партии вече 30 години от края на комунистическия режим упорито дискриминират най- голямото коренно малцинство на Балканския полуостров - турското национално малцинство в България по отношение на изучаването на майчиния ни език в раздел 'Общозадължителна подготовка' на учебната програма.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

 

Вчера в Кърджали посланикът на Р. Турция Хасан Улусой се застъпи за естественото право на турците в България да изучават задължително майчиния си турски език.

Крайно националистическата реакция на българските политици и най-вече на премиера Бойко Борисов за пореден път показа колко далече е България от европейските стандарти за защита на правата на малцинствата.

По тази тема наблюдаваме един изключително опасен и антидемократичен “консенсус” между всички партии. Не само националистите, но и другите системни партии вече 30 години от края на комунистическия режим упорито дискриминират най- голямото коренно малцинство на Балканския полуостров - турското национално малцинство в България по отношение на изучаването на майчиния ни език в раздел “Общозадължителна подготовка” на учебната програма.

В резултат на тази грешна държавна политика броят на децата, изучаващи майчиния си турски език, намаля от над 110 хиляди през учебната 1992/93-та г. на под 10 хиляди днес. Освен това Р България, член на НАТО и ЕС, е единствената държава сред 28-те членки на ЕС, която продължава да налага глоби за ползване на майчин език по време на предизборни кампании.

Това е грозна дискриминация в действие. Въпросът е докога? Докато продължаваме да даваме гласа си за партии, които на думи защитават малцинствените ни права, а на практика търгуват с правата ни за лични и корпоративни облаги.

Позицията на българския премиер е брутална проява на политика на двойните стандарти. И Премиерът и Президентът, т.е. цялата българска държава мери с различен аршин правата на етническите българи, които живеят в други държави, и правата на собствените си малцинства - турците и мюсюлманите преди всичко.

Нека да припомним, че българите от Украйна, Молдова,Унгария, Чехия, Словакия и др. нямат проблем с изучаването на майчиния си български език. В тези държави не стои въпрос за статута на българският език, защото там българите имат своите български не само начални, но и основни и средни училища, в които обучението е изцяло на български език. В тези училища всички предмети се изучават на майчин език.

Защо българските малцинства в другите държави имат права, от които ние, турците в България, сме лишени? Отговорът е ясен - етническите българи в гореизредените държави са си отвоювали статут на българско национално малцинство. Време е и ние да го поискаме.

ДОСТ Е ПЪРВАТА И ЗАСЕГА ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ, КОЯТО ОФИЦИАЛНО ПОИСКА СТАТУТ НА НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО ЗА ЕТНИЧЕСКИ РАЗЛИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.

Лютви Местан,

Председател на ДОСТ

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN