ЛЮТВИ МЕСТАН „ С НОВАТА СИ МЛАДЕЖКА ОРГАНИЗАЦИЯ ДОСТ СТАВА ОЩЕ ПО-СИЛНА И ЖИЗНЕНА ПАРТИЯ. 

Явно е, че не се иска нашето укрепване и разширяване, но успешно преодоляваме всички затруднения и днеска вече сме много по-силни и задружни. Свободолюбивите по души и носещи чувството за отговорност млади хора, препълнили залата в Пловдив бяха предимно лекари, инженери, учители и студенти. 

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

ЛЮТВИ МЕСТАН; „ С НОВАТА СИ МЛАДЕЖКА ОРГАНИЗАЦИЯ ДОСТ СТАВА ОЩЕ ПО-СИЛНА И ЖИЗНЕНА ПАРТИЯ. 

 

Турската общност у нас, поради различни причини досега не съумя да се обедини в едно самостоятелно и независимо политическо ядро. България, от толкова години насам е независима държава, но под въздействието на различни тъмни сили, никога не изостави от контрол етническата ни общност и винаги я държа под политически натиск и влияние.
Онези политически лидери, които се възприемаха като „наши“, постоянно биваха назначени от същите съмнителни субекти и по този начин единствено прислужваха на тъй познатия антураж. Докато на политическия небосклон в наш интерес непомръдваше даже едно листо, то от този установен злополучен порядък губеше и цялото българско общество.
Единствено печелеха онези с тъмното си минало и настояще. В един такъв момент се появи новата партия ДОСТ и мнозина поехме глътка свеж въздух, заредихме се с нови мечти и идеали, както беше по едно време. Без туй бяхме изоставени на произвола на съдбата, с времето сред нас се оформи една доста голяма недоволна опозиционна група срещу управляващите сили.
За пръв път нова и необвързана партия плътно застана до измъчените ни хорица, топло ги прегърна и им обеща по-светли бъднини. Както се знае, на втори декември в Пловдив се учреди младежка организация към ДОСТ. По този повод проведох обширен разговор с г-н Лютви Местан, лидер на партия ДОСТ.

- Г-н Председател, какъв заряд носи със себе си учредяването на младежката структура? Научихме, че атмосферата в Пловдив е била доста задушевна и топла, плюс това видяхме и една препълнена с млади хора зала. Но преди този конгрес, до нас достигнаха доста слухове, че конгресът е обречен на пълен провал. Даже лично един депутат е помолил някои делегати да не идат на конгреса, понеже залата щяла да се окаже празна...

- Драги Мюмин Топчу, първо искам да поднеса моите искрени съболезнования относно кончината на скъпата Ви майка. Отделно искам да Ви благодаря за подкрепата, която винаги ни оказва вестник „МİSYON“. Никак не Ви се сърдим, че понякога ни критикувате.
В този миг аз съм много удовлетворен, че за пръв път в политическата си кариера имам удоволствието да дам обширно интервю на майчиния си език и то за вестник, който предимно пише за нашите съдбини. През 2016 година ние учредихме нашата партия, а появата на младежката ни структура е второто най-значимо събитие за нас.
Партия ДОСТ вече е на път да се превърне в партия на младите хора. Ние вярваме и разчитаме на техния висок образователен и културен потенциал. Злонамерените слухове, достигнали до вас за съжаление са достоверни. Определени среди не искаха провеждането на младежкия ни конгрес. Създадоха доста спънки по това отношение.
Явно е, че не се иска нашето укрепване и разширяване, но успешно преодоляваме всички затруднения и днеска вече сме много по-силни и задружни. Свободолюбивите по души и носещи чувството за отговорност млади хора, препълнили залата в Пловдив бяха предимно лекари, инженери, учители и студенти. 
Особено недостойно и низко беше внушението, че тук в Пловдив, „ще се съберат 150 платени цигани, които да изберат Танер Алимолла за председател“. Само че „циганин“ не е обидна дума. „Циганин“ е наименованието на свещената идентичност на определена част от българските граждани, наши членове и симпатизанти. Тяхната идентичност е еднакво ценна и заслужава не по-малко уважение от идентичността на българите, турците, помаците и прочие. Голяма част от делегатите са тръгнали в 2 часа след полунощ от Добрич, Русе, Разград, Търговище и др., заделили са пари за пътуване от оскъдните си средства в името на политическата кауза на ДОСТ. Те заслужават уважение и подкрепа, а не да бъдат обиждани толкова грозно. Политическите ни опоненти могат да правят това, но не и хора, които ни се пишат за приятели. Хубавото в тази грозна история е, че те вече разкриха истинските си лица и младежите вече са наясно кой кой е в ДОСТ и в българската политика.

- Какви са политическите реалности в България с днешна дата? Да не хвърляме тези млади хора направо в устата на вълка?

- Форумът на младите достаджии се провежда в условията на глобалното противоречие между толерантността и омразата към етно-религиозните различия. Това противоречие го наблюдаваме в национален и по-общ геополитически план. Либералният консенсус е разрушен. Сега са „модерни“ национализмът и антиглобализмът. Лесно е да си либерал когато има консенсус по принципите на либералната демокрация. Много по-трудно е да бъдеш либерал в днешното политическо време когато езикът на омразата се превръща едва ли не в норма на политическо говорене, а национализмът се представя като съвременна форма на консерватизъм. Това е политическа перверзия, с която вие сте призвани да се борите. Ще защитавате смело принципите на либералната демокрация, своята идентичност като част от нея и ще дадете своя младежки принос за развитието на България като модерна евроатлантическа България, преди да е политически, това е наш човешки дълг. С новата си младежка организация ДОСТ става още по-силна и жизнена партия. Не вярвайте на национал-социалистическата пропаганда, която ни обвинява в национално предателство, защото нашият модерен граждански патриотизъм ни прави отговорни да зачитаме светостта и неприкосновеността на всеки метър българска земя, но също така ще се борим за спазването и уважението на нашата етно-религиозна идентичност. За това, за разлика от ДПС, ние няма да подкрепяме решения за издигане на паметници на комунисти –възродители, които подложиха на терор и насилствена асимилация близо милион и половина турци и мюсюлмани в България. Що се отнася до вълка, въобще не се притеснявайте. Ние сме до младите хора, спойката помежду ни е доста яка и на никого не бихме позволили да посяга на тях. 

- Доста сте убедителен за близкото ни бъдеще, г-н Местан, това даже и мен ме настройва на оптимистична вълна. Видяхме, че последно време, някои от съмишлениците Ви в партията се „пасивизираха“, никак не им се чува гласа. Даже имаше приказки, че ще се учреди нова консервативна партия с религиозна насоченост. Каква е самата истина? Какви са очакванията Ви от съседна и братска Турция, където живее най-голямата част от Българската диаспора?

- В нашата партия няма скрито покрито. Факт е, че някои мои съратници с времето се отдалечиха от активна политическа дейност. На втори декември ние снехме гласуваното им политическо доверие, но при добро желание винаги могат да се завърнат при нас. Според установените законови порядки, у нас всеки може да учреди нова партия. А що се отнася до самата наша партия, то болшинството от членовете ни без туй са добри правоверни мюсюлмани. Между нас най-радикални просто не могат да виреят. Ние сме умерени мюсюлмани, близки до традиционния наложен Ислям в комшийска Турция. Тези порядки са установени още от времето на Османската империя. Турците в България и тези в Анадола са братя.
Ние сме органически обвързани със събратята ни в Турция. Именно това трудно се възприема от страна на някои злонамерени политически личности, но смятаме, че с времето ще преодолеем всички подобни затруднения и внушения. Ние преди всичко сме родолюбиви граждани на България, просто сме призвани да действаме заедно с цялостното българско общество.
Вярваме в демократичните принципи и евро-атлантическите общочовешки ценности. Знае се, че в Турция живее една многочислена нашенска диаспора. Част от тях едновременно са и граждани на България. Убеден съм, а и знам, че те са добронамерени и лоялни спрямо нашата страна. Обичат своята Родина България. Единственото им желание е нашето добруване и просперитет. Възползвам се от случая да изкажа своята благодарност на всички онези наши членове и симпатизанти, живеещи в Турция, които подкрепят нашата партия.

- На един голям предизборен митинг в Кърджали Вие, между другото, изрекохте онези силни думи, изречени лично от големия Ататюрк: „Щастлив е онзи, който се назовава турчин! (Ne mutlu Türküm diyene!)“ Тази крилата фраза после предизвикала доста дебати. Тези думи за пръв път бяха изречени от един български политик с турско потекло. Какви са днешните Ви помисли?

- Вярно е, все някога тази фраза трябваше да бъде изречена от наша страна. Ние не трябва да се боим от истината. Никак не трябва да се срамуваме от собствената ни етническа идентичност, а да се гордеем с нея, както го прави всеки нормален човек по света.
В крайна сметка, ние изтъкваме своята същност и личност. Нима това мое откровение по някакъв начин увреди на България? Никак! Ние сме етническо малцинство, което трябва да се признае по официален начин. Нашата партия се бори за признаването на този необходим и закономерен статут. Разбира се, всичко това ще се постигне по съвсем мирен и демократичен път. Ние по никакъв начин не бихме навредили на България. А и сред тези наши събратя, живеещи в Турция, досега не е произлязъл нито един терорист или предател. Ние преди всичко сме човеколюбци и миротворци. Мисля, че именно това е нашето богатство...

- Благодаря Ви за всичките тези откровения, г-н Местан! Забелязах, че от доста време не се отбихте в столицата на изселниците – Бурса. Каня Ви да погостувате на нашата медия, а и на хилядите симпатизанти на партията Ви.

- Преди всичко, аз Ви поздравявам заради смелата гражданска позиция, която винаги заема вестник „МİSYON“, правдоподобно отразявайки живота на турците в България. Иначе аз също обичам много град Бурса и при първа възможност ще се постарая да Ви погостувам.

Интервю на Мюмин Топчу, 
главен редактор на в. „МİSYON“

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN