БЪЛГАРИТЕ В АЛБАНИЯ И ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Днес (11 май) на церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма Теклас България в гр. Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване.В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България' и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

БЪЛГАРИТЕ В АЛБАНИЯ И ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

Днес (11 май) на церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма Теклас България в гр. Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване.В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

И само след броени часове, представители на различни политически сили надоха неистов вой по Българските медии, че едва ли не е застрашена националната сигурност на страната.

"На посланика първо не му е работата на такъв празник да говори за това," реагира пръв Борисов.

Нинова, избърза да напише; "Тона е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на страната."

Не закъсня и съответната реакция на прословутият евродепутат Ангел Джамбазки;

"Наглост и политически цинизъм е искането на Анкара за изучаването на официален Tурски език у нас! Призовавам всички кандидати от листите на ЕП, както и техните партийи да декларират, че ще се противопоставят срещу членството на Турция в ЕС!"

След тези гневни предизборни постулати на Българските политици, какво още може да се добави ?

Лично аз например завърших основното си образование през 1972г. и в продължение на осем години в Българско училище, паралелно с останалите езици съм изучавал и майчиният си Турски език. Ако не се лъжа, Турски език се е изучавал без прекъснане в Българските и Турски училища у нас, от края на Османо - Руската война през 1878 г. до 1972 г. А след тази година, без туй бе започнала експанзията по затриването на всякакви етно-националистически елементи в България.

Колко успешна и далновидна е била тази комунистическа приумица, то се видя чак към края на 1989 г.

Цели 84 години, изучаването та Турски език, никого не е заплашвало в България, но сега изведнъж някои политически и олигархични кръгове много се разтревожиха, явно ги е страх от загубването на досегашното им статукво, гарантиращо им вечно благоденствие и щастлив живот...

Онзи ден, Mинистърът на Външните Pаботи Ekaтeрина Захариева заяви, че подготвят да изпращат в Албания учители по Български език за тамошното официално признато Българско национално малцинство.

Явно, че единствено Българите зад граница имат право на национално самоопределение и официално изучаване на майчиният си език...

Аджеба, дали Европейският Парламент чинно ще послуша наш Ангелчо и например Турция никога никога няма да бъде приета в Европейския Cъюз?

Този казус не е много важен за самата Турция, но ще е добре, Турчетата в България да знаят майчиният си език...

Мюмин ТОПЧУ

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN