Капитан Андреево да е Капъкуле а Капъкуле да е Капитан Андреево

700 000 хил. на месец за дизинфекция. На ден 400 камиони × 20 евро и 1000 коли по 3 евро без автобуси12 000 евро на денннн × 30 дни360 000 евро на месец .....Е.ати и кражбата и всички се правят ,че не знаят нищо. Точно като Слави Трифонов и неговата песен.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

 

 

Капитан Андреево да е Капъкуле а Капъкуле да е Капитан Андреево

 

Вече не зная дали България е в Европа или нашата съседка република Турция.

Защо мисля така ли .... Сега ще ви разкажа и покажа.

Как да не ти се набива на око, как да не обръщаш внимание на служителите от турския пункт Капъкуле, на тяхното държание и униформа, отличителни знаци, баджове и среда за работа. Всички те са оборудвани с триколки на ток, за да могат да се придвижват по-бързо до работните си места по време на ротация, а в сградите на самия пункт – чистотата.

На влизане на пункта виждаш спретнати млади момчета и момичета, обработващи бързо, бързо документите.

Спираш на платното за проверка на паспорт, а отсреща има голям монитор, обясняващ на три езика, какви документи трябва да си приготвите и какви са разрешените количества алкохол, цигари и други неща за влизане в страната.

Да пробваш да дадеш рушвет на полицай или митничар да, да - ама не.

На всички гишета за контрол са монтирани камери на 25 см. от лицето на пътника, ще подадеш рушвет на полицая и до 1 минута си арестуван. Камерите целят изкореняването на корупцията не само сред самите служителите, но и сред тези, които предлагат.

Обработката от страна на митница става изключително бързо, всичко се извършва с един контрол на документи и физически контрол, след което митничар те вкарва на таблет директно в тяхната програма, отразяваща извършена проверка на съответното МПС и от кой служител е извършена. Преди влизане в Турция на последната бариера митничар вижда по електронен път дали е проверено и регистрирано в системата на техния контрол такова МПС и те пуска да влезеш в страната. Вземаш да се чудиш всичко това не трябва ли да е на нашата граница.

Но, как те посреща българският пункт Капитан Андреево?

Тук ще кажа едно голямо ХА ХА ХА. Минаваш през една локва вода и пръскала, след което те спират, за да платиш, 5 лв. за българско МПС и 3 евро за чуждо МПС.

Казвам нямам левове, имам карта, може ли с нея да платя. В отговор обаче искат 3 евро и готово, а разликата от 1 лев уж отивала в държавата, същото нещо и при камионите, попитах за какво ми взимате таксата, а те отговарят - това е, за да бъде обезпаразитен автомобила ви от птичи грип, а аз дори не съм чувал, че има такава карантина в този зимен месец в Турция. Както и да е - давам 3 евро, получавам тикет за 5лв. и се нареждам на контрол за паспортите. На гишето размърлян полицай, без бадж, без шапка, без каквито и да е отличителни знаци ми иска всички документи и ме пита имам ли цигари и какво нося. Аз отговарям, че не пуша и нямам цигари, при което ми се хвърлят документите с думи - айде изчезвай.

Преди митническия контрол друг полицаи ме спира пак във същия външен вид и той с думите - Айде уа утваряй багажника! Ко чакаш? А ли да ти го отуря.... Ужас, стъписан съм, отварям багажника, той рови като, че ли съм някой бандит и ми казва - Утьоой на митница, а аз вече не знам кой ме проверява. Идва някакъв с дънки и блузка на Армани и ми казва - Отваряй багажника, аз съм митница.

След което ми задава въпроса - имаш ли нещо за смъркане, бял прах ,тва, унова и ме гледа подигравателно. Стъписано седя и слушам как си разговарят с негов колега - Ауа ти купи ли сабахлен мастило от книжарницата за печати, че я нямам трябва да слагам плюнка в то печат.

Питам го - нямате ли някакво специално мастило само за митница? А те отговарят - Не стига че си го купуваме ние, пък и ревете.

Оттам ме пращат на друго гише за регистрация на автомобила с един лист и печата с плюнка. След което се качвам в автомобила, слагам си колана да излизам. Хвърлям листа и тръгвам, на бариерата напудрена руса полицайка тип барби със силикон в устните ме пита цигарки да нямаш, казвам нямам, а тя давай та бележка и да та няма. Да така ми каза - да те няма. Качих се на магистралата и се чудех ,не трябваше ли да е обратно. Капитан Андреево да е Капъкуле а Капъкуле да е Капитан Андреево.

Този ужас, това отношение на европейски служители и питането на митничаря ... имаш ли нещо за смъркане, прах, това- онова - просто се сещам за една песен на Слави Трифонов – Няма такава държава!!!!

Стефанаки Йоанис,

Fakti

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN