Kültür

Kültür Haberleri

1. Debreli Asan Efsanesi

"Debreli Hasan" - meşhur bir türkü. Biz bir türkünün ve onun kahramanlarının izini tutalım... Efsaneler ve öykülerle donatılı bir türkü. Kahramanları ve yöresi olağanüstü. Kimi anlatılarda sırlar ve masalımsı düzenlemeler, kimilerinde ise gerçeklerin kıvılcımları dile getirilir...

GÖÇMENLERİ NEDEN BÖLÜYORLAR?

* Bu durum çok ilginç ve frapan geldi bana. Şimdi de panayırları taklit ediyorlar. Balkan Panayırı'nın imitasyonunu yaparken, göçmenleri neden bölüyorlar? * Göçmenlerin bölünmesinden kim ve ne gibi rant elde ediyor?

Mustafa Uslu; O, bizi mucizelere alıştırdı, bize çok güzel bir miras bıraktı.

Çok fedakarlıklar yapmış. Nasıl mı? Sadece kırdığı rekorları, madalyaları, ülkemizin dünyaya tanıtımı, "Türk gibi güçlü Cep Herkülü" unvanını bırakması değil, ülkemize gelen 350 bin tane pırlanta gibi soydaş bıraktı, çocuk yaştan itibaren kaldırması imkansız yüklerin altına girdi ve tıpkı bizim gibi dünyayı da şaşırttı.

MESTANLI MEYDANI

Korkmadık/ Yürüdük namlunun ucuna bağrımız açık/ Giderken bakmadık arkamıza/ Şehit düştük meydanında/

Bir Osmanlı Esintisi Kavala

Bir hafta sonunda Yunanistan’a geçince olmazsa olmaz duraklardan biri de eski bir Osmanlı şehri olan Kavala. Kavala mübadeleden en çok etkilenen Yunan şehirlerinden biri olmuş. Şu an çok az Türk nüfusu bulunmasına rağmen Kavala’da gezilecek görülecek yerler listesinde yer alan yerlerin neredeyse tamamı Osmanlı döneminden kalma. Biraz bu Osmanlı şehrini daha yakından tanıyalım.

SİLİVRİ'DE DOĞRULAR KÖYÜNÜN RUHU YAŞATILDI

Yıllar öncesi kurulan bu göçmen derneğimizin sayesinde, gelen konuklar ve Türkiye'de yaşayan köydeşlerimiz hep beraber anlamlı ve duygu yüklü unutulmaz bir gün yaşadık. Uzun yıllardır biri birini göremeyen dostlar hasret ve özlem giderdi. Anılar hatırlandı, türküler söylendi ve müzik eşliğinde oyunlar oynandı.

FİLİBELİLERİN PİKNİK ŞÖLENİ

Çağlayan mesire yerinde, pazar gün düzenledikleri 16. geleneksel piknik şölenleri yine çok renkli sahnelere vesile oldu. Küçükler ve büyükler için düzenlenen çeşitli spor yarışlarına büyük ilgi gösterildi.  Stanimaka şehrinden gelen konuk folklor grubunun icra ettiği danslar ve müzikler eşliğinde, piknik alanındaki herkes coşkulu eğlencelere dahil oldu.

NAİM'İN FİLMİ 25 EKİM'DE VİZYONA GİRİYOR

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu'nun hayatını anlatan film, 25 Ekim'de vizyona girecek.

SU AYNASINDAKİ KÖPRÜ

* Ne yazık ki, o su aynasında görülmeyen köprü başları, geçmişte bir çok defa havaya uçurulmuştur. Hiçbir suçu olmayan insanlar köprüsüz bırakılmış, kah bu yakada, kah o yakada çırpınıp durmuşlardır. * Rüyasında köprü gören dağlılar, bir çok defa keşke çölde doğmuş olsaydık demişlerdir. Çölde doğanlar ise hiç köprü görmeden, köprülerin ne işe yaradığını öğrenmeden, bu aracın mecazi anlamını bile öğrenemeden, ya da asla köprüyü hayal bile edemeden ömür tüketmişlerdir... * Doğu Rodoplar, engebeli, dereli tepeli, bol yağmur ve kar yağışlı, taşkın seller diyardır. Dağlı insanı ise rüyasında gördüğü köprülere inanır. Düşlerinde köprü gören, acılara ve yıkımlara karşı dik durur.

ARDİNO'DA ORTAK KONSER

Bursa'dan Sevgi Korosu, Kırcaali'den Buket Korosu ve Ardino'dan Yerel Türk Folkloru Grubu, bu akşam Ardino (Eğridere) Belediyesi tarafından tertiplenen geleneksel Mayıs Kültür Şenlikleri  kapsamında büyük bir konser verdiler.

ARIKOV, FENA ÇARPIŞTI…

İvo Arıkov, dizide hapishanelerde büyümüş, acımasızlığıyla ün salmış, uluslararası bir kara para çetesinin tetikçiliğini yapan İvan, hem paralarına el koyduğu için Kadir’in (Kıvanç Tatlıtuğ), hem de paralarını kaptırdığı için Veli’nin (Onur Saylak) peşine düştü

BİR ZAMANLAR "DÖRT SES, BEŞ SAZ" GRUBU VARDI...

Göçmen kuşları yuvalarından uçmadan öncesi, 1979 yılında Cebel'de bir enstrümental folklor grubu kurmuştuk. Daha sonra, bu gruba "Dört Ses, Beş Saz" ismini vermiştik ve bu isimle bir çok festivale katıldık, ayrıca Sofya Radyosu bizim bir hayli bestemizi kayıt altına aldı

ATAKAN’IN TUTKUSU 

Peki, Atakan’ı, bu otobüs nereye götürecek? Bunu tam kestirmek biraz zordur ama tahmin edebiliriz. Arkadaş, ya da bir tanıdıktan aldığı bilgiler doğrultusunda, bu otobüs onu ya Uzundere’ye, ya Kirkovo yöresine, ya da Zagrajden (Dolaştır) bölgesine götürecektir...

İVO ARIKOV, FENA ÇARPIŞTI

Arıkov, ‘Çarpışma’ dizisinde canlandırdığı İvan Sokurov karakterini çok severek oynadığını ve hayranlıkla takip ettiği Türk oyuncularla karşılıklı rol almaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

NEDRET PEKCAN, KIRCAALİ’DE SERGİ AÇTI

Genç ressamlarımızdan Nedret Pekçan, Londra'da yaşıyor. Şimdiye kadar eserleriyle Türkiye, İspanya, Fransa, Belçika, Japonya ve ABD'de çeşitli resim sergilerine katıldı.

ALADAĞ ETEKLERİNDE YÜRÜMEK...

Eşim ve ben, her sefer olduğu gibi, aracımızı Sırtköy camisinin yanına bırakıp, yürüyerek Kışlalık'a doğru dağ yokuşunu tutuyoruz. Bizleri bir iki saatlik zorunlu bir yol macerası beklemekte. Yolumuzun iki tarafında çam ağaçları yükselmekte. Karşı yakadan ise mağrur ve efsanevi Aladağ tepesinin kayın ormanları bize el sallamakta.

ARTIK TAVİZKAR OLMAYI BIRAKALIM

Çok garip bir soyum var benim, çünkü kendi ırkımdan gelen öz kardeşlerim "Ben Türküm!" demeye cesaret edemiyorlar. Türk Türktür, Bulgar Bulgardır! Gerisi yalan, kendine gel, ey Türk oğlu, kendine gel artık!

SEPETTEKİ KEÇE YAMASI

Bugün Bursa'da, Bulgaristanlı şair ve yazar arkadaşlarım Havva Pehlivan, Hafize Gün, Mehmet Alev (sepetçi), Halime Yıldız, Emel Balıkçı ve Nurten Remzi (keçe yamacısı) ile beraber masalımsı bir güne tanıklık ettik...

GÜNEY AFRİKA; HUZUR VE RAHATLIK VEREN ÜLKE

Güney Afrika'daki sayılı günlerimde, sanki, bu ülkenin bir vatandaşı gibi hissettim kendimi, çünkü bana karşı herkes gerçekten güler yüzlü, samimi ve sıcak kanlı davrandı. Daha geniş bir açıdan düşünüldüğünde, dinini, dilini, ırkını ve kültürünü bilmediğin bir ülkeye gidiyorsun ama orada hiç yabancılık çekmiyorsun. Bu gerçekten huzur ve rahatlık verici bir duygu.

Toplam 164 haber.