Drama köprüsünü,o devrin haksızlıkla para kazanan halkı ezen zenginlerinden aldığı haraçla yaptırmıştır. Debreli Hasan’ın yaşadığı,donem kesinlikle bilinmemekle beraber Cakircali Efe ile çağdaş olduğu görüşleri,hatta atıştıklarına dair hikayeler onun 1870-1920 yılları arasında Makedonya dağlarında egemen olduğunu göstermektedir. Bu konuda halk arasında söylenen menkıbeye göre;Selanikli Yahudi bir tüccar ticaret için İzmir’e gidecektir.”Eğer bu civar dağlarda hükümran olan Debreli’den geçsen, Ege dağlarında Cakircali’dan geçemezsin. “denir, kendisine. Nitekim de öyle olur.
Haksızlık, gelmeye görsün insanoğlunun başına, coşar deli yürek eşkiyalığı ilan eder. Dedem derdi ki: Bu Balkanlar’da insan, ya sevda ya haksızlık ya da zulüm gelirse çıkar dağlara. Dağları dolanır.Geceleri dalar zifir karanlıklara,ilikler üşür zemheri ayında. Yeter ki haksızlığa uğramasın bu yürek, işte o zaman eşkiyalık yaraşır bu dünyaya…
"Debreli Hasan" - meşhur bir türkü. Biz bir türkünün ve onun kahramanlarının izini tutalım... Efsaneler ve öykülerle donatılı bir türkü. Kahramanları ve yöresi olağanüstü. Kimi anlatılarda sırlar ve masalımsı düzenlemeler, kimilerinde ise gerçeklerin kıvılcımları dile getirilir...
* Bu durum çok ilginç ve frapan geldi bana. Şimdi de panayırları taklit ediyorlar. Balkan Panayırı'nın imitasyonunu yaparken, göçmenleri neden bölüyorlar? * Göçmenlerin bölünmesinden kim ve ne gibi rant elde ediyor?
Çok fedakarlıklar yapmış. Nasıl mı? Sadece kırdığı rekorları, madalyaları, ülkemizin dünyaya tanıtımı, "Türk gibi güçlü Cep Herkülü" unvanını bırakması değil, ülkemize gelen 350 bin tane pırlanta gibi soydaş bıraktı, çocuk yaştan itibaren kaldırması imkansız yüklerin altına girdi ve tıpkı bizim gibi dünyayı da şaşırttı.
Korkmadık/ Yürüdük namlunun ucuna bağrımız açık/ Giderken bakmadık arkamıza/ Şehit düştük meydanında/
Bir hafta sonunda Yunanistan’a geçince olmazsa olmaz duraklardan biri de eski bir Osmanlı şehri olan Kavala. Kavala mübadeleden en çok etkilenen Yunan şehirlerinden biri olmuş. Şu an çok az Türk nüfusu bulunmasına rağmen Kavala’da gezilecek görülecek yerler listesinde yer alan yerlerin neredeyse tamamı Osmanlı döneminden kalma. Biraz bu Osmanlı şehrini daha yakından tanıyalım.
Yıllar öncesi kurulan bu göçmen derneğimizin sayesinde, gelen konuklar ve Türkiye'de yaşayan köydeşlerimiz hep beraber anlamlı ve duygu yüklü unutulmaz bir gün yaşadık. Uzun yıllardır biri birini göremeyen dostlar hasret ve özlem giderdi. Anılar hatırlandı, türküler söylendi ve müzik eşliğinde oyunlar oynandı.
Çağlayan mesire yerinde, pazar gün düzenledikleri 16. geleneksel piknik şölenleri yine çok renkli sahnelere vesile oldu. Küçükler ve büyükler için düzenlenen çeşitli spor yarışlarına büyük ilgi gösterildi. Stanimaka şehrinden gelen konuk folklor grubunun icra ettiği danslar ve müzikler eşliğinde, piknik alanındaki herkes coşkulu eğlencelere dahil oldu.
Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu'nun hayatını anlatan film, 25 Ekim'de vizyona girecek.
* Ne yazık ki, o su aynasında görülmeyen köprü başları, geçmişte bir çok defa havaya uçurulmuştur. Hiçbir suçu olmayan insanlar köprüsüz bırakılmış, kah bu yakada, kah o yakada çırpınıp durmuşlardır. * Rüyasında köprü gören dağlılar, bir çok defa keşke çölde doğmuş olsaydık demişlerdir. Çölde doğanlar ise hiç köprü görmeden, köprülerin ne işe yaradığını öğrenmeden, bu aracın mecazi anlamını bile öğrenemeden, ya da asla köprüyü hayal bile edemeden ömür tüketmişlerdir... * Doğu Rodoplar, engebeli, dereli tepeli, bol yağmur ve kar yağışlı, taşkın seller diyardır. Dağlı insanı ise rüyasında gördüğü köprülere inanır. Düşlerinde köprü gören, acılara ve yıkımlara karşı dik durur.
Bursa'dan Sevgi Korosu, Kırcaali'den Buket Korosu ve Ardino'dan Yerel Türk Folkloru Grubu, bu akşam Ardino (Eğridere) Belediyesi tarafından tertiplenen geleneksel Mayıs Kültür Şenlikleri kapsamında büyük bir konser verdiler.
İvo Arıkov, dizide hapishanelerde büyümüş, acımasızlığıyla ün salmış, uluslararası bir kara para çetesinin tetikçiliğini yapan İvan, hem paralarına el koyduğu için Kadir’in (Kıvanç Tatlıtuğ), hem de paralarını kaptırdığı için Veli’nin (Onur Saylak) peşine düştü
Göçmen kuşları yuvalarından uçmadan öncesi, 1979 yılında Cebel'de bir enstrümental folklor grubu kurmuştuk. Daha sonra, bu gruba "Dört Ses, Beş Saz" ismini vermiştik ve bu isimle bir çok festivale katıldık, ayrıca Sofya Radyosu bizim bir hayli bestemizi kayıt altına aldı
Peki, Atakan’ı, bu otobüs nereye götürecek? Bunu tam kestirmek biraz zordur ama tahmin edebiliriz. Arkadaş, ya da bir tanıdıktan aldığı bilgiler doğrultusunda, bu otobüs onu ya Uzundere’ye, ya Kirkovo yöresine, ya da Zagrajden (Dolaştır) bölgesine götürecektir...
Arıkov, ‘Çarpışma’ dizisinde canlandırdığı İvan Sokurov karakterini çok severek oynadığını ve hayranlıkla takip ettiği Türk oyuncularla karşılıklı rol almaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Genç ressamlarımızdan Nedret Pekçan, Londra'da yaşıyor. Şimdiye kadar eserleriyle Türkiye, İspanya, Fransa, Belçika, Japonya ve ABD'de çeşitli resim sergilerine katıldı.
Eşim ve ben, her sefer olduğu gibi, aracımızı Sırtköy camisinin yanına bırakıp, yürüyerek Kışlalık'a doğru dağ yokuşunu tutuyoruz. Bizleri bir iki saatlik zorunlu bir yol macerası beklemekte. Yolumuzun iki tarafında çam ağaçları yükselmekte. Karşı yakadan ise mağrur ve efsanevi Aladağ tepesinin kayın ormanları bize el sallamakta.
Çok garip bir soyum var benim, çünkü kendi ırkımdan gelen öz kardeşlerim "Ben Türküm!" demeye cesaret edemiyorlar. Türk Türktür, Bulgar Bulgardır! Gerisi yalan, kendine gel, ey Türk oğlu, kendine gel artık!