Kültür

Kültür Haberleri

Deliorman Hatırları

* Büyük cihangir pehlivanların hep buradan yetişmesi zannımca bir tesadüf değil, vaktiyle kuvvetli ve seçkin adamların serhat bekçisi olarak buralara yerleştirilmiş olmasındandır.* Deliorman Türkü dindardır. Namazını kılar, orucunu tutar. Yalan söylemez, dolandırıcılık bilmez, hele içki, kumar, fuhuş gibi yasaklardan son derece kaçınır.* Deliorman Türkü terbiyelidir, misafirperverdir, çalışkandır. Köylerde hemen herkesin evinden birkaç adım uzakta misafir odaları bulunur. Bu odaların ekserisinde yaz kış ateş eksik olmaz.

Türk Ressamların Mestanlı Çıkarması

* Adeta yorulmak nedir bilmeyen ünlü Türkiyeli küratör ve ressam Aynur Mahmudova Kaplan'ın özverili çabaları sayesinde tertiplenen sergide, 45 Türk sanatçının 90 resim tablosu bulunmakta. * "Doğup yetiştiğim Mestanlı'da, bu tür zengin içerikli bir sergiyi hemşehrilerime armağan etmeyi eskiden beri çok arzuluyordum."

Bir Savaş Ve Göç Hikayesi...

*** Hiç bilmedikleri bir dünyaya yelken açmışlar. Çocukları yeni dünyaların insanları olmuş. Ama tortusu hep bir yerlerinde gizli, saklı kalmış eski yaşanmışlıkların. *** Dede, derim, kim ilk gelmiştir bu köye? Der ki: “Sali Hoca diye birinden bahsederler. Kardeşiyle birlikte gelip yerleşmişler. Zamanla çoğalarak 145 haneye kadar çıkmışlar. Bir sürü değişik adlar, sülâlelerin adları çarpar kulağıma...

Akşehir Muhacir Pazarı

*** Muhacir pazarları, halkı yeni yiyeceklerle tanıştırdı ve bu yiyeceklerin daha fazla kullanmasını sağladı. Örneğin bamya Akşehir’de muhacir pazarlarında boy gösterdi ve halkın onu tanımasını ve tercih etmesini sağladı. Yine zeytin ve zeytinyağı daha çoğunlukla bu  tür pazarlardaki tezgâhlarda yer aldı.

Deliorman'ın Bülbülü İbrahim Gürses Hoca

*** 90’a merdiven dayayan İbrahim Gürses Hoca, sesi, sözü, birikimi, efendiliği, nezaketi edebi ve kültürüyle hâlâ köydeşlerine güzellikler yaşatmaya ve örnek olmaya devam etmektedir. *** Ayrıca Sofya Radyosunda 15 kadar türkü ve şarkı kaydı yapar ki, bunlar bugün de dinleyiciler tarafından severek dinleniyor. Hele de “Karakaşlı Haticem” türküsü dillerde, gönüllerde bütün canlılığıyla yaşamaya devam ediyor.

Şumnu Kültür Evi'nin Yen Yıl Takvimi Ve Programı

*** ŞUMNU KÜLTÜR EVİ DERNEĞİ VE NAZIM HİKMET 1881 KÜLTÜR EVİ'NİN 2021 YILI FAALİYET TAKVİMİ VE PROGRAMI

Fıkır fıkır kaynayan o bizim dağlar...

*** Düğün denilince çalgı gelir akla. Çalgıcılar ekseriyetle köye cumartesi öğle üstü ulaşırlardı. Ekip genellikle iki zurnacı (klarnetci) ve iki davulcudan ibaretti. Düğün evi kapısına gelir gelmez, zurnalar kılıflarından çıkarılır, davullar da omuza alınırdı. *** O gece köyün ortasına düz bir yere ateş yakılır (buna külhan denirdi), genellikle erkekler irili ufaklı toplanır, çalgı çalınır, oyunlar oynanırdı. Arada bir “araplar” gelir, kendi hünerlerini gösterilerdi. ”Arap” denilenler komşulardan birileriydi. Çeşitli kıyafetler giyip, küçük komik sahneler canlandırılıyordu.

Kastamonu'da Mestanlılı Bir Ressam

*** Ben aslen bir Bulgaristan göçmeniyim. Bu uluslararası göçlerle birlikte ülkemize farklı kültürler de geliyor. Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettiğim zaman sanat dalında tamam sergiler falan düzenleniyordu ama Türkiye’de çalıştay diye bir şey yoktu.

Hikaye ve masal dinleyen çocuklar daha başarılı oluyor

Ailelerin çocukları oyalamak için cep telefonu ve tablet bilgisayarlardan medet ummalarının tehlikelerine dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, Yazar ve Eğitim Uzmanı Gökçe Gülen Akçin, çocuklara kitap okunmasının zihinsel gelişimi yükselttiğini belirtti. Öğretim Görevlisi Gökçe Gülen Akçin, Tablet bilgisayarlar çocukların dil gelişimini olumsuz etkilemekte ve geç konuşmalarına neden olmakta' uyarısı yaptı. Araştırmaların, kitap okumanın çocukların dil gelişimi için vazgeçilmez olduğunu gösterdiğini kaydeden Gökçe Gülen Akçin, '8 aydan itibaren bebeklere okunan hikye kitapları, dilin daha hızlı öğrenilmesini sağlayarak kelime dağarcığını zenginleştiriyor ve ileriki dönemlerde akademik başarının yüksek olmasını sağlıyor dedi.

Köyümüzde Türk kültürünü yaşattık

*** Günümüzde bazı insanlar her ne kadar bunu gizlemeye çalışsalar da, bu amatör folklor grubunun yöneticisi bendim. Yardımcılarım ise Sabahattin, Saniye, Kadriye ve Kazanlıklı veteriner teknisyeni Ahmet'ti. Saniye ile Kadriye, Razgrat'daki bir folklor kursunda öğrendikleri güzel dansları, diğer kızlarla birlikte mükemmel icra ediyorlardı.

Niyet ettim, yarınki orucumu öğlene kadar tutmaya

*** Cevaplardan pek bir şey anlamasak da sormaya devam ederdik. *** Canımız çok istese bile nefsimize hakim olurduk. Haramı, helali, nefse hakimiyeti Ramazan ayında öğrenirdik. *** Oruç, kuru bir aç susuz kalmak değil, nefse hakimiyeti, haramı helali öğreten bir eğitim ayıydı. Umarım ülkemin insanları mübarek ramazan ayının bu ulvi ve eğiten öğreten yanlarını da bir an önce hatırlarlar.

Dan yerine nişan düştü / Yengeler kapıya üşüştü...

*** Vursunlar mehteri Karakuzlu Üsen ve Kara Kasim! *** Nereden nereye... *** Şimdilerde mi, sayada kapalı koyun misali sözde düğün evi ve üç dört zırtaboz. *** Neymiş, efendim, Preslava veya Sirtaki Barba, yani ebesinin örekesi. *** Acıyorum sizlere, "Yeşil kurbağa" düğün türküsünün tadına varamadan, bu dünyadan göçüp gideceksiniz...

Hande Yener açık hava konseri ve canlı yayınıyla moral olacak

Demirören Medya'nın '#EvdeKalMüzikleKal' konsepti, Poll Production sanatçılarının Youtube üzerinden konserlerinin yayınlanmasıyla devam ediyor. Türkiye'nin ünlü müzisyenleri, yazın verdikleri konserler ve canlı yayınlarla hayranlarının evlerine geliyor. 25 Nisan Cumartesi akşamda Türkiye, Hande Yener ile buluşacak. Harbiye Açıkhava konserinin yayınlanmasından önce de Yener, aynı Youtube adresinde canlı yayında olacak. Konser ve yayın https://www.youtube.com/user/PollProductionWeb/featured adresinden izlenebilecek.

Müzik dünyasının en çok konuşulan isimleri belli oldu

Koronavirüs gündeminin hakim olduğu Mart ayında müzik camiasında eğlenceler devam etti. Salgın sebebi ile birçok konser iptal edilse de ses sanatçıları evlerinde müzik yapmaya devam etti. Youtube ve sosyal medya üzerinde canlı yayın açarak #evdekal ve #müziklekal diyen sanatçılar, verdikleri konserlerle izleyicilerinin gönlünü fethetti.

Ünlü sanatçımıza Prizren'den büyük ödül

Kosova'da bulunan "Doğru Yol" Türk Kültür Sanat Derneği, geleneksel Uluslararsı "Süleyman Brina" Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödül törenini Prizren'de gerçekleştirdi. Balkanlar kültürüne, eğitimine ve sanatına büyük katkılarından dolayı, bu yıl ünlü ressam, küratör ve şair Aynur Mahmudova Kaplan büyük ödüle layık görüldü.

Bulgaristan Türklerinde Nevruz ve Hıdırellez Kutlamaları

*** Türk dünyasının Balkanlar'daki bir parçası olan Bulgaristan Türkleri arasında da bu günler çeşitli törenlerle kutlanmaktadır. Nevruz ve Hıdırellez günleri etrafında oluşmuş gelenek ve görenekler bu vesileyle bir kez daha yaşatılmaktadır. Kutlamalar aynı zamanda sosyal dayanışmayı da pekiştirmektedir. Bu makalede Bulgaristan Türklerinin Nevruz ve Hıdırellez günlerine özgü olarak yaptıkları kutlamalardan söz edilecek ve bu kutlamalardan örnekler verilecektir.

Kim Kafayı Uyandırmak İster

*** Yarışmanın kuralları; Her soruya cevap verme süresi 33 saniye. Seyirci, telefon filan, jokerleri yok. Tek joker; eşinize sormak. Sorulardan çekilme de yok. Tüm sorulara cevap vermek şart! 7 soruya da doğru cevap verenler ikramiyeyi, kendi eşinden alabilirler. Cevaplamaya geçmeden önce birer Türk kahvesi içilmesi olmazsa olmaz şartımızdır. Az miktar Yeni Rakı da olabilir... Yarışmamız başlıyor;

Sinemada 'şanslı koltuk' sürprizi

Aşk Tesadüfleri Sever 2 ve Eltilerin Savaşı filmlerini izlemeye giden beş şanslı sinemaseverin koltuklarının altına Morhipo.com tarafından hazırlanan 500 TL'lik hediye çekleri konuldu. Beş ayrı salonda birer koltuğun altına yerleştirilen hediye çekleri, film başlamadan önce yayınlanan Morhipo.com reklamında duyuruldu. Reklamda seyircilerden koltuklarının altına bakmaları istendi ve şanslı koltuklardaki beş seyirci hediye çekine sahip oldu.

Toplam 164 haber.