Balkanlar

Balkanlar Haberleri

ARNAVUTLUK'TAKİ KATOLİK  PROVOKASYON ALARM VERİYOR

Arnavutluk Katoliklerinin tanınmış serseri başlarından Leon Mola, tüm Arnavutları üzerinde ay yıldız bulunan Hidroelektrik santralindeki ve ülkedeki Türk bayrağı ve sembollerini parçalamak için ayaklanmaya çağırdı. Bunun akabinde, Arnavutluk'ta Qafe Molla barajını yaptıran AYEN Anonim Şirketi adındaki Türk şirketçe baraj duvarını süsleyen ay yıldızı yeni yıla saatler kala provokatif bu  çağrının ardından parçalayan Mirdita'lı aşırı dinci katolikler serbest bırakıldı.

KULAĞIMDA UĞULDAYAN BABA EMRİ

Artık 73 yaşıma girmeme rağmen, hala babamın ve annemin o günkü yüz ifadeleri, gözlerimin önünden gitmiyor. Babam, annemden beni ve karnındaki bebeğini öldürmesini emretmişti. Bu dehşet verici anı hiç unutamadım, annemin çığlıkları ise yetmiş yıldır, hala kulaklarımda uğuldamakta...

GELİRKEN İKİ DE EKMEK ALSINLAR

İnsanımıza Balkanlar'ı da sorun. Tuna boyları, Evlad-ı Fatihan, Rumeli erenleri gibi klişeleri çıkardıktan sonra geriye ne kalıyorsa, işte insanımızın Rumeli-Balkan bilgisini ölçmeniz aynı şekilde mümkündür.

Türkiye'nin Balkanlar'daki gücü çift taraflı haber akışının kontrolüyle orantılı

Ne var ki, haber akışının kontrolü şimdilik tek taraflı. Bölgede güç olan Türkiye çift taraflı haber akışında da söz sahibi olmalı. Türkiye'den Balkan ülkelerine, o ülkelerin dillerindeki haber dağıtımındaki ağırlık yine Türk haber ajanslarında olmalı. Bir sonraki aşamada ise olması gerekenlerin arasında, haber akışının kontrolünden sonra, toplanan haberlerin analiz edilmesi geliyor. Rutin haber tek başına önemlidir ancak rutin haberlerin toplamının değerlendirilmesi daha da önemlidir.

SIRTIMDA   KAPI VE PENCERELER GETİRDİM

“Ben o zaman yedi yaşındaydım. Üsküp’ün Sopot  köyünde  yaşıyorduk.  Müslüman olduğumuz için, Türklerden intikam almak için Sırplar  köylerimizi basıp, erkekleri, küçük ve büyük,  genç ve yaşlı demeden, toplayıp, öldürüyordu ve kimsenin bulamayacağı  bir yerlere toplu halde gömüyorlardı. Bizim köyde de bu vahşet yaşandı, hatta, köyümüzde tek bir erkek sağ bırakılmadı. 

ASIL ANAVATAN BALKANLAR’DIR

 Yıl başı. Yusuf Kaplan denen zat, Balkanlılara karşı onur kırıcı bir yazı kaleme almıştı. Yıl sonu. İkinci bir Ali Bulaç vakası benzeri vuku buldu ve gündemimize oturdu. Kaplan’a göre, güya vaktinde İngilizlerin ve Yahudilerin güdümündeki Balkan kökenli azınlıklar, her şeyi kontrol etmişler. Dahası da sivil ve askerî bürokrasi üzerinden Batılıların vesayetine girmiş Türkiye son iki asırdır. Şimdi bu sözler tartışılmakta.

BALKANLAR'A HOŞ GELDİN, REİS!

 Yakın gelecekte, Sayın Tayyip Erdoğan, Kırcaali ve Şumnu'yu da ziyaret edecektir. Zaten acilen ziyaret etmesi gerekiyor, çünkü Balkanlar'da en fazla Türk, Bulgaristan'da yaşamakta ve onların durumu hiç de iç açıcı sayılmaz. Vahşi ve köhne bir komünizim diktasının pençesinden kurtulan Bulgaristan'daki Türkler, otuz yıla yakındır da bir takım oligarkların ve mafiyotların eline düştü.

KIRKLARERİ ÜNİVERSİTESİNDE "BALKANLAR'DA TÜRKLER VE TÜRK KÜLTÜRÜ"KONUŞULDU

"Balkanlarda Türkler ve Türk Kültürü" konulu panel, 7 Aralık tarihinde Kayalı Kampüsü II. Merkezi Derslikler Binası Hasan ZAN Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün kuruluşunun 5. yılı dolayısıyla düzenlenen panel, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

ERDOĞAN'DAN YUNAN MEVKİDAŞINA LOZAN DERSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yunan mevkidaşı Pavlopulos ile ortak açıklama yaptığı toplantıda Lozan anlaşmasının güncellenmesiyle ilgili polemik yaşandı.

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923 г., уреждащ границите с България и Гърция (обновена)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцки вестник точно преди започналото днес негово историческо посещение в Гърция, че трябва да се ревизира Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.

ESKİ DÜŞÜNCELERİMDEN  ÇOK UTANIYORUM

 "Karımla, Türkiye'yi görmek için planlar yapıyorduk, fakat çok korkuyorduk. Ya Türkler bizi keserse! Canlı canlı, derimizi soyup ateşe verirlerse! Şu an bu eski düşüncelerimden dolayı çok utanıyorum. Bizlere nasıl böyle uyduruk ve sahte bir tarih anlatmışlardı? Ben nasıl olup ta, öğrencilerimi birer Türk düşmanı olarak yetiştirmiştim?"

VATAN BİLİNCİ BİR VÜCUT OLMAKTIR

   106 yıl önce işte tam da bugünlerde Selanik şehrini savunan Hasan Tahsin Paşa, 35.000 asker ile bir tek kurşun sıkmadan 22 milyon mermi, 70 bin tüfek ve 300 kadar top ve 35.000 top mermisi ile birlikte Osmanlı'nın üçüncü büyük şehrini, Selanik'i Yunanlılara teslim etmiştir.    Şehre giren Yunan askerleri camilerde biriken halkı zorla çıkartmış, kimi camileri aynı gün içerisinde kiliseye çevirmiş, hamamlardan Müslüman kadınları eğlenmek ve tecavüz etmek için kaçırmış, hatta şehri teslim eden Hasan Tahsin Paşa'nın evini dahi basarak karısına tacizde bulunmuşlardı.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU; "TÜRKİYE, HER ZAMAN AZINLIK TOPLUMLARININ YANINDADIR!"

Bu anlayışın sadece Batı Trakya Türkleri için değil, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Türk cumhuriyetleri için de geçerli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, hem şahsen hem siyasi kimlikleriyle hem de kurumsal nitelikteki organizasyonlarıyla bu coğrafyalarda bulunmayı görev kabul ettiklerini bildirdi. Çavuşoğlu, Türk azınlığın yıllardır çözülmeyen kronikleşmiş meseleleri bulunduğunu ancak bunların kısa zamanda çözülmesinin kolay olmadığını belirtti.

ARNAVUTLUK PROJESİNE SIRBİSTAN FRENİ

Otto von Bismark’ın “Arnavut diye bir millet yoktur” sözlerine rağmen, Arnavutlar var ve Balkanlar'ın en güçlü siyasi aktörleri arasında yer alıyor. Arnavutlar günümüzde Adriyatik kıyısı ile Balkanlar’ın diğer bölgelerinde yaşayan bir halk. Arnavutluk’un nüfusu; 2.774 milyon kişiden müteşekkil. Ülkenin % 70’i Müslümanlar, %30’u Hıristiyanlardan oluşuyor.

"HELBROC BG"- AVRUP BİRLİĞİ'NİN SAVAŞ GÜCÜ

HELBROC BG - Avrupa Birliği’nin Ortodoks üyelerinden oluşturulan savaş gücü. AB üyesi olan Yunanistan aynı zamanda AB bünyesinde oluşturulan Balkan Savaş Grubu HELBROC BG katılımcısı. AB ve Yunanistan, altı yıl öncesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıdıklarını deklare etmişti. 05.07.2011’de Rum Fileleftheros gazetesi, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın AB’nin savaş grubu HELBROC’un 5 yıll ık operasyonlarıyla ilgili bülteninde, adanın kuzeyinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak isimlendirildiğini duyurmuştu.

DAĞLI YAŞAR'IN ANLATTIKLARI

Yunanistan’dan ve güzel Dedeağaç şehrinden selamlar! Ben Dağlı Yaşar, Dedeağaç Azınlık Derneğin kurucusu ve başkanıyım. Öncelikle sizlere kendimi tanıtmak istiyorum. Kısa ve özetli anlatmaya çalışacağım. Ben Dedeağaç’da doğdum fakat daha bebek iken ailem Atina'ya yerleşti. Orada yetiştim büyüdüm. Yunanca eğitim aldım. Bulunduğum çevrede okuduğum okullarda hiç başka Türk yoktu. Tüm çocukluk arkadaşlarım Yunanlı ve bu yüzden benim Türkçem zayıf, Yunancam ise çok güçlü, buna rağmen kendimi elimden geldiği kadar geliştirmek için çaba gösterdim ve okudum, ilk okul öğretmeni oldum.

VATANDAŞLIK SORUNU ÇÖZÜLDÜ

01/01/2017 tarihinden önce Türkiye’ye gelen, 6458 sayılı Kanuna göre yasal bir ikamet izni ile Türkiye’de bulunan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova vatandaşı olup, birinci derecede Türk vatandaşı yakını bulunan yabancılar ile söz konusu ülkelerin haymatlosu olan yabancılar, 30.05.2018 tarihine kadar başvurmaları halinde, istisnai olarak Türk vatandaşlığına alınacaklardır.

ÜSKÜP'TE 29. KİTAP FUARI AÇILDI

Bu yıl 29.’su düzenlenen kitap fuarının resmi açılışı bu akşam yapıldı. Üsküp Fuar Merkezinde yapılan törene Kültür Bakanı Yardımcısı Dragan Nedelkoviç’in yanı sıra yazar, şair ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplam 56 haber.