Türkiye

Türkiye Haberleri

BİR KONGRENİN ARDINDAN...

Bursa merkezli Eğridereliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin bugünkü kongresi, rutin bir akış içinde geçti ama bütün dikkatler yeni yönetim kurulu seçimine yoğunlaştı, çünkü divana ilk defa iki aday listesi sunulmuştu. İş adamı Aydın Yılmaz başkanlığındaki mevcut yönetim, başarılı bir dönemden sonra, yeniden aday olurken, camia içinde fazla tanınmayan Ahmet Türker ve arkadaşları ikinci bir aday listesi çıkardı.

ÜLKEMİZİ KÜRESEL SAHNEDE TEMSİL EDECEK KİŞİYİ SEÇECEĞİZ

Dr. Gürsel Dönmez bir Bulgaristan göçmeni, kendisi Cebel'in köylerinde doğma ve büyüme. 7 Haziran 2015 seçiminde AK Parti Bursa listesi 11. sırasındaydı ve seçilemedi. Şimdi Başbakanlık'ta Başmüşavir görevinde. Yaklaşan seçimlerle ilgili ne gibi görüşler paylaşmakta?

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun

Dün gece Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri tamamlanarak kabul edilen Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişte Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum amacıyla seçim kanunlarında önemli değişiklikler gerçekleştirildi.

ADIM ADIM TÜRKİYE - 2.

Ankara denince, Atatürk'ü ziyaret etmeden olmazdı. Zaten ilk durağımız Atatürk Mozolesi olacaktı. Aslanlı yolundaki basamakları birer birer aşmaya başladığımızda, artık heyecanımız hat safhaya ulaşmıştı. Her basılan merdiven, her aşınan basamak, sanki eskiden, içimize yerleşmiş bir ukde. Burada dünyanın her yerinden gelmiş insanlar gördük. Bir an buranın atmosferini ne yazabilecek yazar, ne de çizecek ressam vardır diye şüphe duydum. Bu unutulmaz duyguyu yaşamak gerek! Ben şu an sadece şunu söyleyebilirim; İyi ki Atatürk varmış ve bu güzelim ülkeyi bizlere emanet bırakmış...

VARIN SİZ KARAR VERİN, AKLIN YOLU NEREYE GİDECEĞİNE...

Statükocu ile Revizyonist nasıl uzlaşır ki? Birisi korku ile mevcudu koruma derdinde, diğeri ise umutla ileriye gitme derdinde... İnsanlık tarihi başladığından beri, bir sistem mevcudu koruma derdine girdiyse, o sistem ölmeye mahkum olmuştur aslında... Statüko durağandır ve yaşamın dinamizmine taban tabana zıttır...

ADIM ADIM TÜRKİYE-1

Uçsuz bucaksız Konya ovasında ilerliyorduk, yanı başıma yerleşen, heyetimizin en yaşlısı olan Halim ağabey, her yeni köy ve kasabaya yaklaştığımızda, dizimi yavaşça dürterek” Yaz, işte yeni tabela!”, yani önümüzdeki yerleşim yerini belirtmemi istiyordu. Ben de her ne kadar dalgın bile olsam, hemen kaleme sarılıp, yerleşim yerinin adını yazıyordum. Halim ağabeyin ısrarının sebebi, döndüğümüzde köy pazarlarını dolaşırken, bu isimleri tekrarlayarak, muhabbetine renk katmaktı.

TÜRKAN BEBEK HADİSESİ, BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN EN ÖNEMLİ SEMBOLLERİNDEN BİRİSİDİR

Bursa'da Killiler Kültür ve Yardımlaşma Derneğince, Bulgaristan'da 1984 yılındaki zorunlu asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Türkan Feyzullah'ın 33'üncü ölüm yılı dolayısıyla düzenlenen Mevlid-i Şerif ve anma programına katılan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Balkanların tarih boyunca acıların ve gözyaşının hakim olduğu bir coğrafya olduğunu ifade etti.

NAİM’İN FOTOGRAF SERGİSİ AÇILDI

   Naim Süleymanoğlu’nun arkadaşlarından Bülent Türker ise” Hepimiz suçluyuz, sağlığında kıymetini bilemedik, ona vefa borcumuzu ödemek istiyorum. Kendisini Hollanda’da misafir ettim ve Türkiye’de birçok kez görüştüm. Naim, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sporcularından biridir. O bir efsane ve ölümsüz kahramandır. Gönül isterdi ki, sağlığında sokaklara, okullara ve spor salonlarına ismi verilsin ama yapılmadı. Bundan sonra verilecek ama o bunu göremeyecek, kendisine bir devlet üstün hizmet madalyası bile veremedik…

HAKAN ÇAVUŞOĞLU; "BALKANLARI ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ!"

* 31 Aralık 2017'ye kadar Türkiye'ye giriş yapmış olan Türk soylu Bulgaristan ve Yunanistan vatandaşları uzun dönem ikametgah belgesi alabilecek. * Bulgaristan'daki bir soydaşın Edirne'deki SGK İl Müdürlüğüne gelerek kaydını yaptırabilecek ve ayda 53 lirayla tedavi olmaya devam edecek. *Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de işi olmadığı halde oradaki üniversitelerde, liselerde okuyan öğrencilere vakıflar bütçesinden burs verilecek.

ELVEDA, NAİM!

Efsane değildin sen, Herkül! Gücü Dünya'ya bedel, Koca Türk! Elveda!

TEK DERTLERİ SUYUN ÖTESİ...

Gerçi, gazeteci Hürol Işın'ın bizleri Süriyeli göçmenlerle eşdeğer tutmasına gülüp geçeriz. Burada, Bulgaristan Türkünün kimlik izahı lüzümsuz, çünkü bir tek kendi etnik kimliğinden şüphe duyanlar ve birilerine yarananlar, bizlere dil uzatmayı bir görev edinirler. Bunara yalnız şunu söyleyebilirim; Edirne'nin Osmanl başkenti olduğu yıllarda, daha İstanbul fethedilmeden öncesi, benim akıncı dedelerim Arda ve Tuna boylarında at suluyordu. Kırcı Ali'nin öz torunlarıyız biz. Malkoç Bey'in türbeside bizim Selvi'de bulunur. Ya siz kimsiniz, beyler?

KARAKÖY ÇARŞISINDA MUCİT BİR EĞRİDERELİ

Bugün Karaköy’deki elektronikçiler çarşında çok saygın bir yeri olan, Bulgaristan’nın Eğridere ilçesinin Alfatlı köyünden göçmen gelen Hamdi Şekerci’nin doğduğu zaman köyünde elektrik bile yoktur. Hamdi, 1972 yılında göç ettiklerinde, henüz 14 yaşında  geldi Anavatan Türkiye’ye. Dört yıl sonra, Maçka Endüstri Meslek Lisesi’nden mezunu olup ve akabinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde elektronik eğitimi alması, ona Koç Grubu’nun Beko Fabrikası’nın kapılarını aralamaya yetmiştir.

BİR KONFEDERASYONUN SONU

Gerek iktidar güçleri, bunun ötesinde gerek Türkiye Cumhuriyeti, gerek Bulgaristan’daki resmi kurum ve kuruluşlar, gerek uluslararası alanda Bal-Göç’ün muhatap alındığı bir ortamda, konfederasyonun bu şartlarda yaşama şansı ne kadar? Böyle bir ihtimal yok! Oluşturulan yeni konfederasyon yönetimi kısa süre sonra, karar vericiler tarafından muhatap alınmadıkları ve temsil ettikleri üyelerinin hiç bir sorununu çözemedikleri için zaten olmayan tabansız kalacaklardır.

İÇİMİZDEKİ BURUK ACI

"Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor. Bir hilal uğruna yar-ab ne güneşler batıyor..." İçimizdeki buruk acıyı, kitabedeki şiirsel sözcüklerin dindireceğini hiç sanmam. Nefize Çelik Özsoy, Rodoplar'dan gelip, beşikteki bebeğini bırakarak, Ana vatanı savunmaya koştu ve tam bir yıl öncesi şehit dütü. Asla şunu unutmayalım, sabahları perdeyi araladığımızda, güneşi esirgemiyorsa gökyüzü, o güzel günlerin bedelini ödeyen şehitlerimiz vardır. Şimdi başka Nefise'ler ve Mehmetçik'ler aynı şanlı kırmızı bayrağın ve hilalin, gönderde özgürce dalgalanması için gece ve gündüz nöbet tutmakta.

BİR BAKANIN NAFİLE UĞRAŞLARI

Bursa'da, gerek nicelik, gerek nitelik olarak ezici çoğunluğa sahip olmamıza rağmen, karar vericilerin arasında yeterince temsilcimizin olmamasıdır. Evet, doğrudur! Siyaset kurumunun içinde yeterince temsilcimiz yoktur. Ancak siyasetin içinde, tek tük olanlar da bu güne kadar bu camiaya sahip çıkmamış, çıkamamıştır. Bu numunelerden örnekler vermeye gerek yok. Bunları zaten herkes bilir.

BAZILARI KAFAYI BAYAĞI ÜŞÜTMÜŞLER

Son birkaç gün içinde, ardı ardına gelen Atatürk ve ailesine yönelik bir takım ağır hakaretlerin ve iftiraların çoğaldığını görmekteyiz. Balkanlar kökenli hemşehrimize ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusuna, tabi ki, asla laf söyletmeyiz. Bu alçakça söylemlerin sahiplerini ise kınamaktan öte, hemen yargıya taşımalıyız.

ŞEHİTLERİMİZ VE AİLELERİ SAYGIYLA ANILDI

Dernek Başkanı Prof. Dr. Ayşe Kayapınar, Şehit ailelerin acılarını paylaştıklarını, sorunlarını dinleyerek, onlara destek olmaya çalışacaklarını,‘’Yüce Türk devleti ve Türk milleti sizlerle gurur duyuyor, huzur ve güvenimizi vatan uğruna canını feda eden Şehitlerimize borçluyuz.” dedi.

AVRUPA VE TÜRKİYE'DEKİ POLİTİKACILARA REFERANDUM MESAJI; "HADDİNİZİ BİLİNİZ!"

Senelerdir Türkiye’ye karşı çifte standart uygulayan ve referandumla ilgili açık, açık “Hayır” propagandası yapan Avrupa’daki kurumlara, gurbetçiler, Almanya’da %60; Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde ise %70 “Evet” oyu vererek karşılık verdiler.

FETÖCÜ'LER BURSA'YA İKİ KONTEYNER PARA TAŞIMIŞLAR

Bursa’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na yönelik soruşturma kapsamında 59 sanık hakkında hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, Bank Asya’ya destek çağrısı yapıldığı dönemde bankanın Bursa şubelerine, Kocaeli’nin Gebze ilçesinden iki Tır konteyneri para gönderildiğine yer verildi. Bu paradan sadece Bank Asya Yıldırım şubesi payına isabet eden para miktarı 80 milyon, Kestel şubesine giden para da 60 milyon liradır.

Toplam 61 haber.