Balkanlar

Balkanlar Haberleri

Siyasette Balkanlar'ı dışlamak

* Bu ülkede Balkan göçmenleri oldukça kalabalık ama hepsi birlikte hareket ediyor mu? Masaya hep birlikte yumruklarını vurabiliyorlar mı? Bir birlerini destekliyorlar mı? Bunlar önemli. * Türkiye’deki Balkan göçmenlerinin yaklaşık toplam sayısı 18 Milyon dolaylarındadır. Bu sayıyı sizlerin de kabul etmesi için Türkiye göç tarihine bakmanızı öneririm. * Balkan – Rumeli insanı bu ülkenin çimentosudur. Onlarsız bir siyaset yapılamaz. Her şeyden önce ülke genelinde demokratik temsil dengesini bozarsınız. Yerel yönetimlerde, parlamentoda, kabinede, bürokraside bu denge şarttır. * Yaklaşık 1,8 milyon Balkan göçmeninin yaşadığı İzmir’de, “Bizden sağcı da çıkar solcu da ama vatan haini asla” temel mantığı ile bir “Balkan – Anadolu” partisi kurulma fikri ortaya atıldı.

YTB'nin önemi ve statüko

Bir ülkenin gücüne güç katan en önemli unsurlardan biri, dış ülkelerde kendi soydaşlarından oluşturduğu diasporanın gücüdür. YTB'nin asli misyonu ilgili ülkelerde bu soydaş nüfuslarımızı örgütleyip koordineli çalışmalar yürütmesidir.

Türkçe konuşarak Orta Avrupa'yı nasıl gezdim? Hristiyan Türkleri ve Yahudi Türkleri nerede buldum?

* Ömer Aga, bizi köydeki evine davet ediyor. Eşi öğretmen. Köydeki evlerin çoğu villa tipi. Her evin bahçesi park gibi. Düzenli ve bakımlı. Ortalıkta tarım aletleri görülmüyor, çünkü onlar kendilerine ait yerlerde. Aklıma birden Türkiye'deki köy evleri geliyor. Aradaki farkı anlamak için görmek lazım. * Romanya sınırından geçerek Başkent Bükreş'e ulaştık. Sıkıcı bir trafiği var. * Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag çok pahalı. Su alkollü içeceklerden daha pahalı. Çek esnafı serbest piyasaya uyumda çağ atlamış.

POMAKLAR ÜZERİNDEN YAPILAN HESAPLAR

Balkanlar coğrafyası yüzyıllardan beri başkalarının güç mücadelelerinden dolayı ortaya çıkan ihtilaf ve yapılan savaşlardan bıktı. Balkanlar halkları barış ve kardeşlik içinde yaşamak istiyor. Hiç kimsenin aklında farklı düşünceler yoktur, bu barış ortamına ancak aşırı milliyetçi akımlar zarar verebilir. Bu akımlara devlet yöneticileri, söylem ve eylemleri ile prim yaptırmamalı, yoksa Balkanlar'da haritaların yeniden çizilmesi kaçınılmaz olacaktır.

Küresel güç olma yolu, Balkanlar'dan geçer

Büyük devletleri büyük devlet ve küresel güç yapan en önemli unsurlardan biri dış politikalarındaki devamlılık ve istikrardır. Oralarda on, hatta yüz yıl sonrası için stratejiler geliştirilip, planlamalar yapılır. İktidarlar değişse de, planlanan politikalara sadık kalınarak uygulanmaya aynen devam edilir.

Bal-Göç heyeti, Dr.Sadık Ahmet'i anma törenlerine katıldı

Bal-Göç Derneği Başkanı Veli Öztürk ve bazı yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir çalışma heyeti birkaç günlük Yunanistan ve Bulgaristan gezisine çıktı.

Yunanistan'da Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi büyük başarı yakaladı

Asafoğlu, "İskeçe ve Gümülcine illerinde birinci parti olduk. Yeni Demokrasi bu kadar revaçtayken onu da geçtik birinci olduk. İskeçe ilinde yüzde 26’yı, Rodop-Gümülcine ilinde ise yüzde 38’i yakaladık. Bu zaferin çok büyük anlamları var. Hem Avrupa’ya hem Atina’ya hatta dünya kamuoyuna birçok mesaj veriyor. İlk olarak verdiği mesaj şu, Bizler Türküz buradaki Türk kimliğimizi kanıtlıyoruz. Çünkü DEB Partisi buradaki Batı Trakya Türk Azınlığı bir milli azınlıkta yaşadığını söyleyen bir parti" ifadelerini kullandı. 

BATI TRAKYA'DA SİYASİ SEFERBERLİK

Batı Trakya Türkleri ve Müslümanları kendilerini ötekileştiren, hedef gösteren, tehdit olarak gören, iten ve izole eden, talep ve beklentileriyle ilgili isteklerine dahi cevap vermeyen mevcut siyasi anlayışa gereken tepkiyi vermek için seçime hazırlanıyor.

BÖLGEMİZ  YENİDEN HEDEF TAHTASINDA

Saldırı her ne kadar Müslümanlara yönelik olsa da ve Türklere mesaj verilse de asıl hedef; İngiliz Milletler Topluluğu/Commonwealth of Nations/. İşin içinde Hırvatlar var. Alman İstihbaratı var.

YAVUZ HIRSIZ YUNANİSTAN

Yıllardır mesnetsiz, asılsız iddialar ve gerçekleştirdiği birtakım faaliyetler ile Doğu Karadeniz bölgesinde bir “Pontus Devleti” kurmak gibi olmayacak hayaller peşinde koşan Yunanistan’ın “Megali İdea" hedefleri içinde olan bu konuya dikkat etmek lazım.

KALKANDELEN'DE FECİ KAZA

Kalkandelen – Üsküp otoyolunda meydana gelen otobüs kazasında ölü sayısının 13’e yükseldiği belirtildi.

İKİ EVİ OLAN KİMLİK, DİL VE TARİH FORMÜLÜ BELİRDİ

Bulgaristan Anayasası'nda hepimizi ilgilendiren 2. konu, Bulgaristan’da yalnız Bulgar yaşadığı iddiası ve başka bir kimliğin tanınmamasıdır. Böylece 4. Anayasaya göre etnik azınlık, etnik kimlik, kültürel kimlik, kültürel otonomi ve demokrasinin olmazsa olmazı olan çok kültürlülük yer almıyor. Böylece bu anayasa “demokratik bir anayasa olmadığını” kanıtlarken, etniklerin hak ve özgürlükleri konusunda totaliter komünist zihniyeti yeni bir kılıf içinde yaşatmaya ve etnik azınlıkları eriterek, dilsiz, dinsiz, kültürsüz, adet ve geleneksiz bırakarak asimile etme ve Bulgarlaştırma çabalarını devlet eliyle ve “meşru” olarak devam ettiriyor.

GÜMÜLCİNE'DE DR.AHMET SADIK ANILDI

“Dr. Sadık Ahmet’in 23. ölüm yılında birleştirici rolünü görmek bizi çok memnun ediyor. Özellikle Batı Trakya’daki soydaşlarımızın bu hassasiyetlerinin devamını ülke olarak memnuniyetle izliyoruz. Sizlerin ‘Türk’ kelimesi kullandığınız için neler çektiğinizi, Sadık Ahmet’in zamanında nelerle karşılaştığını ve sizlere ‘Türk’ kelimesini nasıl miras bıraktığını ve sizlerin de bu mirasa nasıl sahip çıktığınızı gururla izliyoruz. Zor görev sizler için artarak devam ediyor. Bunu sonraki nesillere aktarmak, bu fedakarlığı yapmak sizlerin görevi.”

SREBRENİTSA;  NEREYE KADAR ?

120 binden fazla Bosnalı yaşıyor İsviçre’de. Oysa Srebrenitsa’nın son belediye seçimlerinde, Boşnaklar oylamayı bir kaç yüz oyla kaçırmışlardı. Her sene daha az insan katılacak oylamalara. Her sene daha da bir Norveçlileşecek, İsveçlileşecek oralarda doğan, büyüyen nesil. Onların çocukları için Boşnaklık bir süre sonra Emir Kusturitsa’nın Boşnaklığı kadar kalacak. Gerçeği şu ana dek kimse dile getirmemiş olabilir. Burada bilinsin öyleyse. Gerçek acıdır. Reçetesi de zahmetlidir. Buna ne devletler yanaşır ne de uluslararası kurumlar.

BALKAN ÜLKELERİNE GÖRE TÜRKLÜĞÜN CESARET ISKALASI

Bulgaristan'da nüfusunun %57'sini Türklerin oluşturduğu Razgrad'da, onlarca Belediye meclis üyesi ve Vali Türk iken, merkezdeki en büyük camii olan İbrahim Paşa Camii'nin neden yıkılmaya terk edildiğini de sorgulasınlar. Bir şehirde camiyi açmak için, bir Türk vali ve %57 nüfus yeterli değilse, o Türklüğün DNA'sına bir şeyler kaçmış ve GDO'lu hale getirmiş demektir ve bunu da halk sorgulamalıdır.

ÜLKELERE GÖRE TÜRKLÜĞÜN CESARET ISKALASI

Bize düşen, fikirleri ortaya koymak ve düşündürmek, o coğrafya parçalarında yaşayan insanlara düşense sorgulamaktır. Sorgulamak güzel bir şeydir ve akletme melekesi olan insana hastır.

MAKEDONYA'YA İNGİLİZ ÇENGELİ

Makedonya isim değişikliği öncesinde; İngiltere Başbakanı Theresa May, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ev sahipliğinde düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nde katılmak için çıktığı Balkan turunda, 25 yıl sonra Makedonya’yı ziyaret eden ilk İngiltere Başbakanı oldu. Theresa May, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile görüşmesinde “Desteğimize güvenebilirsiniz. Ülkeniz, Avrupa’nın ayrılmaz bir parçasıdır. Yunanistan ile olan isim sorununda sizleri destekliyoruz.” demişti.

BALKANLAR'DA DENGELERİN GÜCÜ TARTILIRKEN...

Sırpların Boşnaklara saldırmasıyla yaşanan savaş suçları şimdilerde karşılıklı yargılamalarla dengeleniyor. Ancak bazı acıların unutulması mümkün değil. Buna rağmen Ankara, Balkanların bu iki kadim toplumunu barış eksenli projelerle barıştırmayı, buluşturmayı bölge barışının tesisi açısından gerekli buluyor.

BALKANLAR'DA ABD - RUSYA "SAVAŞLARI" VE FETÖ

• FETÖ’cülerin Balkanlar'da oluşturduğu çok ciddi ve etkili yapılanması mevcut ki, bu durum halen aynen devam etmektedir. Bunlara izin verilmeyen tek ülke Bulgaristan’dı. Bundan dolayı, FETÖ’cüler, DPS’ye karşı Dal’a parti kurdurarak, DPS’nin soydaşların üzerindeki etkinliğini kırmaya amaçlamışlar. • Dal’ın ve hatta onun partisine destek olan, bazı siyasilerin ve bürokratların bile FETÖ’cülere alet olduklarından haberleri yoktu. • Burada, DPS’nin FETÖ karşıtlığının perde arkasından bahsetmek lazım. DPS’nin Rus çıkarlarına hizmet ettiğini artık bilmeyen kalmadı. • FETÖ’nün örgütlenmesine, DPS’nin karşı koyması, Balkanlar'daki ABD-Rusya etki mücadelesi neticesinde ortaya çıkan bir tepkidir.

Toplam 56 haber.