Spor

Spor Haberleri

Varnalı Ali Üzeyir, Tayland Boksu'nda Dünya Şampiyonu oldu

Varnalı Türk sporcu Ali ÜZEYİR Muay Thai spor dalında Dünya Şampiyonu oldu. Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muaythai olan dövüş sporudur. Tayland Boksu da denilmektedir.

MOTOSİKLETTEN VAZGEÇMEYEN BİR RAZGRATLIOĞLU

"Tek teker Arif" olarak tanınan ünlü motosikletçi Arif Razgatlıoğlu'nu geçenlerde kaybettik. Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Dünya ve Avrupa şampiyonu milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu'nun babası ve tüm Türkiye'nin motosiklet şovlarıyla yakından tanıdığı , "Tek teker Arif" olarak bilinen Arif Razgatlıoğlu'nun cenazesine, milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu da katıldı.

GÜRKAN MUTLU; TRAMBOLİNİN LOKOMOTİFİ  SAYILIRIM

Jimnastik, hayatımızın ilk evrelerinden bu yana hep var ve bütün spor branşlarının temeli olmuştur. İlk kas, kuvvet ve koordinasyon gelişimi jimnastikle başlar. Sadece spor branşları için değil, sağlıklı bireyler ve sağlıklı bir toplum olabilmek için, çocuklarınızı salona kendi ellerinizle götürün.  Zaten çocuklarınız bu sporu çok sevecek ve gerisini kendileri getireceklerdir. Gençlere buradan mesajım, herkes için geçerli bir dönemeç veya kırılma noktası vardır. Şans, bu dünyada hepimize aynı seviyede bahşedilir. Bunu değerlendirmek bizlerin elindedir. Kesinlikle bir spor branşına temel olabilecek olan jimnastiğe erken yaşlarda başlasınlar.

Türkiye’nin en başarılı Trambolin sporcusu Gürkan Mutlu ile yazarımız Aşkın Beytullah konuştu

"Merhaba değerli okurlarım! İlk yazımın heyecanıyla sizlerin karşınıza çıkıyorum. Misyon Gazetesi yetkililerinden aldığım nazik davetten sonra, toplamış olduğum cesaretle, bu işe gönül koydum. Bundan sonraki yazılarımda, Bulgaristan'dan göç etmiş ve “sıfırdan”  başlamış ve kendi tabirimle “yüzü” görmüş olan toplum, siyaset, sanat, kültür, iş dünyası ve spor gibi çeşitli alanlarda, başarılarıyla öne çıkmış ve birilerine, özellikle de geleceğimizin teminatı olan gençlerimize örnek olabilecek olan değerlerimizi sizlerle buluşturacağım. Umarım, bu yaşam hikâyeleri sizlerin de beğenisini kazanır. Bu sayımızın  konuğu,  Ay Yıldızlı formayla ülkemizi  birçok kez temsil etmiş olan milli sporcumuz  ve gururumuz Gürkan MUTLU. Türkiye’nin en başarılı Trambolin sporcusuyla sizler için konuştum..." Devamı Misyon Gazetesi'nin yeni sayısında...

EN ÜNLÜ BİSİKLETÇİMİZDİ

Bulgaristan doğumlu 72 yaşındaki ünlü bisikletçi Ali Hüryılmaz'ı geçen hafta kaybettik. Türk bisiklet sporunda çok az bulunan değerlerden biri olan Ali Hüryılmaz, 29 Ocak 1945 yılında Şumnu'da dünyaya geldi. Bisiklete, 1965’te Bulgaristan’da başladı; bu ülkede birçok birincilik kazandı. Bulgaristan’ın katıldığı İtalya yarışı sırasında Türkiye’ye iltica etti. Aynı yıl İstanbul’da birinci oldu. 1972 Yaz Olimpiyatlarında bireysel yol yarışı ve takım çalışması yarışmalarında yarıştı.

SÜLEYMANOĞLU'NUN KARACİĞER NAKLİ GERÇEKLEŞTİ

Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu halterci Naim Süleymanoğlu, 8 saat süren başarılı bir ameliyat geçirdi.

GÜLİSTAN KORKMAZ, DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

Bursa’da faaliyet gösteren Görükle Spor Kulübü (GFC) genç sporcusu Gülistan Korkmaz, Macaristan’da düzenlenen Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası’nda Kadınlar 50 Kg’da Dünya Şampiyonu olarak altın madalya kazandı.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NDAN KÖTÜ HABER

Buradan Bulgaristan Türklerinin önde gelenlerine çağrıda bulunuyoruz; Acilen ünlü sporcumuzun hayatının kurtarılması için elden gelen yapılsın!

ATA SPORUMUZ VE KADINLAR

Koca Yusuf ve Gülçehre hikayesi, çok ilginçtir. Halil Delice'nin yazdığı Koca Yusuf kitabında, Deliorman’da Şumnu’nu Karalar(Çerna) köyünden olan efsanevi Koca Yusuf ile ilgili bir hikaye var. Koca Yusuf gençlik döneminde güreş için gittiği bir yürük köyünde, bir genç kızın evlilik teklifini, pehlivanlık kariyerini etkileyeceği için kabul etmemiştir. Bu olayı unutup gider. Balkanlar'da savaşlar sırasında, Koca Yusuf, “Memleket elden gidiyor, ben güreşip ne yapacağım?” diyerek pehlivanlığı bırakmış gibi oluyor. Bir gün gezerken, genç bir kızı azgın bir boğanın gazabından kurtarıyor. Sonra bu kurtardığı kıza aşık oluyor. Tabii, tahmin edeceğiniz üzere bu kız, o eskiden reddettiği kız. Gülçehre isimli bu kız, Koca Yusuf ancak pehlivanlığa, yağlı güreşe tekrar başlarsa onunla evleneceğini söyler.

PEHLİVAN

Kızılcıklı Mahmut Mahmut pehlivan; Bulgaristan Deliorman bölgesinin ,kendi adını taşıyan, Kızılcıklı (Gableşkovo) köyündendir.Balıkesir merkeze yakın olan, Kurtdere köyünde doğan "Kurtdereli", kendisine yapilan şike (anlaşmalı yenilgi) teklifini reddederek, köyüne beş parasız, yayan olarak döner.Fakat; daha sonra, İstanbul'a döner ve ilk güreşinin galibiyetiyeti sonrasında, güreş tarzını beğenen varlıklı izleyiciler, güreş alanına altın sariliralari kendisine ödül olarak atarlar Günümüzde, Balıkesir kentinde heykeli vardır. Bulgaristan Plevne doğumlu, Pomak asıllı güreşçimiz Kel Aliço'dur.Nam-ı diğer: "Gaddar Aliço".Filiz Nurullah'ta, efsanevi güreşçilerimizdendir. Aliço ve Kurtdereli güreş tutarlar, fakat güreş berabere biter. Kurtdereli, ustasının sırtını yere vurmak istemez," Pehlivan" filminin başrolünde oynayan Tarık Akan'a ;yaşlı Trakyalı üstadı, belkide filmin en canalıcı sözünü öğütler "- Seni yetiştiren ustanın, sırtını yere getirmeyeceksin".Rahmetli Akan; spor kültürümüzün önemli bir branşı olan yağlı güreşleri, sinema tarihimize, bu filmle kazandırır.

GÜREŞİRKEN, MİLLETİMİN KUVVETİNİ HİSSEDERDİM

Seni, cihanda ün almış bir Türk pehlivanı olarak tanıdım. Parlak muvaffakiyetlerinin sırrını şu sözlerle izah ettiğini de öğrendim: 'Ben, her güreşte, arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm...' Bu dediğini, en az yaptıkların kadar beğendim. Onun için senin bu değerli sözünü, Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Bununla, senden ve sözlerinden ne kadar memnun olduğumu anlarsın. Çoluk-çocuğun için sana, ufak bir armağan gönderiyorum. O bu mektubumla beraberdir. Pehlivan! Ömrünün, tam sağlıkla uzun sürmesini dilerim. Gazi Mustafa Kemal.

Toplam 49 haber.