EN ÜNLÜ BİSİKLETÇİMİZDİ

Bulgaristan doğumlu 72 yaşındaki ünlü bisikletçi Ali Hüryılmaz'ı geçen hafta kaybettik. Türk bisiklet sporunda çok az bulunan değerlerden biri olan Ali Hüryılmaz, 29 Ocak 1945 yılında Şumnu'da dünyaya geldi. Bisiklete, 1965'te Bulgaristan'da başladı bu ülkede birçok birincilik kazandı. Bulgaristan'ın katıldığı İtalya yarışı sırasında Türkiye'ye iltica etti. Aynı yıl İstanbul'da birinci oldu. 1972 Yaz Olimpiyatlarında bireysel yol yarışı ve takım çalışması yarışmalarında yarıştı.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

EN ÜNLÜ BİSİKLETÇİMİZDİ

Bulgaristan doğumlu 72 yaşındaki ünlü bisikletçi Ali Hüryılmaz'ı geçen hafta kaybettik. Türk bisiklet sporunda çok az bulunan değerlerden biri olan Ali Hüryılmaz, 29 Ocak 1945 yılında Şumnu'da dünyaya geldi.

Bisiklete, 1965’te Bulgaristan’da başladı; bu ülkede birçok birincilik kazandı. Bulgaristan’ın katıldığı İtalya yarışı sırasında Türkiye’ye iltica etti. Aynı yıl İstanbul’da birinci oldu. 1972 Yaz Olimpiyatlarında bireysel yol yarışı ve takım çalışması yarışmalarında yarıştı.

1969 yılı baharında Nezir Sonakın’dan sonra bir ikinci isim, Ali Hüryılmaz Bulgaristan’dan gelerek Türk sporuna damgasını vuracaktır. Hüryılmaz, yarışma yapmak üzere Bulgar takımı ile gittiği İtalya’dan ülkemize iltica etmiştir. Bulgaristan’ın en güçlü sporcularından birisi olan Hüryılmaz, 1969 yılı Türkiye Turuna katılacak ve sonrasında da aslında “katılmamış olması gerektiği” tartışmaları başlayacaktır. Kanunlar gereği iltica eden bir sporcunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmesi için üç yıl geçmelidir. Hüryılmaz, en verimli olacağı yıllarda ne yazık ki Türk Milli takımında yarıştırılmamıştır.

Bisiklet bilgisi, onu öğretme isteği ve doğru sözlülüğü ile tanınan Hüryılmaz, 1973 yılında, profesyonelce yönetilmeye çalışılan ilk Türk takımı olan Meriç Tekstil’in de kurulmasına öncülük edecek, çok sayıda sporcu yetiştirecektir. 1973 ve 1975 yıllarındaki Türkiye Turu’nu alan Hüryılmaz, çok erken yaşlarda Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamını sürdürmeye başlayacaktır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN