Sizleri Gerlova'ya, Tozluk'a götüreyim... - Sabri CON

Sizleri Gerlova'ya, Tozluk'a götüreyim...


 

***

Baba Kondu. Türbe namı ile bir işaret var; ancak bunun varlığını çok az kişi biliyor ve bu yere şimdilerde türbe aşkına değil: köfte, bira, şarkı, güreş, at yarışları, görüşmek, hasret gidermek, şerbet ve dondurma aşkına geliniyor.

Son 30 yılda, DPS'nin propaganda noktası olmuştur.

Yüz yıllardan beri Temmuz ayının ilk pazar günü yapılırdı. Şimdi seçim kokusu duyulduğunda, daha erken veya geç, hemen DPS bayramı olur.

Siyasileştik yani! Türbe mürbe en son sırada ya var ya yok...

***

Siyasetin içine seçim kaçtı. Artık bunu konuşuyoruz, ama öyle gerçekçi değil de, kimin aklına ve hesabına nasıl gelirse öyle konuşuyoruz. Herkes alayda iki pehlivan güreşini seyretme derdinde.

Cumhur mu, Millet mi?

Cumhur diyor ki:

“Siz (muhalefet) 2023’ü göremeyeceksiniz. Seçimden önce seçimi biz kazanacağız”.

Millet diyor ki:

“Siz gidicisiniz. Yolcudur Abbas…”

Oysa iki tarafın da kispet giyip zeytin yağı ile yağlanacak pehlivanları henüz belli değil. Ben, ben deseler de, işimiz sadece tahminden ibaret.

İki baş pehlivan güreşini bekleyenlere söylüyorum:

Alayda üçüncü bir ağır sıklet pehlivanı daha olacak. Onu hesaba katmıyorsunuz, onu gözden kulaktan düşürmüşsünüz. Ona tivi kanallarında söz hakkı hemen hemen tanımıyorsunuz. Onun adını andığımda, beni ters surat yapıyorsunuz. Geçenlerde Kılıçtaroğlu kazanırsa yaşadık, kaybederse öldük; ama pusuda bekleyen Muharrem İnce var” dediğimde olduğu gibi.

Bir söz var: “İşkil (şüphe) etmediğiniz çotuk araba devirir”. Bu defa devirir mi bilmiyorum; ama devirirse hiç şaşmayın! Onu hesaba katanların sayısı, katmayanlara göre daha fazla...

***

Gerlova - Tozluk Türkleri ve Köyleri. Sabri Mehmet Con ve Dinçer Üzeyiroğlu.

Bu kitap yılların ürünü. 1970-2020 yılları arasında, 50 yıl süreyle her iki bölge insanları ve olayları takibimdeydi. Çok araştırmalar, çok incelemeler yaptım. Son yıllarda genç kardeşimiz Dinçer Üzeyiroğlu ile yeniden tüm köyleri adım adım gezip dolaştık ve yeni bilgiler edindik.

50 yıl önceki ile şimdiki durumların büyük değişime uğramış olduğuna şahit olduk. Sadece evler sokaklar değil, insanların yaşam şartları, eğitimleri, kültürleri, dilleri ve huyları da değişmiş. Geçmiş yıllarda belki okul bile görmemiş yaşlılardan, köyler hakkında tarihi bilgiler almak benim için bir şansmış diyorum. Maalesef, günümüzün gençlerinden köylerinin tarihi, onomastiği, etnografyası, etimolojisi ve ananeleri filân hakkında bilgi edinmemiz neredeyse imkânsızdı. Aralarında bu konularla ilgilenenler yoktu demiyoruz; ama genelde günümüz gençlerinin derdi bu konular dışındadır.

Kitap seven veya sevmeyen, okuyan veya okumayan bir kişi olabilirsiniz. Kitap neyime diyebilirsiniz. Ne var ki, bu kitap bir öykü, bir masal veya bir magazin kitabı değil. Oturup masada 2-3 ayda yazılmış kitap da değil. Tarihin en uzağından günümüze kadar, Türklüğün kaderine karınca kaderince açıklık getiren bir kitaptır.

Gerlova ve Tozluk bölgesinde, canlı 140 ve “cansız” 19 köy hakkında az çok bilgiler ve fotoğraflar verilmiştir. Her iki bölgede, Türklüğün varlığı belirsizliğe doğru gidiyor. Adet ve geleneklerimiz, dilimiz, anılarımız, onomastiğimiz, demografimiz vb. genç nesil tarafından unutulup gidiyor.

Türklüğümüzün unutulmamasını istersek, gelecek neslimize (çocuklarımıza, torunlarımıza) bir dirhem bilgi bırakmak istersek, bu işi bu kitaptan bir nüsha evimizin bir köşesinde bulundurmakla çözmüş olabiliriz.

Finansal nedenlerle, kitabın az sayıda basılmış olması, tabi ki, bizi üzüyor. Sınırlı sayıda basılmış olan, bu kitabımıza ulaşmak isteyenler Facebook, MSN veya WhatsAap sayesinde Sabri Con veya Dinçer Üzeyiroğlu adreslerine özel olarak yazılı baş vurabilirler...

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Mar
04Şub

Sensiz iki yıl

01Şub

Küçük Yusuf Pehlivan

22Oca
20Oca

Ve kozmik ülke olduk