Sabri CON

Ortacık...

Sabri CON

Bazen aklımıza bir soru düşer; Dünyanın ortası neresidir?

Aynı zamanda Türkiye’nin orta noktasını da merak ederiz. Bunun cevabını net olarak vermek güç. Yapılan çalışmalarda herkes yorganı kendi üzerine çekmiştir, yani dünyanın ve ülkenin ortasında biz varız diyenler dopdolu.

İnternet sayfalarında yaptığım son araştırmalarımda İstanbul’un dünyanın sıfır noktası olduğu bilgisine ulaştım. Bu neticeye varan bilim adamları dünyayı ikiye ayırarak İstanbul’a dayanan bir kısmına Dünyanın Doğusu, diğer kısmına da Batısı demişler.

Bunun kesin bir inanılır yönü var mıdır yok mudur, bilinmez. Ama Türkiye’nin ortası için verilen bilgiler biraz daha güçlü konumda. Ülkenin koordinatları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda Yozgat İli Boğazlayan ilçesine ait Yoğunhisar köyü Türkiye’nin sıfır noktası olarak tespit edilmiştir. Daha önce aynı bölgenin Devecipınar köyü olduğu söylenmişti. Buralarda üç bin yıllık tarihi olan Roma Basillice Thermo (Roma hamamı) bulunmuştur.

Bulgaristan’ın ortasını merak edenler için de söyleyebileceğimiz cevap şu;

Kazanlık bölgesinde bulunan Aleksandrovo köyü.

Bu konuda da belirsizlikler hala gündemden düşmemiştir. Kesin bilgileri olanlar yorumlarıyla ortaları bulmamıza yardımcı olabilirler.

Ama bizim başka bir orta ile zorumuz var. Biz, hangi koordinatlara göre şu adaletin ve yaşama tarzımızın ortasını bulacağız?

Adalet bir taraflıya aldı başını gidiyor. Ortası yok.

Yaşam şeklimiz dengesiz. Fakirlik ile zenginlik arasında erişilmez uçurum var.

Dil kültürümüz erozyona uğradı. Küfürler, hakaretler havalarda uçuşuyor.

İşsizlik rekor düzeylere ulaşmışken 4-5 veya 10 yerden maaş alanlardan söz ediliyor.

Bu işin ortasını nasıl bulacağız biz?

Alçaktan gideni sel, yüksekten gideni yel alır diyoruz da ortadan niye gitmiyoruz?

İktidar olan bir iktidar ortadan giderek vatandaşını “yelden ve selden” koruması gerekmez mi?

Yok öyle bir dünya mı dersiniz?

Var, var! Yeter ki, isteyin!

***

Editörün notu;

Dünyanın merkezi; İstanbul’daki Milyon Taşı.

Tüm zamanların en gözde kentlerinden olan ve birçok medeniyete başkentlik yapan İstanbul'daki Milyon Taşı, asırlarca dünyanın merkezi oldu. Tarih araştırmacısı Ahmet Dilbaz, "'Bütün yollar Roma'ya çıkar' tabirinde kullanılan 'Roma' aslında İtalya'nın başkenti için değil, İstanbul'daki Milyon Taşı için kullanılmıştır" dedi.

 İstanbul’daki Milyon Taşı İstanbul’da Yerebatan Sarnıcının giriş kısmının yakınında bulunan ve bugüne kadar birçok kişinin fark etmeden yanından geçtiği Milyon Taşının tarihi özelliği bilenleri şaşırtıyor. Roma İmparatoru I. Konstantin tarafından 4’üncü yüzyılda diktirilen sütun İstanbul’a ulaşan Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünyadaki diğer şehirlerin İstanbul’a olan uzaklıklarının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıydı. Dolayısıyla dünyada birçok ülke, saatlerini İstanbul’a göre ayarlardı. Hatta haritalar bu nokta esas alınarak hazırlanır ve yönler buraya göre bulunurdu. 1884 yılında Washington’da Uluslararası Meridyen Kongresi adıyla düzenlenen toplantıyla sıfır meridyeninin konumu İstanbul’dan İngiltere’nin Greenwich Kasabasına taşındı.

Dünyadaki bazı şehirlerin Milyon Taşına uzaklıkları şöyle belirlenmiştir: Lefkoşa 1846 kilometre, Bakü 1756 kilometre, Moskova 1757 kilometre, Mekke 2 bin 407 kilometre, Berlin 1740 kilometre, Amsterdam 2 bin 214 kilometre, Tahran 2 bin 40 kilometre, Roma 1377 kilometre, Paris 2 bin 258 kilometre, Şam 1488 kilometre, Tokyo 8 bin 954 kilometre ve Londra 2 bin 502 kilometredir.

Yorumlar 1
Ali ay 12 Mart 2021 06:58

Bize Bu yeter kimsenin toptanda gözümüz yoktur SAVUNMA SANAYIMİZ GÜÇLÜ OLMASI GEREKİR

Yazarın Diğer Yazıları