NESEBIRLI AHMET BEY

Ahmet beyin ailesi, Bulgaristan'ın en ünlü tatil yeri sayılan Nesebır yarım adasında, evlerinin hemen önündeki bahçede bulunan 'Kaptan Nemo' isimli restoranı işletmektedirler. Kendi emekleriyle hazırlamış oldukları yemekleri, mütevazi masalarında turistlere sunmaktadırlar. Ayrıca muhteşem bir manzaraya sahip olan mekanda çok keyifli zaman geçirebilirsiniz.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

NESEBIRLI AHMET BEY
 

    Ahmet beyin ailesi, Bulgaristan’ın en ünlü tatil yeri sayılan Nesebır yarım adasında, evlerinin hemen önündeki bahçede bulunan "Kaptan Nemo" isimli restoranı işletmektedirler. Kendi emekleriyle hazırlamış oldukları yemekleri, mütevazi masalarında turistlere sunmaktadırlar. Ayrıca muhteşem bir manzaraya sahip olan mekanda çok keyifli zaman geçirebilirsiniz.

   Nesebır, Bulgaristan’ın Burgaz şehrine bağlı Karadeniz Sahili’nde bulunan minik şirin bir kasabadır. 3000 yıl önce yarımada üzerine kurulmuş olan Nesebır, Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden birisidir . 1983 yılı itibariyle Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta. Ortaçağ mimarisinin örneklerini görebileceğiniz yarımadanın, kentsel doku ve tarihi kalıntıları sokaklarda gezerken sık sık karşınıza çıkmakta. Nesebır, Burgaz şehrine 30 km, Varna’ya ise 130 km uzaklıktadır. Türkiye’den gidecekler Dereköy sınır kapısı üzerinden kasabaya ulaşabilir. Şehre uçakla gitmek isteyenler için Burgaz havaalanı doğru tercih. Havaalanı Nesebır kasabasına yalnızca 23 km uzaklıkta yer almakta.

   Kısa bir sohbet etme fırsatı bulduğumuz Ali beyden, Nesebır yarım adasının çok güzel bir hikayesi olduğunu öğrendik. Ahmet  beyin  babası ve ailesi, vaktin birinde Nesebır’daki her şeylerini satıp, göç yollarına koyulmuşlar ama bu göç etme esnasında, olumsuz koşullar sebebi ile bir türlü  ana vatana ulaşamamışlar, bundan dolayı geri dönerek, mevcut olan evlerini temelden yeniden restore ederek, yaşamlarını Nesebır’da devam ettirmeye karar kılmışlar. 

    Nesebır yarım adasında son kalan Türklerden olan Ahmet bey, restoranının mutfağından çıkıp, Türkiye'den tatil için buraya gelen bizleri görünce, yüzündeki tebessüm ve mutlulukla bizi selamlaması, onun Türkiye’ye karsı beslediği büyük özlemin ve sevginin bir göstergesiydi.

    Koyu sohbetimiz esnasında, 67 yaşındaki Ahmet beyin, Türkiye'yi hiç görmediğini öğreniyoruz. Yaz ayalarında restoranı çalıştırdığını, kışın ise teknesiyle balıkçılık yaptığını anlatıyor.  Ahmet bey, Osmanlı zamanında dedesinin ünlü bir pehlivan olduğundan dolayı hala onun soyadını taşıdığını da ekliyor sözlerine.

   Bu şirin ve ünlü sahil kasabasında vaktiyle bir Türk mahallesinde bulunuyormuş ama Türkler buralardan göç etmiş.  Osmanlı hamamının binası, günümüzde Gösteri Merkezi ve Bizans Müzesi olarak kullanılıyor. Yarım ada içinde birkaç tane çok güzel cami de varmış ama bunları yıkmışlar, kiliseleri ise restore etmişler...

   Nesebır’da, Osmanlı’dan bu zamana kadar gelip yaşayan son Türk kalan Ahmet beyin gözlerinde, Türkiye özleminden başka derin bir üzüntü ve çöküş de okunuyordu…

Ömer CESUR
 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN