BULGARİSTAN'IN ÇİFTE STANDARDI

Arnavutluk, Bulgar azınlığını tanıdığını duyurduğunda, DOST Partisi, Bulgaristan'da ikamet eden bir milyona yakın Türke azınlık statüsü verilmesi için deklarasyon yayınladı. Deklarasyon ' Bulgar milliyetçi kanadından' çok sert bir dille eleştirildi. Milliyetçiler ulusal güvenlik tehlikededir diye çığırtkanlık yaptılar.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

BULGARİSTAN'IN ÇİFTE STANDARDI

Arnavutluk, NATO ve Avrupa Birliği’ne üye olması için, Bulgaristan Devleti Arnavutluk’tan ülkelerinde ikamet eden 50 bin Bulgar asıllı Arnavut vatandaşına azınlık statüsü istedi. Aksi halde, NATO ve Avrupa Birliği üyeliğine destek vermeyeceklerini, Bulgaristan'ın en üst kademesinden, Arnavut devlet makamlarına iletildi.

Arnavutluk Parlamentosu, ülkede ikamet eden 50 bin Bulgar asıllı Arnavut vatandaşına azınlık olarak statü tanıdı.

Bulgaristan, sadece Arnavutluk’ta değil, Sırbistan, Makedonya, Ukrayna, Moldova, Yunanistan ve diğer ülkelerde ikamet eden ve Bulgar asıllı vatandaşlara, azınlık statüsü verilmesini resmi olarak istiyor.

Arnavutluk, Bulgar azınlığını tanıdığını duyurduğunda, DOST Partisi, Bulgaristan’da ikamet eden bir milyona yakın Türke azınlık statüsü verilmesi için deklarasyon yayınladı. Deklarasyon “ Bulgar milliyetçi kanadından" çok sert bir dille eleştirildi. Milliyetçiler ulusal güvenlik tehlikededir diye çığırtkanlık yaptılar.

DOST Partisi yürütme kurulu, Türk azınlığının tanınması için ülke çapında imza kampanyası başlatma kararı aldıktan sonra, yine hükümet kanadından olan “milliyetçiler” medyada boy göstermeye başladılar.

Bu vesileyle DOST Parti başkanı olan Lütvi Mestan 27 Mart 2019 tarihinde, Bulgaristan ulusal kanallarından biri olan bTV'nin sabah programında canlı yayına davet edilerek, olaya açıklık getirdi. Program yapımcısı olan Ermeni asıllı Bulgaristan vatandaşı Hekimiyan, DOST Parti Başkanı Lütfi Mestan’a soruları, tavrı ve bakışları ile bir gazeteciye yakışmayacak şekil sergiledi.

Hekimiyan’ın karşısında, Bulgaristan’da yasal olarak faaliyet gösteren bir siyasi parti lideri değil, Ermenilerin azılı bir Türk düşmanı varmış gibi tavır alması, seyircileri pek de memnun etmedi. DOST Parti Başkanı Lütvi Mestan, sakin bir şekilde sorulara cevap vermek isterken, Hekimiyan tarafından sık sık kesilerek, cevap hakkını önlemeye çalıştı. Buna rağmen, Lütvi Mestan net bir şekilde Bulgaristan’da Türklere azınlık statüsü verilmesi gerektiğini söyledi. “Arnavutluk, Moldova, Çekya, Macaristan Romanya, Moldova ve bütün Avrupa'nın yanı sıra Balkanlar ülkelerinin anayasaları 2 bin Bulgara azınlık statüsü tanıyorsa, Bulgaristan’da bir milyona yakın Türkü azınlık olarak görülmüyorsa, Bulgaristan anayasası adil değildir ve değişmelidir” diye belirtti. Komünist rejimin ülkede Müslümanlara uygulamak istediği asimilasyon politikasın mimarları hala cezalandırılmadı...

İleride Bulgaristan, ülkede ikamet eden Türkleri asime etme kararı alamaması için, 1984 yılında yapılmak istenen etnik temizlik gibi benzer olaylara yeltenmeye kalkışılmaması için, anayasada değişikliğe gidilerek, Türklere azınlık statüsü tanınması şarttır.

HÖH tarafından 30 yıldan bu yana, ülkede ikamet eden Türkler için, Bulgaristan anayasasında azınlık olarak yer verilmesi için hiçbir girişimde bulunulmamıştı.

1991 yılında, Bulgaristan parlamentosu anayasa değişikliğine gittiğinde, konsensüs ile kabul edilen bu değişiklikte, ülkeyi tek ulus devlet olarak tanımlandı. Anayasada tek ulus devleti tanımının metni altında, HÖH adına o dönemin milletvekili olan rahmetli İbrahim Tatarlı’ın imzası vardır.

DOST Partisinin merkez yürütme kurulu, ülkede ikamet eden Türklere azınlık statüsü verilmesi kampanyasına, acaba HÖH ile HŞHP yönetimleri destek verecekler mi, destek vermeyerek yalnız mı bırakacaklar, bu iki parti nasıl bir tavır alacağı şimdiden merak konusu oldu.

İsmet TOPALOĞLU,

İzmir

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN