BİZDE  İSLAM SANATI  MÜZESİ YOK

 Bulgaristan'da İslam Sanatı Müzesi yok. Büyük müzelerimizde bu anlamda herhangi bir bölüm bile yok. Uzun yıllardır yurt dışında yaşamama rağmen, yanıldığımı hiç sanmıyorum. Türk yazar Orhan Pamuk'un 'Adım kırmızı' eserini okuduktan sonra, birinci işim olarak Metropolitan'a gidip, o bahsedilen el yazmalarını incelemekti…

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

BİZDE  İSLAM SANATI  MÜZESİ YOK

   Bulgaristan’da İslam Sanatı Müzesi yok. Büyük müzelerimizde bu anlamda herhangi bir bölüm bile yok. Uzun yıllardır yurt dışında yaşamama rağmen, yanıldığımı hiç sanmıyorum. Türk yazar Orhan Pamuk’un “Adım kırmızı” eserini okuduktan sonra, birinci işim olarak Metropolitan’a gidip, o bahsedilen el yazmalarını incelemekti…

   Osmanlı İmparatorluğu, bugünkü Bulgaristan topraklarını beş yüz yıl boyunca yönetmiş ama bu dönemden  hiçbir şey muhafaza edilmemiştir. Hatta, Türk ve İslam karşıtlığının daha güçlü görüldüğü bir Yunanistan’da bile, o dönemden bir çok eser göze çarpmakta. Atina’daki “Benaki” müzesi çok güzel bir örnek teşkil etmekte.

   Benim çocukluğumda, İngiliz koleksiyoncular için hikayeler duymuştum, güya Vidin ve Rusçuk’taki bazı camilerimizden kıymetli halılar satın almışlardı. Şimdi bu camiler yok edilmiş ama bunlardan hiç bir eser mi kalmamış? Adeta bunu bilemiyorum. Bulgaristan’ı terk etmeden önce, kendim için bir İznik Çinisi elde etmek istiyordum ama görüştüğüm bütün antikacılar, bunun mümkün olmadığını belirttiler. Ülkemizde, her şey yok edilmişti! Vidin’deki Osman Pazvantoğlu’nun camisinin ve kütüphanesinin muhafaza edildiğini de duymuştum.

  Dünyanın en büyük üç müzesinde – Louver, Metropolitan, Britısh Museum’larda,

İslam güzel sanatları, çok önemli bir yer edinmiş durumda. Kristis ve Sotebis gibi müzayede salonlarında da aynı  büyük ilgi gösterilmekte.

   Ama İstanbul’a bir adım ötede bulunan Bulgaristan’da, hala  İslam Sanatı yok sayılmakta…

Konstantin MİŞEV 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN