AVRUPA VE TÜRKİYE'DEKİ POLİTİKACILARA REFERANDUM MESAJI 'HADDİNİZİ BİLİNİZ!'

Senelerdir Türkiye'ye karşı çifte standart uygulayan ve referandumla ilgili açık, açık 'Hayır' propagandası yapan Avrupa'daki kurumlara, gurbetçiler, Almanya'da %60 Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde ise %70 'Evet' oyu vererek karşılık verdiler.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

 

 

AVRUPA VE TÜRKİYE'DEKİ POLİTİKACILARA REFERANDUM MESAJI; "HADDİNİZİ BİLİNİZ!"

 

 

Türk halkı, dünkü oylamada % 51.4 çoğunlukla Anayasa değişikliğine “Evet” oyu verse de, hiçbir siyasi oluşuma güçlü bir destek vermemiştir.

Türkiye’deki siyasi partilerin köklü ve yükseltebildiği oy potansiyellerine bakarsak…

Ak Parti’nin % 35 civarında köklü bir seçmen potansiyeli vardır. Ancak daha önce görüldü ki, iyi bir siyasetle bu oy oranını % 49’a kadar yükseltebildiği görüldü.

CHP’nin köklü oyları % 20 civarındadır ve daha önce görüldü ki, bu oy potansiyelini ancak % 28’e kadar yükseltebiliyor.

MHP’nin % 8-9 civarında köklü oy potansiyeli vardır. Bu oranı % 16’ya yükseltebilir, fakat şu anki bölünmüş haliyle % 10 barajın altında kalacağı görünüyor.

HDP’nin % 6-7 civarında köklü seçmeni olduğu bilinmektedir. Fakat bu oyların % 13-14’e kadar yükselme potansiyeli olduğu da bilinen bir gerçektir.

“Hayır” oyu veren seçmenlerin tamamı, bir sonraki seçimlerde CHP ve HDP’ye oy verecekleri anlamına da gelmiyor…

Örneğin HDP’ye oy veren Diyarbakır, Şırnak, Hakkari gibi Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerden dahi % 35 civarında “Evet” oyu çıkmıştır. Buda Kürt asıllı seçmenlerin, HDP dışındaki oluşumlara da oy verebilecekleri anlamına geliyor.

Ak Parti’nin % 35, CHP’nin % 20, MHP’nin % 8, HDP’nin % 7, ve diğer küçük partilerin % 5 civarında köklü oy potansiyelinin olduğunu düşünürsek, seçmenlerin % 75’inin daima belirli partilerin veya oluşumların kontrolünde hareket ettikleri görülmektedir.

Bu tabloya göre, Türkiye’de yapılan her seçimin kaderini, % 25 civarındaki bağımsız seçmen kitlesi belirlediği anlaşılmaktadır.

Son Anayasa değişikliği referandumu sonuçlarına bakıldığında ise, Türk halkının bilgeliğine hayran kalmamak elde değil…

Türk halkı, ülke içindeki kısır siyasi çekişmelere son verdiği gibi, Avrupa’daki ve Türkiye’deki politikacılara da şöyle bir mesaj verdi: “Haddinizi bilin!”

Senelerdir Türkiye’ye karşı çifte standart uygulayan ve referandumla ilgili açık, açık “Hayır” propagandası yapan Avrupa’daki kurumlara, gurbetçiler, Almanya’da %60; Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde ise %70 “Evet” oyu vererek karşılık verdiler.

Türk halkı, Anayasa değişikliğine “Evet” oyu isteyen Ak Parti ve MHP bloğunun bir önceki genel seçimlerindeki toplam % 61 civarındaki oylarını, 10 puan düşürerek % 51,4’ indirmiştir.

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere daha 2 yıl vardır…

Tüm partiler ve onların adayları, bu süre içinde halkın yararına dönük politikalar üretmek zorunda kalacaklar. Bunun da Türk halkı için en büyük kazanım olacağını düşünüyorum.

2019 yılında yapılacak olan seçimde, şimdiden hiçbir şahsın – Recep Tayyip Erdoğan dahil – Cumhurbaşkanı seçileceği garantisi yoktur! Çünkü bu süre içinde iyi siyaset yürütemezse, gerek Erdoğan’ın, gerek Ak Parti’nin yıpranma olasılıkları çok yüksektir.

Bu süre içinde parti içi çekişmelere son verip, güçlü muhalefet ve iyi birer aday çıkartırlarsa CHP veya MHP’li Cumhurbaşkanı görme olasılığımız da çok yüksektir.

Evet…

Anayasa değişikliği referandumunda “Evet” veya “Hayır” oyu veren bilge tüm Türk halkının Avrupa’daki ve Türkiye’deki politikacılara verdiği mesaj şudur:

“Haddinizi bilin!”

Durmuş ARDA

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN