Обръщение на Председателя на ПП ДОСТ г-н Лютви Местан ДА ИЗПЪЛНИМ ЧОВЕШКИЯ СИ ДЪЛГ! СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

ПП ДОСТ с официалното огласяване на Декларацията за организиране и провеждане на Национална подписка за признаване на статут на национално малцинство пое своята историческа отговорност. Независимо от този факт ние не гледаме на тази идея като на тясно партиен приоритет. За нас това е кауза, която стои по-високо от политиката и партиите.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

 

Обръщение на Председателя на ПП ДОСТ г-н Лютви Местан;

ДА ИЗПЪЛНИМ ЧОВЕШКИЯ СИ ДЪЛГ!

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

   Избрах това заглавие на обръщението си към вас, защото искането ни за официално признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство на българските граждани с различна идентичност не е обикновена, политическа цел. Затова и подкрепата за тази инициатива не е въпрос на политически ангажимент към една или друга партия, а следва да се осмисли преди всичко като човешки дълг пред паметта на десетки убити, пред страданията на десетки хиляди лежали в затворите на комунистическа България и пред мъката на близо половин милион прокудени от родината. Тяхната саможертва бе в името на свещената ни идентичност – етническа, религиозна и културна.

     Независимо че още преди 30 години България осъществи прехода от комунизъм към демокрация, на над един милион турци в българия, както и на останалите етноси демократична България – член на НАТО и ЕС, упорито отказва да признае статут на национално малцинство, на какъвто се радват етническите българи в цяла Източна Европа. България отказва да прилага в пълен обем международните договори за защита на правата на малцинствата с мотив, че в България няма малцинства. Българските държавни органи и политическите сили във и извън Парламента упорито не дават отговор на въпроса защо няколко хиляди българи в Албания, Словакия, Чехия и Унгария са национално малцинство, а над един милион турци не сме. Признаването на този статут, освен че ще гарантира всички произтичащи от това права, но и ще бъде символично възмездие за престъплението „Възродителен процес“, което остана ненаказано. Не получи дори консенсусна морална присъда.

     Този фундаментален проблем трябваше да бъде поставен в дневния ред на българската държавна политика още в началото на прехода – 1990 г., но вече 30 години никой не набира кураж за това естествено и смело искане. Не го направи и ДПС, въпреки че е неизменно във всички мандати на Народното събрание.

     ПП ДОСТ с официалното огласяване на Декларацията за организиране и провеждане на Национална подписка за признаване на статут на национално малцинство пое своята историческа отговорност. Независимо от този факт ние не гледаме на тази идея като на тясно партиен приоритет. За нас това е кауза, която стои по-високо от политиката и партиите.

     Водени от тази убеденост, ние се обръщаме към всички български гражадани, независимо от тяхната партийна принадлежност, да подкрепят инициативата със съзнанието, че подкрепят каузата, а не една или друга партия.

     След огласяването на Декларацията само в продължение на два дена, пряко и чрез социалните мрежи, получихме подкрепата на хиляди граждани. Ценим високо тази подкрепа. За нас е особено ценна подкрепата на граждани, които заявяват, че не са членове на ДОСТ, но убедено подкрепят искането.

     Призоваваме и всички останали, в това число и членове и симпатизанти на ДПС, да ги последват. Само така ще успеем. Никой няма да ни подари статута на национално малцинство.

     Подкрепете Подписката с вътрешната убеденост, че няма нищо противодържавно в борбата за човешки права, гарантирани от международните договори, подписани и ратифицирани от българската държава. Не се притеснявайте от националистическата истерия, с която се иска да бъда разследван за противодържавна дейност. Ние ясно сме заявили, че искаме своите права в рамките на единната и неделима България. За нас тя е нашата родина и границите й са неприкосновени и свещени. Осъждаме всяка форма, мисъл и дори идея за сепаратизъм и автономия.

     Това е висша форма на патриотизъм на хора, които искат да бъдат интегрирани със своята съхранена идентичност, а не да бъдат обиждани непрекъснато като ислямизирани българи, тюркоезични българи и пр. Не е престъпление да искаш признаване на идентичността, с която си се родил. Престъпление е отричането на тази идентичност. Престъпление са дискриминацията и асимилирането. Престъпни по същество, макар наложени с несправедлив закон, са глобите за ползване на майчин език.

     Нека заедно постигнем онова, което по право ни се полага, и да допринесем за влизането на България в цивилизационното семейство на страните, признали законов статут на своите малцинства.

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN