Tekrar seçime giderken ve bizi ilgilendirenler... - Op. Dr. Gürçay CEM

Tekrar seçime giderken ve bizi ilgilendirenler...


***

TEKRAR SEÇİME GİDERKEN...

4 Nisan seçimlerinden sonra, Bulgaristan Parlamentosu'nda oluşan tablodan hükümet çıkmadı. Sebebi de yeni siyasi oyuncuların sistem ve statükonun temsilcileri olan partiler ile koalisyon yapmaya yanaşmamalarıydı.

Kimler bu sistem partileri - GERB, BSP ve DPS...

Bu partiler siyasi görüş olarak farklı kesimleri temsil ediyor gibi görünse de aslında bunların arkasındaki güç odakları aynıdır. Yani bunları kontrol eden aynı odaklardır.

4 Nisan seçimleri bir yerde bu statükoya ve bu güçlere isanıydı Bulgaristan halkının.

Hükümet oluşturulamadı ve kanun gereği iki ay içinde seçimler tekrarlanacaktır. Yenilenen seçimlerde bazı partiler güçlenerek çıkacak, bazıları battıkça batacak.

Hangileri güçlerine güç katacağı belli: yenilikçi ve sistem dışı partiler. Slavi Trifonov'un "İma takyv narod" partisi, ki muhtemelen birinci parti olarak çıkacak. Hristo İvanov'un eşbaşkanı olduğu "Demokratichna Bylgaria" ve Maya Manolova'nın başını çektiği " İzpavi se ! Mutri vın" partisi oylarını arttırarak çıkacaklardır yenilenen seçimlerden.

Oy kaybeden ve darbe yiyecekler, yukarıda saydığımız sistem partileri olacaktır. Yiyecekleri darbe de seçime katılma oranı ile doğru orantılı olacaktır. Yani katılım ne kadar yüksek olursa, bu partilerin oy oranı o kadar aşağı düşecek.

***

YENİLENECEK SEÇİMLERİN BİR DE SOYDAŞLARIMIZI İLGİLENDİREN KISMI VAR

Son yıllarda Bulgaristan'daki soydaşlarımız kendi aralarında bölündü. Ama bu bölünme eninde sonunda kaçınılmaz olacaktı, zira sözde onları temsil ettiği iddiası ile kurulan DPS'nin aslında onların çıkarlarını temsil etmediği anlaşıldı.

4 Nisan seçimlerinde oluşan anti DPS kitle, bu partiye hiç bir şekilde geri dönmeyeceği kesinleşti. Bu durumda şu net olarak ortaya çıktı ki, DPS artık hiç bir şekilde soydaşlarımızın birlik beraberlik adresi olmayacak. Soydaşımızın en az yarısı kalıcı olarak DPS'den koptuğu kesinleşti. DPS'yi kuran ve himaye eden güç odaklar öteden beri bunun farkındaydı zaten. Bundan dolayı daha o tarihlerde bu konuda uyarılarda bulunmuştuk. Bu odaklar, kopan anti DPS kitlesini yine kendi kontrolleri altına almak için hamleler yapacaklar diye defalarca yazmıştık. Nitekim aynen de dediğimiz gibi oldu ve güya DPS'ye karşı bir oluşum ileri sürdüler.

Bu oluşum Mehmet Dikme ve saz arkadaşlarından başkası değildi. Dikme'nin oluşumunun arkasındakiler ile DPS'nin arkasındakiler aynı odakların olduğunu çok önceden yazmıştık. Ve bu odakların niyetini daha ilk günden, daha Filibe'de yaptıkları ilk toplantıdan sonra deşifre ettiğimiz için bu Dikme projesi tutmadı ve soydaşlarımızın nezdinde karşılık bulmadı. Bundan dolayı, bunlar soydaşımızın arasında zemin bulamadıkları için ait oldukları yere, aynı odakların himayesinde bulunan GERB'e sığınmak durumunda kaldılar.

Seçimlerin yenileneceği anlaşılınca, Kasım Dal'ın hareketlendiğini duyduk, bu anti DPS kitlesini toparlamak için hamle hazırlığında olduklarını anlatmakta. Yav, bu arkadaş neyine güvenip de böyle bir hamle peşinde, bunu anlamak mümkün değil. Tamamen başarısız olmuş ve soydaşımız tarafından destek görmemiş, kompromete olmuş biri hangi akla hizmet böyle bir girişimde bulunuyor? Hayret! Bunun gayretleri boşunadır ve üfürükten teyyare gayretleridir...

***

ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE DOST PARTİSİ DAHA PROAKTİF OLMAK ZORUNDA

Anti DPS kitlesini konsolide edecek tek bir güç vardır - DOST Partisi. Her ne kadar DOST'un liderine karşı suçu olmayan bir dava ile başının üstüne Damocles'in kılıcını tutmalarından dolayı baskı altına almış olsalar da esas güç DOST'tur.

4 Nisan seçimlerinde varlık gösteremedi ve Demokratichna Bylgariya ile işbirliği yapmak zorunda kaldı. Ama artık o eski statüko odakları son seçimlerle birlikte gücünü kaybettiler ve dolayısıyla DOST'un genel başkanının üzerindeki baskı da ortadan kalkmış oldu.

Yenilenecek seçimlerde DOST dik duruş sergilemeli ve daha proaktif olmalı. Haziran başında büyük kongresini yapıp, yenilenecek seçimlere güvenoyu almış şekilde genel başkan partiyi ayağa kaldırmalı. DOST kişilikli duruş sergilemeli. Gerekirse tek başına seçime girmeli. O zaman hazine yardımı almaya da hak kazanır. Bulgaristan'da %1'in üzerinde oy alan partiler %4'lük barajı aşıp parlamentoya giremeseler bile Hazine yardımı almaya hak kazanıyor.

DOST'un inanılmaz potansiyeli var. Anti DPS kitlesi net olarak belli oldu ki, bizim de başından beri dediğimiz gibi hiç bir koşulda DPS'ye geri dönmeyecek ve mevcut koşullarda, bugün için bu kitleyi toparlayabilecek tek güç DOST'tur. Çünkü demiştik, DOST partiden çok öte bir şey. DOST bir sembol, bir başkaldırıdır. Bundan dolayı asla yok olmaz. Üzerinde ölü toprağı olabilir ama bu ölü toprağı atmak son derece basit ve kolaydır. Tabii bireysel olarak değişik partilerde siyaset yapan bizim insanlarımız da var. Bu kişiler soydaşlarımızın çıkarlarını gözettikleri sürece desteklenmeleri gereken kişilerdir. Değişik partilerde siyaset yapan insanımız bizim için kazanımdır. Ne kadar fazla lobi oluşturabilirsek o kadar iyidir.

Sonuç olarak soydaşımızın arasında bir kopukluk olduğu gerçeği inkar edilemez. Bu kopukluğu giderecek parti DPS olamayacağı da kesin. Bu bölünmüş ve kaotik ortam elbet bir gün yerini soydaşımızın birlik beraberliğine bırakacak. Ama bu defa bu birlik beraberlik soydaşımızın kontrolünde olacaktır. Olayın bir de Ankara ayağı var. Ankara şunu idrak etmeli ki, artık DPS hiçbir şekilde soydaşımızın birlik adresi olamaz. Oradan kopan kitle ki,  nüfusumuzun yarısından fazlasıdır ve asla geri dönmeyecektir.

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!