Ziyaret ettiğimiz makamlar, bizim anlattıklarımızın birçoğunu ilk defa duyduklarını ifade ettiler - Op. Dr. Gürçay CEM

Ziyaret ettiğimiz makamlar, bizim anlattıklarımızın birçoğunu ilk defa duyduklarını ifade ettiler


 

***

AYNEN ÖNCEDEN DEDİĞİMİZ GİBİ: İLK BAHARDA BULGARİSTAN'DA BİR ERKEN SEÇİME DAHA GİDİLİYOR

İki yıl içinde Bulgaristan'da beşinci defa genel seçimlere gidilecek.

2021 yılında, peş peşe 3 seçim yapılmış ve kör topal bir hükümet kurulmuştu.

Ancak yenilikçi parti diye ortaya çıkan; ama çok çabuk kimin kucağına oturduğu belli olan İTN'e partisi, koalisyonu bozunca, 2.10.2022 tarihinde bir genel seçime daha gidilmişti.

Daha seçim kararı alındığı tarihte yazmıştık ( "Radev'in sinsi hesapları"- 30. 08.2022), ekim ayında yapılacak seçimlerden bir sonuç alınamayacağını ve bir sonraki sene, yani 2023'ün ilk baharında bir genel seçim daha yapılacağını.

Aynen de dediğimiz gibi oldu. Başka bir şey daha söylemiştik:

İlk baharda yapılacak seçimlerden de bir sonuç alınamayacağını ve bu durum bahane edilerek başkanlık sistemine geçileceğini.

Yani birkaç ay sonra - 2 Nisan'da, yapılacak genel seçimlerden çıkacak sonuca göre de hükümet kurulamayacağını şimdiden söylüyoruz.

Senaryo çoktan yazıldı ve adım adım yürütülüyor. Başkanlık sistemine geçiş için plan tıkır tıkır işliyor.

Bu günlerde bakıyoruz da, bu durumdan rol kapma çabası içinde olan İTN partisi başkanlık sistemine geçiş için referandum yapılması için imza kampanyası düzenleme peşine düşmüş...

***

BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN REFERANDUM MEVZUSU İYİ BİR HAMLE; ANCAK BUNU SİYASİ MEVTA OLMUŞ İTN'NİN GÜNDEME GETİRMESİ TRAJİ-KOMİK

Kurulan koalisyonun bozulmasına sebep olan İTN, ciddi oranda destek kaybetti. Ama bu konuda da daha hükümetin yıkılmasına sebep oldukları gün yazmıştık ( Bu hamlesi ile İTN kendini bitirdiğini ve bir daha parlamentoya giremeyeceğini - 15.06.2022).

Nitekim, 2.10.2022'de yapılan seçimlerde parlamentonun dışında kaldılar. Şimdi bu referandum hamleleri ile tekrar seçmenin sempatisini kazanma peşindeler. Bir süredir de bunun gayreti içinde İTN.

Ama bu tür ucuz hamleler ile seçmen desteği devşiremeyecekleri gibi, bunlara artık siyasi mevta olduklarını ve önümüzdeki ilk baharda yapılacak seçimlerde bırakın kendilerini toparlamayı, daha da düşük oy alacaklarını bunlara söyleyecek kimsecikler yok mu?

***

OLAYIN BİR DE DPS TARAFI VAR 

Seçimlerin DPS cephesine gelince, bir buçuk yıl içinde yapılan 4 genel seçimde açık ve net olarak bir şey ortaya çıktı.

Çeşitli dönemlerde DPS'den tamamen kopmuş olan 2/3 soydaş seçmen, hiç bir koşulda geri dönmediği anlaşıldı.

Sürdürdükleri siyaset anlayışı ile de kaybettikleri seçmeni geri getirme şansları yoktur...

Ülkemizin en üst iradesi değil, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri bile destek vermiş olsa yine hiç bir şey elde etme şansları yoktur...

Zaten gerçekleşen dört genel seçimde, bu durum defalarca ispatlandı. DPS, bütün enstrümanlarını sahaya sürmesine rağmen durum hiç değişmedi.

Değişmemesine rağmen, ısrarla aynı yöntemleri kullanarak farklı sonuçlar almak için çırpındılar durdular.

Bu yöntemlerle herhangi bir sonuç alamayacaklarını anlamadılar.

Anlamayan sadece onlar değildi. Bizim karar vericiler de aynı şekilde havanda su dövmeye devam ettiler.

Bu da şu durumu açıkça ortaya çıkardı. Bizim Dışişleri başta olmak üzere, ilgili kurumlarımız ne kadar oradaki gelişmelerden kopuk, olan bitenden haberi olmadıklarını, olayları analiz edecek kadroları olmadığı net olarak ortaya çıkmış oldu.

Bulgaristan'da siyasi gelişmeler nereye gittiğini, amacın başkanlık sistemi getirmek olduğunu, artık statüko partilerini siyasi arenadan silme planlamaları yapıldığını ve devreye sokulduğundan haberleri yok en birinci haberi olması gerekenlerin.

Gelişmeleri biz çözdük ve olaylar nereye gittiğini aylar öncesinden yazdık; ama işin uzmanı olması gereken Dışişlerindeki görevlilerin olayları hala anlayamamış olmaları ne kadar hazin verici bir durum.

Israrla DPS'ye destek verdiler. Tamam, destek de versinler; ama soydaşımızın 2/3 gibi çok daha büyük çoğunluğu karşı tarafta olmalarına rağmen onları yok sayarak, adeta saygısızlık yaparak hala sadece 1/3 desteğe sahip DPS'ye destek olma gayretleri nasıl bütün gelişmelerden uzak olduklarının en büyük kanıtı.

Tam da bu durumları anlatmak için, iktidar dahil, bütün büyük partilerin ve bürokrasinin en üst düzey makamlarına Bulgaristan'daki hakikatleri izah ettik.

Soydaşımızın DPS'den neden koptuğu gerçeklerini delilli ve ispatlı anlattık.

Ziyaret ettiğimiz makamlar, bizim anlattıklarımızın birçoğunu ilk defa duyduklarını ifade ettiler...

Demek ki bu güne kadar oralara eksik veya kasıtlı olarak farklı bilgiler verilmiş, gerçek bir dezenformasyon yapılmış...

Yani, artık DPS'nin anlattıklarına göre kararlar alınmayacağını belirtmek istiyoruz.

DPS, artık şunu net olarak anlamalı ki, karşı tarafı yok sayarak, kendi bildiklerini okumaya devam ederek, bırakın desteğini arttırmak oy kaybetmeye devam edecektir...

Daha sonra, kaybettikleri seçmeni, değişik menfaatler karşılığı, hiç soydaşımız ikamet etmediği bölgelerden telafi etmek için çırpınmaya devam ederler.

Bu konuda ne yapmaları gerektiğini onlarca kez yazdık zaten.

Merak edenler önceki yazılarımıza baksın...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!