Bir anma töreninin ardından... - Op. Dr. Gürçay CEM

Bir anma töreninin ardından...


***

MÜMİN GENÇOĞLU’NU ANARKEN

Önceki gün, göçmen camiasının Mümin Agası her yıl olduğu gibi mezarı başında anıldı.

Hayatını göçmen sorunlarına adayan, soydaşlara yönelik asimilasyon ve soykırım mücadelesinin efsane ismi ve simgesidir Mümin Gençoğlu.

Jivkov rejiminin, 1984-1985 yılları döneminde “soya dönüş” adı altında Bulgaristan’daki soydaşlara yönelik başlattığı asimilasyon girişimleri ile beraber 17 ocak 1985 yılında arkadaşları ile beraber Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği - Bal-Göç’ü kurmuştur.

Mümin Gençoğlu önderliğinde Bal-Göç, o dönemde totaliter rejim tarafından soydaşlara uygulanan baskı ve zulmü dünyaya duyurmakla kalmamış, sorunların çözümünde son derece aktif rol de oynamıştır.

Asimilasyon döneminde ülkemizde önderlik ettiği eylemler, Bulgaristan’daki soydaşlarımıza cesaret vermiş, umut olmuştur. O sıkıntılı dönemde onlara yalnız olmadıkları güveni vermiştir.

O dönem Bulgaristan’da bulunanan soydaşlardan birisi olarak, bu yaşananları çok net hatırlıyoruz. Bize destek için buralarda yapılan gösterileriler, mitingler ve eylemleri heyecanla takip ediyorduk ve bu da bize inanılmaz moral veriyordu.

İşte hepsi bunlara önderlik eden, her yerde hep en önde olan kişi, tuttuğunu koparan, kodum mu oturtan, göçmen camiasının efsane ismi Mümin Gençoğlu olmuştur.

Camiamız, en önemli önderlerinden birini anarken şunu belirtmek isteriz ki, insanımız onun verdiği bu mücadeleyi asla unutmayacak ve onu her zaman saygıyla anacaktır.

Allah rahmet eylesin! Özü sözü bir cesur dava adamı!

***

MÜMİN GENÇOĞLU'NUN ANMA TÖRENİNDEKİ TABLO NEYİ AÇIK OLARAK ORTAYA KOYMUŞTUR?

20 yıldır katıldığımız anma törenine bu yıl gitmedik. Bunun, tabi ki, sebepleri vardı...

Bu yıl katılamadık; ancak önümüzdeki yıldan itibaren yine camiamızın Mümin Agasını saygıyla anmak için orada olacağız.

Ama bu defa şahlanmaya başlamış bir camia ile karşısında olacağız.

Zaten bu yılki anma töreni tarihinin en düşük katılımı ile anılacaktır herhalde.

Bu da bir şeyleri en iyi şekilde açıklayan bir durumdur.

Bu güne kadar en düşük katılımın olması, bu etkinliği organize edenlerin ileri sürdükleri pandemi koşulları ile açıklanamayacak kadar bariz şekilde her şeyi ortaya koymuştur.

Geçen yıl da pandemi vardı veya hava koşullarının son derece elverişsiz olduğu karlı havada da, yoğun yağmurda da, çok daha yoğun katılım olmuştur her zaman.

Protokol davet edilmedi bahanesi de bahane olamaz. Zaten bu tür etkinliklerde esas olan insanımızın katılımıdır, protokolün değil...

Katılım mevzuları organizatörlerin hanesine yazılır. Kaide budur. Cılız katılımın sorumluları da gayet tabi ki bunlardır. Bazen bir fotoğraf binlerce sayfa yazıdan ve saatlerce konuşmadan çok daha fazla şey söyler. Fotoğraf vardır, herkesin boyunu, kilosunu, çapını, ederini ve her şeyini ortaya çıkaran. Öyle fotoğraflar ki o saatten sonra söylenecek her şeyi kifayetsiz bırakan.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!