SON DÖNEMİNDE BAL-GÖÇ, TARİHİNİN EN KATILIMLI VE ETKİLİ ORGANİZASYONLARINDAN BAZILARINA İMZA ATMIŞTIR - 1. - Op. Dr. Gürçay CEM

SON DÖNEMİNDE BAL-GÖÇ, TARİHİNİN EN KATILIMLI VE ETKİLİ ORGANİZASYONLARINDAN BAZILARINA İMZA ATMIŞTIR - 1.


BAL-GÖÇ HAKKINDA İDDİALAR VE GERÇEKLER

Zaman zaman medyada Bal-Göç hakkında aslı astarı olmayan haberler çıkıyor. Özellikle son günlerde bu tür haberlerin sayısı arttı.

Bunlardan biri üye sayısıyla ilgili. Merkezde on beş bine yakın üyesi bulunan Bal-Göç'ün üye sayısının iki-üç binlere kadar düştüğü iddia edilmekte. Öncelikle bu sayı iddiaların aksine en az iki misli daha fazladır...

Peki, bu iddiaların sebebi nedir? Cevap basit.

Üye sayısında düşüş varmış gibi görünmesinin sebebi, dernekler masasının ülke genelinde uygulamaya soktuğu DERBİS ( Dernekler Bilgi Sistemi) ile ilgili.

Dernek bilgilerini elektronik ortama aktaran bu sistem herhangi bir üyenin bilgileri eksik olduğunda, misal kimlik numarası gibi, otomatik olarak bu üyeyi pasife atıyor.

Bu durum sadece Bal-Göç için geçerli değil. Bütün STK ve benzeri örgütlerde aynı durumlar yaşanmakta.

Bizim derneğimiz için de aynı şey geçerli. Yaklaşık üç bin üyesi olan derneğimiz zamanında doldurulan formlardaki eksik bilgilerden dolayı, DERBİS'te çok daha düşük görülüyor.

Yani, Bal-Göç'te üye sayılarının düşük görünmesinin sebebi budur...

BU SON DÖNEMİNDE BAL-GÖÇ, TARİHİNİN EN KATILIMLI VE ETKİLİ ORGANİZASYONLARINDAN BAZILARINA İMZA ATMIŞTIR

Bal-Göç hakkında ortaya atılan iddialardan biri de son dönemde etkisiz kaldığı konusu.

Bu duruma, Emin Balkan Hocanın adaylık açıklamasında, camiamızdaki bölünmüşlüğü ve bundan dolayı ortaya çıkan olumsuz tabloyu dile getirmesi de eklenince, bu tür asılsız iddiaları ortaya atanların daha da fazla saldırmasına sebep oldu.

Oysa Emin Balkan, son dönemden ziyade on yıldır camiamızın istenilen seviyede olmadığını ve bunu aşmak için göreve talip olduğunu söyledi.

Ama buna rağmen, birileri onun açıklamalarını saptırarak güya Bal-Göç son dönemde dip yapmış türünden alakasız iddiaları daha da yüksek sesle dillendirmeye kalkıştı.

Böyle bir şey söz konusu olmadığı gibi, Bal-Göç, bu son döneminde tarihinin en büyük etkinlikleri arasına giren bazı organizasyonlara imza atmıştır.

Öncelikle şu anki yönetimde iş adamlarından akademisyenlere, aktif siyaset yapanından meclis üyelerine, kanaat önderlerinden camiada sevilen sayın kişilere, hekimlerinden, hukukçularına ve mali müşavirlerine, bürokratından STK yöneticilerine kadar birbirinden değerli kişilerin yer aldığının altını çizelim.

Her birinin camiamızda kendine göre özgül ağırlıkları olan kişiler ve her birinin kendi alanında camiamıza fazlasıyla katkısı olan şahsiyetler. Hem kurumsal, hem bireysel olarak insanımıza bire bir sayısız konularda yardımcı olan kişiler.

Bunlar onlarca, yüzlerce kişiye her konuda yardımcı olmuş ve olmak için ellerinden geleni yapmış insanlardır.

İş bulma konusunda da, atama konularında da, değişik kurumlarda yaşadıkları sıkıntıların çözümü noktasında da fazlasıyla yardımları dokunan kişilerdir.

Ayrıca bu yönetimin başında da tecrübesine, bilgisine ve birikimine güvenilerek bu göreve seçilen genel başkan var.

Ki kendisi de bu güveni boşa çıkarmamıştır. Bunca kıymetli ve her biri kendi çapında değer olan kişiler genel başkanın yanında 3.5 yıldır durduysa, ona güvendikleri ve kendisinin de bu güveni boşa çıkarmadığı içindir.

Yani işler öyle, sanki başkan ve yönetimi başarısız olmuş gibi kamuoyunda yanlış algı yaratılmak isteyenlerin anlattıkları gibi değildir.

Bir yıl içine sıkıştırılan üç genel seçim, üstelik pandemi koşullarında organize ve koordine etmek herkesin harcı değildir.

Bu süreçlerin hepsinden Bal-Göç Genel Başkanı ve başında bulunduğu yönetim son derece başarılı şekilde çıkmıştır.

Bu başarının meyvesini de 14 Kasım seçimlerinde ülkemizden seçimler tarihinin en yüksek iki katılımdan birine imza atarak, 90 000 katılım ile (ki ülke genelinde en yüksek katılım bizim şehrimizde olmuştur) herkese göstermiştir.

Burada şubelerden yöre derneklere kadar bir çok unsurun katkısı vardır;ama en büyük katkı kesinlikle Bal-Göç'ün olmuştur.

Bütün organizasyonu, lojistik destekten, ulaşım konaklama, erzak, görevlilerin konaklamalarına, sandık kurullarının oluşmasından ve sandık yerlerine kadar her şeyi yapan Bal-Göç'tür.

Bu süreci kusursuz yöneten de bizzat Bal-Göç Genel Başkanı Veli Öztürk olmuştur.

Hepsi bunlara çok yakından şahit olduğumuz için söylüyoruz. Ki zaten söze de gerek yok. Her şey fazlasıyla ortada. Yaptıkları delilli ispatlı ortada. Herkesin gözünün önünde. Bundan başka söylenen her şey fitne ve bozgunculuktan ibarettir.

Ama bu fitneciler şunu bilmiyorlar ki, bu asılsız ve uydurma sözlerle camiamızda sadece kendine zarar verdikleri ile kaldıklarını. Bahsettiğimiz konularda yüzlerce insanımız nelerden bahsettiğimizi çok iyi biliyor...

Bunun dışında birçok toplumsal etkinlikler de gerçekleştirilmiştir. Bu son döneme kadar yapılan bütün etkinlikler eksiksiz yapıldığı gibi daha da fazlası yapılmıştır, ki birçoğu Bal-Göç tarihine girecek kadar geniş kapsamlı ve etkili olmuştur. ( Bu etkinliklerden sadece "Ali Durmaz" futbol turnuvası yapılamamıştır, sebebi de turnuvanın organize edildiği tarihte Ramazan ayının denk gelmesi ve daha sonraki iki yıl da pandemiden dolayı gerçekleştirilememesidir)

Örneğin bu son dönem, Bal-Göç tarihinin ikinci en yüksek katılımlı Balkan Panayırı'na imza atılmıştır. En yüksek katılımlısı Botanik parktaki ilk panayırdı.

Genel başkanın önderliğindeki bu yönetim, Zorunlu Göçün 30.Yıl Dönümü anma etkinlikleri, Yine Teyyareci Mehmet Ali Kültür Merkezi'nde tıka basa dolu salonlarda kültür etkinliklerine imza atmıştır.

Aynı şekilde Kadın Kollarının, Razgrat Valiliği aracılıyla yerel bazı sanatçılarla karşılıklı kültür sanat etkinliklerini söylemeye gerek yok.

Üstelik bunlar pandeminin hakim olduğu son iki yılda yapılabilmiş etkinlikler.

Ayrıca 10 yıldır kangren haline dönmüş ve tasfiye aşamasına gelmiş Kestel Şubesi ile ilgili sorun da Bal-Göç Genel Başkanının oluşturduğu komisyon sayesinde çözülmüştür.

Bunlar verdiğimiz örneklerden sadece bir kaç tanesi. Burada niyetimiz faaliyet raporu sunmak değildir. Sayfalar dolusu yazmak gerekecek.

Anlatmak istediğimiz, Bal-Göç'ün öyle bazı kişilerin yansıtmak istediği gibi güç kaybetmemiştir. Yaptığı faaliyetler ve etkinliklerin fazlası var eksiği yoktur. Hepsi somut ve net olarak tartışma götürmez şekilde kayıtlı ve belgeli. Yani faaliyet açısından en küçük bir zafiyet olmadığı gibi, bazı etkinlikler Bal-Göç tarihindeki yerini alacak boyuttadır...

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!