Seçmenin isyanı açık ve net... - Mümin TOPÇU

Seçmenin isyanı açık ve net...


Geçen pazar gerçekleşen yerel seçimlerin asıl finali, bu hafta sonu birçok yerleşim yerindeki balotajlara son bulacak.

Bu seçimlerin özellikleri arasında zayıf katılım, ilgisizlik ve duyarsızlık yer aldı diyebiliriz. Ülkeye bir faydasından ziyade, zararı olacaktır. Koalisyon hükümetinin ömrü zaten pamuk ipliğine bağlı.

Başkent Sofya'daki seçimin yarattığı heyecan ve bekleyiş başka yerlerde pek görülemedi.

Genel seçmen sayısının azaldığı ülkede yaşayan çoğunluk, Avrupa Birliği'ne üye devletler arasında en mutsuz yaşam sürenler sıralamasında birinci yeri almakta.

Hatırlıyorsanız, zorunlu göçün başladığı 1989 yılında, ülkenin nüfusu 9 milyondu. 2023 yılına gelindiğinde ise 6.5 milyon civarında, 1944 yılında da 6.5. milyondu...

Türklerin yaşadığı bölgelerde ise durumlar daha vahim.

Doğu Rodoplar'daki köylerinin çoğu insansız kaldı, birçok yerde yüzden az seçmen yaşıyor, bunların büyük kısmı da sadece yaşlılardan ibaret.

Genç nesil artık Batı Avrupa'ya veya büyük şehirlere yerleşmeyi tercih ediyor. Köylerdeki yaşamı zor buluyor, tarım ise ilgi çekmiyor.

 Köylerdeki çaresiz ve yaşlı seçmen ise özgür şekilde siyasi eğilimini pek gösteremiyor. Üzerlerinde yerel yöneticilerin büyük baskısı her yerde hissedilmekte.

Kırcaali bölgesinde "tek partili rejim sistemi" tüm hızıyla devam ederken, Kuzey ve Doğu Bulgaristan'da, artık bizim insanımız farklı partilerden aday çıkıyor ve farklı siyasi partilere oy vermeye başladı.

Neden Türklerin oyları dağılmakta?

Demek ki, "tek partili rejim sistemi" tatmin edici sonuçlar elde edemiyor ve düşüşte.

Örnek olarak bazı yerlerde 40 yıldır muhtarlığı elden bırakmayanlar var.

Kırcaali muhtarı, 20 yıldan sonra arkasında büyük bir enkaz bırakmadı mı? Aynı zamanda sadece bir iki yıl içinde Cebel kasabasında "güller açtı..."

Bu son seçimlerde sandıktan 400 binden fazla geçersiz oy çıktı.

Birçok seçmen, oyunu " kimseye vermiyorum" şıkkını belirterek kullandı.

Bu durum siyasi partileri endişelendirmeli; çünkü seçmenin isyanı açık ve net...

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI