"Rodop odealosu" Hatay'ı ısıttığında... - Mümin TOPÇU

"Rodop odealosu" Hatay'ı ısıttığında...


Hemen hemen her dakika Bulgaristan'dan, orada yaşayan Türklere ait bir fotoğraf düşüyor ekranıma; sanki deprem kıyameti oralarda kopmuş ve Türkiye'de vuku bulmamış.
 
Bu manzara beni fazlasıyla mutlu ederken, tümümüzün büyük Türk komünitesinin birer sarsılmaz parçası olduğumuzun sağlam ve tartışılmaz bir kanıtıdır.
 
Evet, Arda boylarından Tuna boylarına kadar uzanan mesafede yaşayan her Türk, bahsettiğim büyük toplumun bir parçası bilincinle hareket etmekte.
 
Her ne kadar Türkiye'deki bazı bilinçsiz kesimler tarafından hala bizler yabancı bir unsur olarak algılanmış olsak bile, Bulgaristan'daki Türklerin neredeyse her biri cebini eline attı ve derhal onlarca tır dolusu yardım malzemesi Anadolu yollarını tuttu.
 
Sadece küçük Kırcaali bölgesinden ona yakın tır dolduruldu.
 
Sanmayın ki, bu insanlar çok varlıklı ve zengin; sonuçta onlar Avrupa Birliği'nin en fakir ülkesinde yaşamakta.
 
Aynı zamanda başkent Ankara'dan, büyük bir üzüntüyle bana yazan bir dernekçi arkadaşım, yaklaşık 400 kişi ile birebir yardım konusunda konuştuğunu; fakat gereken sıcak yaklaşımı göremediğini anlatmakta...
 
Bu son depremden sonra ülkemizdeki bazı yanlış algılar ve dinamikler mutlaka değişime uğrayacaktır.
 
Artık kim dostumuz, kim düşmanımız ayırt etmeye başlayacağız.
 
Bulgaristan'daki Türkler ve oradan gelen yüzbinlerce göçmen, asla Türk toplumunun dışındaki dipsiz kuyunun boşluğuna soluksuz bırakılmış yabancı bir nesle olarak kabul görmemeli.
 
En azından son depremden önce toplumda bu tür algılar yaratmaya gayret gösteren bazı terbiyesizlere rastlıyorduk...
 
Belirtmek istediğim şudur:
 
Bulgaristan'daki Türklerin gösterdiği son büyük fedakarlık ve özveri, bu toplumun gerçek aynasıdır ve bütün önyargıları bertaraf edecek cinstendir...
 
Bir insanın yapıp ettikleri, onun dünyaya bakış açısını, yeteneklerini ortaya koyar.
 
Bahsettiğim son derece olumlu manzarayı ve fenomeni farklı açılardan inceleyebiliriz; ama Kırcaali'den gönderilen o rengarenk yün Rodop odealosu ( Rodoplar'da bir çeşit kaliteli ve çok popüler yün battaniye.) Hatay'daki depremzede kardeşimizin eline geçtiğinde, yeter ki, bunu bize Bulgaristan'daki Türk kardeşlerimiz göndermiş desinler...

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI