Dini ayrımcılığa veya diskriminasyona hayır diyoruz - Mümin TOPÇU
Bist1009.685 1.73
Dolar33,94 0.16
Euro37,63 0.04
Altın (gr)2.817,50 1.06
ARAMA / ARŞİV
Yukarıdaki arama formları aracılığı ile Misyon Gazetesi arşivinde kelime, içerik, konu araması yapabilir veya gün-ay-yıl formatında tarih girerek tarihe göre haberleri listleyebilirsiniz.
Yeni Yıl şenlikleri yaklaşırken, hazırlıklar şimdiden başladı.
Biz Türkler, genelde Noel veya Koleda kutlamayız; ama yılın son gecesini aile içinde çeşitli etkinliklerle uğurlarız.
Noel, Hristiyan dünyasının 25 Aralıkta başlayan dini bayramıdır. Hristiyanlar bu bayramda Hz. İsa’nın doğumunu kutlamaktadır. 24 Aralık gecesinde anne ve babalar önceden süslenen Noel ağacının etrafına hediye paketleri yerleştirir ve ertesi sabah çocuklar hediye paketlerini açma sevinciyle uyanırlar...
Bu tamamen Hristiyan bayramından esinlenerek, bazı Türk aileler de Noel ağacı geleneğini sadece yılın son gününde aile ortamındaki kutlamalarda bir simge olarak kullanırlar.
Eskiden Türk ailelerde yine bir araya gelinirdi, güzel yemekler yenirdi, piyango çekiliş sonuçları heyecanla beklenirdi, tombala oynanırdı, kestane pişirilir ve eğlenceli televizyon programları izlenirdi.
Son yıllardaysa bütün Dünya'yla beraber bu coşku ve heyecanı paylaşıyoruz. Çeşitli yılbaşı süsleriyle hem evlerde hem de sokak ve caddelerde düzenlemeler yapılır, ışıklandırmalarla farklı bir nüans sergilenmekte.
İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde görkemli manzaralara şahitlik edeceğimiz havai fişek gösterileri düzenlenir, şehrin en önemli meydanlarında insanlar toplanır ve gece yarısına kadar eğlenirler...
İsa Peygamber'in doğum günü olarak kabul edilen 25 Aralık gününü, ayrıca Doğuş Bayramı ya da Milat Yortusu gibi isimlerle de anılıyor. Bir sözle Yeni Yıl kutlaması ile Noel'i asla eşdeğer tutmamalıyız; çünkü en azından farklı dinlerin mensuplarıyız.
Nüfusu tamamen Müslümanlardan ibaret bir şehirde, Noel veya Koleda kutlamaları yapılmaz; çünkü bu onların dini vecibelerine aykırıdır.
Örnek olarak benim yaşadığım Bursa'da Noel veya Koleda kutlanmaz; ama aile içinde bir çoğumuz Yeni Yılı kutlarız. Aşırı yobaz cenahı buna da hacet görmez. Kendilerine saygı duyarız.
Noel günü, nüfusunun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu birçok ülkede resmi tatil.
Noel Baba karakterinin ilham kaynağının Antalya yakınlarında Demre'de yaşayan Aziz Nicholas olduğuna inanılıyor. Yoksullara gizlice hediyeler veren ve yardımlar yapan bir din adamı olarak bilinen Aziz Nicholas, 4'üncü yüzyılda yaşamıştı.
Kırmızı kostümlü, uzun beyaz sakallı, yaşlı Noel Baba figürü ise 1930'lu yıllarda bir içecek firmasının reklamında kullanılmış ve o tarihten sonra da yaygınlaşmıştı.
Son yıllarda bizim Kırcaali ve Deliorman bölgelerinde çok ilginç bir gelişme tespit edilmekte. İlçe merkezlerinde büyük Noel ağaçları dikilerek çeşitli kutlama etkinlikleri düzenlemekte. Halbuki yakın zamana kadar bu denli büyük bir önem verilmiyordu Noel kutlamalarına. Ne oldu da şimdi her meydana devasa büyüklükte Noel ağaçları dikilmekte...
Bizim kimsenin kutlamasında ve eğlencesinde asla gözümüz yok. Şimdiden Hristiyanların dini Noel Bayramını kutlarız, Türk kardeşlerimizin de Yeni Yılını tebrik ederiz!
Bir de aynı hassasiyet ile bahsettiğim bölgelerde acaba Müslüman bayramları aynı coşkulu ve gösterişli şekilde neden kutlanmamakta?
Bildiğimiz Kırcaali Belediyesi'nin önündeki geniş alanda milli ve Hristiyan bayramları geniş çapta kutlanırken, Ramazan ve Kurban Bayramları ise orada yer bulamıyor, ya da cami avluları içine hapis edilmekteler, yani daha dar bir çevrede kutlanmaktalar...
Şimdi kalkıp da çeşitli dinlerin büyüklüğünü ve öncülüğünü tartışmaya gerek yok; ama Müslüman dinine karşı da rahatlıkla aynı saygı ve sevgiyi gösterebilmeliyiz.
Dini ayrımcılığın veya diskriminasyonun günümüzde yeri yoktur.
Kırcaali Belediye'sinin önünde Koleda'nın kutlandığı gibi Müslüman bayramları da pekala kutlanabilir.
Bunun için yasal bir engel yoktur, bir tek yerel yöneticilerin işgüzarlığı ve vurdumduymazlığı söz konusudur.
Birkaç gün öncesi Avrupa Birliği Komisyonu'nun yayınladığı bir genelgede, Koleda yerine "Kutlama Sezonu" tabiri kullanılması tavsiye edilmişti. Herkesin Hristiyan olmadığı vurgusu yapılıyordu. Birliğin içindeki konservatif düşünceli tiplerin tepkisinden sonra aynı bu genelge hemen yürürlükten kaldırıldı.