İlhan Anday: "Sadece para ile olmuyor..." - Mümin TOPÇU

İlhan Anday: "Sadece para ile olmuyor..."


Boyko ve Geşev'in ilan ettikleri karşılıklı savaş, adeta bir Tomahawk stratejik seyir füzesi gibi patlamak üzereyken, başkent Sofya'nın hava sahasında, bu füze henüz kanat çırpınırken, Bulgaristan medyalarını yakın takibe almadan olmaz.

Eski Sağlık Bakanı ve günümüzün KOD Partisi Genel Başkanı Peter Moskov, bu sabah verdiği bir demeçte diyor ki;

"Ülke bazındaki siyasi yolsuzlukları ( корупция ) kökünden kazımalıyız. GERB, bu konuda hiç suçsuz sayılamaz; fakat yolsuzluğun odak noktası DPS sayılır; çünkü siyasi siparişler oradan geliyordu.

Başsavcı Geşev, gerçekten konuşacaksa, ilk önce bütün yolsuzlukları ateşleyen merkezi vurmalı; kırmızı oligarşinin etki uzantıları kesilmeli; çünkü oligarşinin bu dayanağı bütün toplumumuzu adeta yok etmekte.

Rus kaynaklı bütün yolsuzluk kanallarının da önüne geçilmeli. İşte o zaman bizim Geşev'e karşı saygımız artacaktır..."

Geşev olsun, Boyko olsun, Moskov olsun, bunların tümü ekran karşısına geçtiklerinde iyi ve hoş konuşuyorlar; fakat ortada kaale alınacak bir çözüm adımı atıldığını göremiyoruz.

Bugün, Moskov yummuş gözlerini ve adeta coşmuş; ama bundan sadece 7 yıl öncesi, kendisini sağlık bakanlığı koltuğuna DPS oturtmuştu, savcılık önünde de ona kefil olmuştu...

Moskov, bugün bir çırpıda demokrat "oluvermuş"; ama mazide ise güvenilir bir DPS ortağı değil miydi?

Şimdilerde DPS'yi bir korkuluk olarak işaret ederken, işte sadece bundan dolayı kendisini pek inandırıcı bulmuyoruz. Kendisini vaktinde DPS'ye kimlerin önerdiğini de rahatlıkla tahmin edebiliyoruz...

Kırcaalili gazeteci İlhan Anday, son dönemde Bulgaristan ulusal medyalarında yorumlarıyla sıkça yer almaya başladı. Genelde, DPS ve Türkiye yorumları için ekrana veya mikrofon karşısına çıkarılmakta. Severim kendisini ben; her ne kadar yayın politikalarımızda farklılıklar olsa bile, ayrıca meslekteki ilk hocası sayılırım.

Geçen akşam tivi 7 / 8'de, gazeteci İvo Siromahov'un soruları karşısında dengesini kaybetmedi ve adeta diplomatik şekilde cevaplar sundu.

İvo Siromahov:

- DPS'de neler oluyor, Başsavcı Geşev'den desteğini çektiğini beyan ettiler?  Bir de Delyan Peevski, acaba DPS'yi Ahmed Doğan'ın elinden alabilir mi?

İlhan Anday:

- Kanımca, DPS'nin bu kararında dış güçlerin büyük rolü var. Peevski'ye gelince; Sadece paranın gücüyle olmuyor, kendisini seçmen kitlesi de tanıyıp benimsemeli. İşte o zaman daha güçlü bir pozisyona çıkabilir. DPS'nin yönetici kadroları arasına "dışarıdan" getirilenler, bu partinin 600 binlik seçmen ordusunun yarı yarıya düşmesine sebep oldular..."

İvo'nun sorularına odaklanırsak, DPS'de neler olduğunu izah etmek biraz zor; çünkü vaktinde bizzat DPS Başsavcı Geşev'i o koltuğa oturtandır ve sadece birkaç gün öncesine kadar her zaman kendisine sağlam şekilde arka dayak olmadı mı?

İlhan'ın yorumu, beni biraz şaşırtmadı değil; çünkü Geşev'in istifa etme olayına karışan dış güçler kimlerdir ? Bunların isimleri neden gizlenmekte? Bir devlet, başsavcısını rahatlıkla kendisi seçebilmeli...

Ruslar iş karıştırıyor dersek, pek inandırıcı gelmiyor. DPS, her fırsatta artık Avroatlanik bir güç olduklarını belirtmekte.

Canım, ana vatandan da pek uzaklaşmayın...

Bu işte Amerikalıların parmağı varsayımı düşüyor; çünkü Geşev geçenlerde birkaç günlüğüne bir ABD ziyareti gerçekleştirdi ve bu Amerikan rüzgarı Boyko'yu bayağı sersem etti...

Benim asıl hoşuma giden; şu vecize oldu:

" Sadece para ile olmuyor, kendisini seçmen kitlesi de tanıyıp benimsemeli..."

Evet, yıllardır ortalıkta bir "meçhul" sermaye dönmekte ve bizimkiler ondan bayağı yaralanmış oldu.

Bizler bile Bursa'da beleş nice İskender kebapları yeme fırsatları yakaladık...

Özgürlüğümüzün beşiği ilan ettiğimiz Cebel'de bile Peevski'yi milletvekili adayı olarak gösterebilirlerken, seçmen kitlemizin tanıyıp benimsediği yeni bir lider arayışına yanaşmamız gerçekten daha isabetli olacaktır...

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI