İYİ Kİ KÖTÜ KIZLAR VAR

Hem hayat öyle kolay değil. Her köşede bir tehlike... Bir kadın çeşitli evrelerden geçer. Matruşka bebeklerin en küçüğüyken erkekler kucaklarına alıp hoplatırlar onu. Çok sevilesidir. Sonra birden serpilip güzelleşir. Burada tehlike alarmları çalar.

PAYLAŞ
Misyon Gazetesi -

İYİ Kİ KÖTÜ KIZLAR VAR

 

Anneler kızlarına öğretirler kendi annelerinden öğrendiklerini. Matruşka bebekler gibi birbirine benzeyen kadıncıklar doğar. Bir kadının içinden başka bir kadın çıkar. Her kadın nesli bir diğer kadın nesline aktarır bu bilgiyi:

Onlar erkeklerdir ve bizim düşmanlarımızdırlar ama fena halde muhtacızdır onlara. İçlerinden birini seçmeliyizdir bir koruyucu olarak. Aksi halde azgın bir ordunun içinde yapayalnız kalırız. Türlü tehlikelere açık tutarız kendimizi.

Bir erkeği seçersek o, diğerlerini uzaklaştırır. Güvende oluruz. Seçmek yetmez; seçtiğimiz erkeği hoş tutmamız gerekir. Her an kaçıp gidesidir onlar. Başka kadınlar büyük bir tehdittir. Erkeksiz kalırsak mahvoluruz. Bir adımız olmaz. Dünyanın kıyısına itiliriz. Değersizleşiriz.

Güç onlardadır; para onlardadır. Esamemiz okunmaz onlarsız... Erkeksiz kalırsak düşmanları kışkırtırız. Bizi köşeye sıkıştırıp çok kötü şeyler yapabilirler. Sahibimiz yok diye aralarında paylaşmaya kalkışabilirler. Keyifleri için bir endüstri bile kurmuşlardır bizim üzerimizden. Pazara düşeriz; alınıp satılırız.

Hem canımız çeker zaten onları; bazıları kalbimizi çarptırır deli gibi. İyi zamanlarında sıcacık sarıp sarmalarlar bizi. Onlar vesilesiyle çocuklarımız olur. Belki çok acılar çekeriz doğurup büyütene kadar ama yalnızlığımızdan kurtarır çocuklar bizi. Hem erkeklerin hepsi kötü değildir öyle; içlerinde iyiler de vardır. Akıllı kadın iyisini seçmeyi bilir; öyle yakışıklılığa, boya posa, kaşa göze kapılmaz.

Becerikli kadın eline alır ve istediği gibi yoğurur erkeğini.

Onları ne yapıp edip elde tutmak gerekir. Önlerine en lezzetli yemekleri koyup, temiz çarşaflarda yatıracaksın. Dünyada gözünün kendi erkeğinden başkasını görmediğini hissettireceksin. Bütün hayatı onların rahatı ve mutluluğu için örgütleyeceksin. Canları mı sıkıldı bir çözüm bulacaksın hemen. Her zaman pohpohlayacaksın onları. Aslansın, kaplansın kocacığım diyeceksin. Her işi çaktırmadan sen halledeceksin ama onlara kendileri halletmiş hissini vereceksin.

Onlar hep iktidarda olmak ister; bunu unutmayacak ve silikleşeceksin yanlarında. Onlar için güzelleştireceksin kendini. Gerekirse tek bir tüy bırakmayacaksın vücudunda. Hep mis gibi kokacaksın. Suratını asmayacak, güzel güzel bakacaksın. Mutfakta hizmetçi, yatakta fahişe, sokakta hanımefendi olacaksın.

Onlar erkeklerdir, dünyanın efendileri... Bir kızdılar mı ortalığı birbirine katarlar. Kırıp dökerler. Haddini bileceksin. Sesini kısıp oturacaksın. Arada çapkınlıklarına göz yumacaksın. Erkektir canı çeker. Görmezden gelecek, sabredip bekleyeceksin.

Onlar erkeklerdir. Bir dediklerini iki etmemek gerekir. Hele yatakta asla “hayır” demeyeceksin. Onları ihmal etmeyeceksin. Sakinleştireceksin ki sen de rahat edesin.

Bazı akılsız kadınlar vardır. Onlar gibi olma sakın. Onlar aşka meşke kapılıp giderler. Kimisi isyankârdır, elindekinin değerini bilmez. Ordan oraya savrulur. Erkeğine kafa tutar. Başının dikine gider.

Hem hayat öyle kolay değil. Her köşede bir tehlike... Bir kadın çeşitli evrelerden geçer. Matruşka bebeklerin en küçüğüyken erkekler kucaklarına alıp hoplatırlar onu. Çok sevilesidir. Sonra birden serpilip güzelleşir. Burada tehlike alarmları çalar. Hemen bir koruyucu erkek bulma zamanıdır bu. Bir üst aşamada olgunlaşır güzelliği; aklı başına gelmiştir, tehlikeleri savuşturmayı daha iyi becerir. Bundan sonraki aşama, yani henüz kocamamışken ama genç de değilkenki hali en hazinidir. Cazibesi yitmiştir yavaş yavaş, vücudu bozulmuş, göğüsleri sarkmış, onca işe koşturmaktan enerjisi de tükenmiştir.

Dünya çok kötü davranır ona. İyice kocayasıya kadar bu böyledir. Kocakarı olduğunda etraf sakinler. Artık eli öpülesidir.

Matruşka bebekler birbirlerine aktarırlar bütün bu bilgileri. Kadın olmak meselesinde keyifler olsa da acılarla doludur dünya. Anneler kızlarına onlar da kendi kızlarına anlatırlar bir kadının nasıl davranması gerektiğini.

İyi ki kötü kızlar var anne sözünde durmayan. Yoksa ilelebet sürerdi efendilerin saltanatı. O kötü kızlar mor giysileri, kışkırtıcı sloganlarıyla hep sokağa çıkacaklar. Kendilerine reva görülenin hesabını soracaklar. Ta ki yeniden kurulsun bu dünya.

Neşe YAŞIN

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN