HOLLANDA, TÜRKİYE'YE NEDEN SALDIRDI
Neverland, 'düşler ülkesi' demek. Nederlandla ilgisi yok! İlk kuşak Türk emekçiler için düşler ülkesi olduğu kesin.
- 17.03.2017 21:47
- Güncelleme: 17.03.2017 21:47
- 1395
HOLLANDA, TÜRKİYE'YE NEDEN SALDIRDI
Neverland, ‘düşler ülkesi’ demek. Nederlandla ilgisi yok! İlk kuşak Türk emekçiler için düşler ülkesi olduğu kesin. Ama Türkiye ile Hollanda arasındaki karşılıklı tırmandırılan kriz, yükselen tansiyon, bu ülkede yaşayan Türklere, Hollanda’nın Neverland yani düşler ülkesi değil ölüler ülkesi, cehennem olan alçak ülke olduğunu hatırlattı. Bizim Hollanda dediğimiz ülkenin kendi dilindeki adı “Nederland” , İngilizcesi ise “Netherlands”. Deniz seviyesi altında olduğu için böyle adlandırıldığı söylenir. Bir diğer manasıda ölüler diyarı cehennem ülkesi demekmiş. Yani Nederland; “aşağı memleket, alçak memleket” demek.
Adı Hollanda Krallığı olan ve anayasal monarşi ile yönetilen ülke, 150 sandalyeli parlementosunu seçmek için 15 Mart Çarşamba günü seçime gidiyor. Liberal Başbakan Mark Rutte’nin VVD partisi ile sosyal demokrat PvdA’nın 5 Kasım 2012’den beri koalisyon hükümetiyle yönetilen ülke, Geerd Wilders’in faşist PVV partisinin hızla yükselişi karşısında sıkıntılı bir seçim atmosferine giriyor. Hollanda’daki seçim sistemine göre 150 sandalyeli parlementoya giriş için bir sandalye karşılğına tekebül eden yaklaşık yüzde 0,67’lik ORAN parlementoda temsil edilmek için yeterli olabiliyor. Fransa’da National Front, Almanya’da AfD, Avusturya’da Avusturya Özgürlük Partisi’nden sonra Hollanda’da da faşist Özgürlük Partisi hızla büyüyor. Mart 2017’de yapılan kamuoyu yoklamasında yüzde 20 sınırına dayandığı saptanan Özgürlük Partisi, 2012 seçimlerinde yüzde 10,8 oy almıştı. Koalisyon partilerinin oy oranlarında ciddi düşüşlerin yaşanacağı belirtilen kamuoyu yoklamasına göre, Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD’in yüzde 15’lik kayıp yaşayacağı, sosyal demokrat parti PvdD’nin ise yüzde 4’lük bir oy kaybına uğrayacağı bekleniyor.
Geerd Wilders’in Özgürlük Partisi, sığınmacıların ve Müslümanların ülkeye girişinin yasaklanacağını savunuyor. Hatta bununla yetinmeyerek, aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV), Mart 2017 seçimlerini kazanması durumunda ülkedeki cami ve İslam okullarını kapatacağı, Eylül 2016te açıklanmıştı.
İşte Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin kendi partisinin oy kaybını telâfi etmek için aşırı sağcı Özgürlük Partisinin söylemlerine değer ve prim veren parti politikaları uyguluyor. Bu son krizde seçim yatırımı. Hollanda’da seçimlere tam 28 parti katılıyor. Daha önce 1922’de İkinci Dünya Savaşı sonrası 53 partinin katıldığı seçimlerden sonra en fazla partinin katıldığı seçim olacak. Çok sağcı, İslam karşıtı milletvekili Geert Wilders ve Özgürlük Partisi (PVV), Hollandalı kamuoyu araştırmalarını aylardır önde götürüyor ve Rutte’nin Liberal partisi (VVD) ikinci sırada yer alıyor.Anket sonuçlarına göre, Wilders’ın 27-31 sandalye ile en büyük partiyle çıkacağını ve Rutte’nin partisinin sadece 23-27 sandalyeye sahip olacağını öngörülüyor.
Birçok parti, camileri kapatma, Kur’an’ı yasaklamaya ve Hollanda’yı AB dışına çıkarma sözü veren Wilders ile herhangi bir işbirliğini reddetmişti.Türkiye’de de benzer bir durumdan söz edenler mevcut. Referandumdan EVET oyu çıkması için iktidar partisi Ak Parti ile muhalefet partisi MHP arasındaki konjukterel işbirliği yapıldığı farklı çevrelerde dillendiriliyor.Türkiye’de de benzer bir durumdan söz edenler mevcut. Referandumdan EVET oyu çıkması için iktidar partisi Ak Parti ile muhalefet partisi MHP arasında konjukterel işbirliği yapıldığı farklı çevrelerde dillendiriliyor.Hollanda’nın tutumu da böylesi bir ittifaktan besleniyor. Onlarda aynı nedenle böyle davranıyor denilebilir. Hollanda’da Başbakan ırkçı partinin oyuna gözünü dikti. Sonuçta hem Türkiye’de hem Hollanda’da Sonucta win win durumu var gibi.Hollanda’nın tutumu da böylesi bir ittifaktan besleniyor. Onlarda aynı nedenle böyle davranıyor denilebilir. Hollanda’da Başbakan ırkçı partinin oyuna gözünü dikti. Hollanda’nın tutumu da böylesi bir ittifaktan besleniyor. Onlarda aynı nedenle böyle davranıyor denilebilir. Hollanda’da Başbakan ırkçı partinin oyuna gözünü dikti. Uzun vadeli kalıcı bir sorun olmadığı anlaşılıyor. Her iki tarafta seçimler bittiğinde, tıpkı merhum Süleyman Demirel gibi “- nerde galmıştık” diyecek.
Ömür ÇELİKDÖNMEZ,
Ankara