Tarih

Tarih Haberleri

ŞANLI BAYRAĞIMIZ DALGALANDI

* Tek başıma protesto amaçlı 19 kere Türk Milli Bayrağı'mızı Kırcaali bölgesinin çeşitli muhtelif bölgelerinde gururla dalgalandırdım. * Bayrak asmalarımdan ve kimliğimi belirleyemediklerinden dolayı, beni yakalamak için neredeyse bütün Bulgaristan emniyet teşkilatını 19 ay boyunca ayağa kaldırmışlardı. * Tam dört ay boyunca yemeklerimin içine zehir atarak verdiler. Yaradan Allah'ım beni korudu. * Ben zaten tutuklandığımda, beni hemen öldürmelerini rica etmiştim. * Günümüzde bile hala Kırcaali bölgesinde yaşayan bazı hainler, o bayrakları biz astık yalanıyla kahraman ilan edilmelerini istiyorlar.

BEKİR SITKI EFENDİ

Dördüncü Batı Trakya Hükümeti İkinci Başkanı ve Adalet Bakanı Bekir Sıtkı Efendi kimdir? Bekir Sıtkı Efendinin babası, Eğridere (Ardino) kasabasının Efendiler mahallesinden, alim sınıfına mensup Bekir Efendinin oğlu Mehmetemin Efendidir. Bu sülalenin bütün fertleri milletine ilim sahasında hizmetleri olmuş muhterem şahıslardır. Annesi ise Kavalalıdır. Bekir Sıtkı Efendi, 1884 yılında Makedonya'nın Pravişte kasabasında doğmuş ve eğitim görmüştür. İstanbul'da Medrese okulu bitirmiştir.

OSMANLI ORDUSUNDA’Kİ AVUSTRALYALI GÖNÜLLÜ

Avustralyalı doktor Çharles Ryan ve Amerikalı gazeteci Dzhanuraius Makgahan buluşuyor. Yeni kurulan Kızılay Cemiyeti'nde görevli Dr. Çharles, İngilizce konuşan birisiyle akşam yemeğini paylaştığına sevinçli. Uzun zamandır anadilinde konuşmamıştı. Türkçesi ise henüz zayıftı. Bu ikili Sofya'da bir Yunan hanında bir araya gelmişlerdi.

GÖNÜLLERDE YAŞAYAN SAATÇİ ÖMER EFSANESİ

Seyrek rastlanan coşkun bir Türkçü ruhu vardı Ömer’in. Yanımda, hiçbir anlamsız cümleler kullanmamıştı. Özlü ve çok anlamlı idi sözleri. Davamızın görevli bir kardeşimiz olduğunu hemen sezmiştim. Dostları onu sık sık ziyaret ediyorlardı. Çok ilginç ve kahraman gördüm Ömer’i. Bundan sonra o daracık saatçi odasını birkaç defa daha ziyaret etmiş konuşmuştuk.

NAKŞİ ŞEYHİN SÜLEYMANCILAR TARİKATI

* Silistre'nin Ferhatlar köyünde doğmuş olan Süleyman Hilmi Tunahan kimdir? * Nakşi Şeyhi olan Süleyman Hilmi Tunahan, Süleymancılık akımını kesin bir dille reddetmiştir. * Süleymancılar Tarikatı'nın öğretisinde ve hedeflerinde neler var? * Süleymancı kesim, dernekler yasasından istifadeyle yurt çapında geniş bir organizasyon kurmuştur.

MESTANLI  DERNEĞİ COŞTU

Kısa bir zaman diliminde, Mestanlılar Kültür ve  Dayanışma Derneği’nin üç önemli etkinliğine tanıklık ettik. Geçenlerde dernek üyeleri, Ördekli Kültür Merkezi’nin, tarih kokan şık toplantı salonunda, seviyesi yüksek bir kongre gerçekleştirdiler. Başarılı Dernek Başkanı Hasan Öztürk, yeniden başkanlığa seçildi, çünkü kendisinin ve ekibinin özverili çalışmaları sayesinde, daha yeni kurulmuş sayılan bu derneğin,ulaştığı başarılar adeta saymakla bitmiyor. Mestanlı bölgesinde yaşayanlarla, göçmen camiası arasında sıkı bir kardeşlik bağı oluşturulmuş ve artık dernek yetkilileri çok sıkça doğdukları bölgeye gidip gelmeye başlamış. Bir çok kez  dolu ellerle gidilmiş oralara, hep beraber yeni ortak projelere el uzatılmış.

Mustafa Kemal Atatürk ve Evrim Teorisi Hakkındaki Fikirleri

Merhabalar. Yakın zamanda Atatürk ile alakalı pek yazı paylaşmadığımı fark ettim ve bugün (19 Mayıs) bu arayı kapatmaya karar verdim. Açıkcası bilimsel ve dinsel konulara daha çok yer vermeyi tercih ediyorum ama çok sevdiğim ve saygı duyduğum bu adamı sizlerden uzak tutmak da doğru olmaz. Ayrıca arada nasıl olsa Tarihsel yazılar da yayımladığım için, bir iki Atatürk yazısı paylaşsam kimsenin zoruna gitmez herhalde. Gitmemelidir de. Malum, son zamanlarda bu Cumhuriyet’in mimarı olan adamlar hakkında olumlu şeyler söylemek, sanki birilerinin anasına sövmek gibi anlaşıldığı için en ufak şeyde bile 5 yaşında çocuğa anlatır gibi açıklayıcı, çok çok açıklayıcı ve örnekleyici konuşmak zorunda kalır olduk.

SEYİT ONBAŞI'NIN ÖYKÜSÜ

Savaşın en kritik anlarından birinde Queen Elizabeth zırhlısından atılan bir top mermisi Mecidiye Tabyası’na isabet eder. Mecidiye Tabyası’nın pozisyonu çok kritiktir. Boğazdan geçen düşman savaş gemilerini vurmak üzere oradadır. Ve hedef alınan tabyada geriye sadece iki er ve tabya komutanı kalmıştır. Bu erlerden bir tanesi Seyit Ali Çabuk’tur.

KÜÇÜK ÇİFTLİK SAHİPLERİNE HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

Devlet Tarım Fonu, 2014-2020 Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı Çiftlik ve İşletmelerin Geliştirilmesi

Toplam 104 haber.