Güncel

Güncel Haberleri

BULGARİSTANLI TÜRKLERİN MALMÖ FESTİVALİ

İsveç'in Malmö kendinde bulunan Bulgaristanlı göçmenlerin kurduğu Bal-Göç Derneği ile Malmö Belediyesinin ortaklaşa Folkes Park'ta gerçekleştirdiği Turkuaz Festivali programına yüzlerce insan katıldı. Programda çocukların oluşturduğu halk dansları gösterisinin yanı sıra yerel sanatçıların söylediği şarkılar alanı dolduranlar tarafından alkışlarla seyredildi.

KOCA ÇEŞME

Gece demez, gündüz demez, yaz demez, kış demez ve yıllar boyu akar gider Koca Çeşme’nin suyu. Evet, Koca Çeşme koymuş atalarımız onun adını. Belki de köyümüz Çukurköy'de en büyük ve en bol suyu olan çeşmelerden biri olduğu için, bu çeşmenin tam ne zaman kurulduğunu bilen yok. Artık her şey mazide kalmış. Yalnız bilinen bir şey, yahut da bir tahmin varsa, o da 150 - 200 yıl öncesi ormanın içinde bir su kaynağı bulunmasıdır.

BİZİM TOPLUMSAL GÜCÜMÜZ NE KADAR?

* Bulgaristan'da belirli sebeplerden dolayı her zaman önümüzü kesildi, Anavatana yerleştiğimizde ise rehavete kapıldık, çeşitli bölgelere dağıldık ve gücümüze güç katmaktan vazgeçtik. * Bireylerimizin hiç de küçümsenecek bir yanı bulunmuyor, sadece yeni gelen göçmenlerden son on yılda bir düzineden fazla profesörümüz oldu, fakat nedense artık topluma karşı duyarlılığını yitirmiş bir küme haline dönüşmedik mi? * Bizim gibi toplum gücü zayıf olanlar ise, kendi kabuğuna çekilir ve bizi neden siyasetten ve kamudan uzak tutuyorlar diye hayıflanmaya devam eder.

POTANSİYEL ADAYLIK

* Örnek en son yürürlüğe giren "istisnai vatandaşlık" ve "yurt dışında yaşayan akrabaların sosyal güvenlik sisteminden yararlanma" yasaları gösterilebilir. Bu haklardan yararlanmak isteyen insanlarımız, uygulama aşamasında yaşadıkları sıkıntılar konusunda yüzlerce şikayet iletmekte. * Israrla karar vericilerin arasında yer almamız gerektiğini savunuyoruz ve bu karar vericilerin arasında yer alanların başında öncelikle STK yöneticilerinin gelmesi gerektiğini savunmamızın sebebi de insanlarımızın ve camiamızın sorunlarını en yakından bilen kişiler onlar olduğundandır.

SAHTEKAR

Ben akademisyen filan değilim ama dernek çalışmaları yapıyorum. Kaldı ki seni bir akademisyen diye benim bir toplantıma önerdiler, ön araştırmamızda şüphe duyduk ve senden akademi ünvanın ile ilgili bir belge istedik ama göstermedin ve bende etkinliğimizden seni kibarca kovdum, çünkü bizim sahtekarlarla asla işimiz olmaz. Telefon konuşmamızda nasıl kıvrandığını da unutmadım...

BAL-GÖÇ ÜZERİNDEN CAMİAMIZA OYNANMAK İSTENEN OYUN

* Yıllarca bizi uyutup durdular. Seçim zamanlarında her partinin içinden her zaman birileri çıktı ve neredeyse taa beş yüz yıl gerilere giderek, kökleri bizim oralara dayandığını, bizlerden biri olduğunu ve bizi en iyi şekilde temsil edeceği konusunda bizi yıllardır avutup durdular. * Bu günlerde yine bazı odakların bizi hedef alan yaklaşımlar sergilemelerinin esas sebebi, camianın ortak akılla hareket etme yönünde olumlu adımlar atmasını görmüş olmalarındandır. * Bal-Göç başkanları her zaman potansiyel siyasi aday olmak zorundadır.

Ben sana konum atıyorum...

* "Alo, bir şey düşmedi, hani atacaktın!" "Attım, abi! What's up aç ve benin gönderimin üzerini tıkla. Telefon açık kalsın, haritayı takip et." * 86'lık Gönül Yazar aşık olmuş, ateş arayanlara duyurulur...

HACILARIMIZ İBADETLERİNİ TAMAMLADI

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü Hacıları, Arafat vakfesinden sonra Muzdelife’de ibadetle geceleyerek, sabah namazı sonrasında Müzdelife Vakfesini gerçekleştirdiler. Müteakip Mina'da Şeytan Taşlama ibadetini tamamlayıp otellerine kazasız belasız geldiler. Kurbanlarının kesildiklerini mutlulukla öğrendiler ve ihramdan çıktılar.

ÇOK ÖNEMLİ DUYURU; EMEKLİLER YILDA İKİ KERE BEYANNAME VERECEK

* Bulgaristan Ulusal Sigorta Enstitüsü (NOİ), Türkiye’de ikamet eden ve Bulgaristan’dan emekli maaşı alan vatandaşlarının yılda iki kez hayatta olduklarına dair onaylı beyanname sunmaları zorunluluğunu getirdi. Yapılan açıklamada, Bulgaristan vatandaşlarının beyannameleri her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bizzat onaylatarak belgenin aslını NOİ’ye göndermeleri gerektiği bildirildi. * İlgili Web sayfasını açmak ve yaşam beyannamesini indirmek için, aşağıdaki verdiğimiz linkin (mavi yazılı) üzerine tıklayınız.

MESTANLI'DA NELER OLDU

* AK Parti ve CHP kurmayları, ilk önce macır kızının güçlü Balkanlar çıkarmasını belleğine iyi kazısınlar, çünkü yarın öbür gün, göçmenler Meral Akşener'in arkasına takılabilir. * Mestanlı'daki kutlamalar esnasında, CHP deputatları ise, Akşener'in gölgesinde kaldılar, bu durum karşısında CHP, herhalde Bursa'dakilerin kulağını mutlaka çekecektir. * Bu geniş çaplı ve yararlı organizasyondan dolayı, buradan Mestanlı Belediyesi'nin yöneticilerini kutluyor ve kendilerine daha büyük başarılar dilemekteyiz.

Akşener, beni yere düşmekten kurtardı, Dambalı Dağı'nda buz gibi su içtik

Ağır Temmuz sıcağı iyice bastırmıştı. Tam öğle zamanı, rakımı bine yakın olan Dambalı Dağı'na çıkardı bizi aracıyla Sertan Rujdi kardeşim. Dağda buz gibi dağ suyundan içip serinledik. Buradan Arda Nehri kenarındaki Kırcaali Şehri ile Soğukpınar Barajı havzası, Rodop Dağları ve Yunanistan'ın Gümülcine ve Selanik gibi kentlerini içine alan Batı Trakya bölümünü, bu dağdan havaların iyi ve görüş mesafesinin güzel olması halinde izlemek mümkün...

Naim'in doğup büyüdüğü evi, kimler restore edecek ve müze haline getirecek?

Son günlerde, birden bire Naim Süleymanoğlu'nu "sevenler ordusu katlanarak çoğaldı" ama son derece acıklı ve hüzün dolu bir tablo bizleri daha uzun süre sorgulayacaktır...

Resmi açılışına davet edilmeyen Lütvi Mestan, bu sabah o anıtın önüne çelenk bıraktı

Naim Süleymanoğlu'nun mensubu olduğu siyasi partinin yöneticilerinin, anıtın resmi açılış törenine davet edilmemesi, yerli halkın bazı kesimleri tarafından hiç hoş karşılanmadı ve büyük bir ayıp olarak nitelendirildi.

DOST'UN İÇİNDEKİ BRUTÜSLER VE BULGARLARIN YENİ PLANI

DOST, ne olursa olsun, hala çok güçlü potansiyele sahip partiden öte bir harekettir. Bunun farkında olan eski partinin kurmayları, DOST'u içten fethetme girişimlerini arttırmışlardır. Menfaat karşılığı ele geçirdikleri kunduracı ve ayakçıları deşifre edilip partiden atıldıklarından ve DOST'a zarar veremediklerini görünce, bu yıkıcı girişimleri farklı kişiler üzerinden yapma gayreti devam etmiştir.

Bu sabah, hangi mezara bir çelenk bırakıldı?

* Rodoplar'ın çilekeşi, taş üstünde ekmek pişirmeyi bilir ama onun taş üstünde buğday yetiştirdiğini herkes bilmez. Deliormanlının gücüne ise bütün dünya şahit olmuştur... İşte bu sebeplerden dolayı, kendi toplumumuzu asla küçümsemeyelim, bize fiili ve sözlü sataşanlara, hiç tereddütsüz, gereken cevabı hemen yüzlerine yapıştıralım. *Bizler, acaba, neden kendi toplumuzun yarattığı, övgü ve gurura şayan şahsiyetlerimizi görmezlikten gelmekteyiz, başka kardeş toplumlarının kahramanlıklarına ise daha büyük bir hayranlık beslemekteyiz. Örnek olarak, bir Sadık Ahmet'in geçmişini veya kim olduğunu yeterince bilmiyoruz ama kendisini sanal alemde yüceltmeyi bir borç biliyoruz. Bulgaristan Türklerinin Sadık Ahmet'lerini ise çoktan unuttuk gitti, ya da bilinçli olarak onları gün yüzüne çıkarmıyoruz... Bugün, Batı Trakya'da üç komşu devletin protokol temsilcilerine yer gösterilecek, bu olay bütün medyalarda manşet olacaktır ama sıra bizim kendi kahramanlarımıza gelince neden sus pus olmaktayız? Kaç tanesinin adını, yeni çıkacak olan Türkçe kitaplarda andık?

VEFALI VEYA VEFASIZLAR MESTANLI'YA KOŞARKEN...

Bir yandan seviniyorum, Naim, vefatından sonra bile gönülden gönüle köprüler kurmaya devam ediyor. Ben de vefasız insanları bile hoş görmek için bocalıyorum... Diğer yandan ise üzülüyorum, çünkü Kılıçdaroğlu ve Akşener'in Mestanlı'da görünmeleri için ısrar edenler, bunu kendi şahsi siyasi istikballeri için yapıyorlar. Geçen gün de yazdım, eğer, Naim yaşamış olsaydı, bugün ne o anıt açılırdı, ne de şampiyonumuz Mestanlı'ya davet edilirdi, çünkü Jivkov'izm zihniyeti hala bu küçük kasabada hakim ve bir şekilde yaşatılıyor. Naim ise, aynı bu hegemonya ile mücadelesine, ülkesinden kaçışıyla başladı ve son yıllarına kadar devam etti.

İBRAHİM YALIMOV'U UĞURLARKEN

* Bugün (19.07.2019), Bulgaristan Türklerinin bir çınarı daha devrildi. Araştırmacı, yazar, gazeteci, bilim adamı; Bulgaristan Türkleri tarihinin, kültür ve sorunlarını eserlerinde akademik bir üslupla aktaran Doç. Dr. İbrahim Yalımov vefat etti.

BALKAN GÖÇMENLERİ VE KARAMANOĞULLARI EFSANESİ

* Bu konularda birçok kitap yayınlandı, bizim kendi araştırmacı - yazarlarımız ve öğretmen tarihçilerimiz yok mu, bu konular hakkında kimlerin ne zaman, hangi bölgeden gelip, nerelere yerleştiğini ayrıntılı olarak yazsın. Evet, birçok kitap ve yayın var ama bu yayınlarda bazı çelişkilerin de olduğu ortada. * Geçtiğimiz hafta embesilin biri camiamızı hedef alan bir paylaşım yaptı ve daha önce benzer olaylarda olduğu gibi insanımız buna gereken reaksiyonu gösterdi ama bu tür söylem ve paylaşımlar geçmişte defalarca yaşanmıştır, ileride de yaşanmaya devam edecektir. * Adamlar, çıkıp en fazla yanlış anlaşıldım deyip dalgasına bakmaya devam edecek. Ne zamana kadar? Manyağın biri çıkıp, yine aynı şeyleri yapana kadar. Sonra yine aynı terane. Ben kınadım, sen kınamadın. Benim kınamam seninkinden daha iyi idi, gibi kendini avutmaktan başka bir işe yaramayan saçma sapan kısır tartışmalar.

BÖYLE İFTİRALARA  VE KUYRUKLU YALANLARA NE DENMELİ

* Yahu, ne işiniz olur sizin göçmen panayırında. Barem oraya kara gözlükle gitmeyiniz, çünkü güzellikleri göremiyorsunuz... Emin olun ki, göçmenler sizden bin kere daha eğitimli, kültürlü, çalışkan ve devletine itaat eden saygın vatandaşlardır...

Toplam 512 haber.